Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αύξηση κερδών κατά 29,6% για τη Eurobank το εννεάμηνο

Αύξηση κερδών κατά 29,6% για τη Eurobank το εννεάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση κερδών κατά 29,6% για τη Eurobank το εννεάμηνο

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Καθαρά κέρδη 59 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και 172 εκατ. ευρώ το 9μηνο κατέγραψε η Eurobank, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,1% σε τριμηνιαία βάση και 29,6% στο 9μηνο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φωκίωνα Καραβία, η Eurobank βρίσκεται «σε σταθερή τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων, παρά την αυξημένη μεταβλητότητα και τις εξωγενείς προκλήσεις». Σταθερή πηγή κερδοφορίας συνιστούν οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 1,2% το γ΄ τρίμηνο, στα 40 εκατ. ευρώ, και 17% το 9μηνο, στα 113 εκατ. ευρώ. Με την εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Eurobank ενισχύει σημαντικά τη θέση της στη βουλγαρική τραπεζική αγορά με μερίδιο αγοράς άνω του 10%, κατέχοντας την 3η θέση βάσει συνολικών δανείων.

Στις θετικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κάτω από το επίπεδο του 40% και συγκεκριμένα στο 39%, παρά το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Θοδωρής Καλαντώνης, είναι παραδοσιακά πιο αδύναμο για όλο το τραπεζικό σύστημα. Καλύτερες επιδόσεις αναμένονται, όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους επενδυτές, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Με βάση τους στόχους που ο όμιλος της Eurobank έχει θέσει για την προσεχή τριετία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα υποχωρήσουν στα 5,4 δισ. ευρώ –από 16,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 17,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου στο τέλος του 9μήνου– και ο αντίστοιχος δείκτης θα υποχωρήσει στο 17% στην Ελλάδα και στο 15% σε επίπεδο ομίλου. Το 55% της μείωσης θα προέλθει από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων, το 6% από διαγραφές, το 23% από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και το 16% από ρυθμίσεις δανείων. Να σημειωθεί ότι οι στόχοι αυτοί δεν εξαρτώνται από τη δημιουργία των νέων σχημάτων που επεξεργάζονται η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις προοπτικές των οποίων συζήτησε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ερωτηθείς από τους επενδυτές να σχολιάσει την πρόταση της ΤτΕ, ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δούμε όλες τις παραμέτρους, ενώ συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μια σειρά από νομικές εγκρίσεις». Για την πρόταση του ΤΧΣ που προβλέπει τη σύσταση εταιρείας Asset Protection Scheme, σημείωσαν ότι «η διαφορά είναι πως έχει εφαρμοστεί και σε άλλη χώρα».

Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 2,2% σε 3μηνιαία βάση στα 471 εκατ., ενώ υποχώρησαν οριακά κατά 0,3% σε 1,4 δισ. ευρώ το 9μηνο. Τα οργανικά έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα (+0,3% στο 3μηνο και -0,7% στο 9μηνο), εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εσόδων από τόκους, που υποχώρησαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και 2,6% σε επίπεδο 9μήνου. Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καθαρών εσόδων από αμοιβές και προμήθειες που ενισχύθηκαν κατά 7,1% το γ΄ τρίμηνο, στα 79 εκατ., και 9,8% το 9μηνο, στα 217 εκατ. Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και 3 δισ. ευρώ το 9μηνο, ενώ σε επίπεδο ομίλου οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. και 3,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA ανέρχεται σε 1,2 δισ. και είναι χαμηλότερη κατά 6,7 δισ. έναντι του Δεκεμβρίου 2017. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος προχώρησε χθες στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων ύψους 742,1 και 350 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους στο πλαίσιο και του στόχου για μηδενισμό του ELA έως τα τέλη του χρόνου. Στο τέλος 9μήνου ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 95,5%, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 14,6% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) σε 17,1%.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text