Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών από τη μείωση των συναλλαγών με κάρτες

«Συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών από τη μείωση των συναλλαγών με κάρτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών από τη μείωση των συναλλαγών με κάρτες

Φρένο» έχει μπει στις συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν πως οι συναλλαγές με κάρτες έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Από τη μια η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, από την άλλη η αύξηση της χρήσης μετρητών για πληρωμές χωρίς αποδείξεις, έφεραν ανάσχεση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Συγκεκριμένα, η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 29,4 δισ. ευρώ και ήταν  μειωμένη κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 9 στις 10 συναλλαγές με πλαστικό χρήμα γίνονται με χρεωστικές κάρτες. Κατά μέσο όρο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα 24 φόρες το εξάμηνο, ενώ έχουν αυξήσει τις αγορές τους με τις πιστωτικές αφού ο μέσος αριθμός συναλλαγών με τις συγκεκριμένες κάρτες αυξήθηκε στις 20 στο πρώτο εξάμηνο του έτους από 18 που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Οι περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας. Τους πρώτους έξι μήνες του 2018 οι καταναλωτές πραγματοποίησαν 399,6 εκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, ενώ εκδόθηκαν 686.000 νέες χρεωστικές συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Πρέπει να σημειωθεί πως η υποχώρηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος έχει ηχήσει συναγερμό στη φορολογική διοίκηση. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοδευτική κλίμακα που ισχύει σήμερα (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) θα τροποποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Έτσι, από το 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει (όπως και φέτος) από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
  • 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
  • 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπερασπίζονται την επικείμενη αλλαγή υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως.

Πηγή:www.cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text