Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | H κίνηση - ματ για τη μείωση των NPEs, το SPV και η απορρόφηση της Grivalia

H κίνηση - ματ για τη μείωση των NPEs, το SPV και η απορρόφηση της Grivalia

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H κίνηση - ματ για τη μείωση των NPEs, το SPV και η απορρόφηση της Grivalia

Της Νένας Μαλλιάρα

Η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα γίνεται η Eurobank, πραγματοποιώντας με την απορρόφηση της Grivalia, μία κίνηση – ματ, η οποία φέρνει την υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs της Τράπεζας από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2019 και ανοίγει τον δρόμο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs νωρίτερα από την τριετία. Παράλληλα, στο τέλος της τριετίας (2021), η Eurobank θα στοχεύσει άνετα σε κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%.

Ειδικότερα, αντί της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,7 δισ. ευρώ(2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα) την οποία προγραμμάτιζε η Eurobank για το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα απομείνουν "κόκκινα" δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ, και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση.

Παράλληλα, με τη συναλλαγή που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η Τράπεζατο ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank θα μειωθεί περαιτέρω, από το 2,38% στο 1,40%.

Σημειώνεται ότι το deal βρισκόταν σε επεξεργασία υπό άκρα μυστικότητα το προηγούμενο διάστημα και κατέληξε μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατόπιν έκτακτων διοικητικών συμβουλίων Eurobank και Grivalia, παρουσιάσεις του στον SSM και συνεδριάσεων του ΤΧΣ για την έγκρισή του. Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Τράπεζα έγιναν νωρίς το πρωί, στις 11 π.μ. θα ακολουθήσει παρουσίαση στους αναλυτές, ενώ για τη συναλλαγή αναμένεται να τοποθετηθεί στις 14.00 μ.μ. ο μεγαλομέτοχος της Eurobank, Prem Watsa.

Η συνολική δομή της συναλλαγής που θα αναδομήσει όλη την Τράπεζα με μοχλό τη συγχώνευση της Grivalia, θα απαιτήσει ένα χρόνο για την ολοκλήρωσή της. H συγχώνευση της Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για τη συγχώνευση προβλέπεται σχέση ανταλλαγής 15,8 μετοχές Eurobank για κάθε 1 μετοχή Grivalia. Στους μετόχους της Grivalia θα δοθεί premium 10% στις μετοχές τους κατά την ανταλλαγή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.grη απορρόφηση της Grivalia συνιστά ουσιαστικά ένα τριπλό deal, με το οποίο η Eurobank θα περάσει σε SPV, βγάζοντας από τον ισολογισμό της, δάνεια 7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Τα δάνεια αυτά έχουν προβλέψεις, ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Τα 3,2 δισ. ευρώ που μένουν ακάλυπτα από προβλέψεις, θα "σπάσουν" σε δύο τίτλους: έναν senior, ύψους 2 δισ. ευρώ, τον οποίο θα διακρατήσει η Τράπεζα και έναν mezzanine, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χαριστεί στους παλαιούς μετόχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο SSM, κατά την παρουσίαση της συναλλαγής, προέβαλε ένσταση στο να χαριστεί όλο το mezzanine ομόλογο στους παλαιούς μετόχους, καθώς δεν εμπεριέχει ένα benchmarking για το ότι η αγορά θα το πλήρωνε. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από την Τράπεζα, το "δώρο" προς τους μετόχους να περιοριστεί στο 85% του τίτλου και το υπόλοιπο 15% να καλυφθεί από στρατηγικό επενδυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Eurobank έχει ήδη βρει τον στρατηγικό επενδυτή και θα τον ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

Το "δώρο" προς τους παλαιούς μετόχους, δημιουργεί τις περαιτέρω παραμέτρους του deal, καθώς η μεταφορά του στο SPV, θα δημιουργήσει αντίστοιχη ζημιά στην Τράπεζα. Ως εκ τούτου, κινητοποιεί την εφαρμογή του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογίακαι υποχρεώνει την Τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο σκόπελος αυτός, η Eurobank προχωρεί σε χρήση του πρόσφατου νόμου περί company transformation, "σπάζοντας" την Τράπεζα σε καλή και κακή. Για την ακρίβεια, δημιουργεί μία νέα οντότητα Eurobank στην οποία θα μεταφερθεί όλη η υγιής Τράπεζα (με βάση τη σχέση ανταλλαγής μετοχών με την Grivalia, προκύπτει αναλογία συμμετοχής στη νέα οντότητα, 60% Eurobank – 40% Grivalia), ενώ η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο παλαιά Eurobank, θα αποτελεί το κέλυφος κάτω από το οποίο θα βρίσκεται η νέα Eurobank και το SPV με τα τιτλοποιημένα NPLs.

Ωστόσο, για τη ζημία του 1,2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα θα πρέπει να παρουσιάσει capital plan για την κάλυψή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα 900 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τα κεφάλαια που θα φέρει στον ισολογισμό της Eurobank η Grivalia που θα απορροφηθεί. Τα υπόλοιπα αναμένεται να προέλθουν από την εκχώρηση σημαντικού ποσοστού της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS, σε στρατηγικό επενδυτή.

Σημειώνεται ότι όλη η δομή της συναλλαγής στην οποία προχωρεί η Eurobank με μοχλό την απορρόφηση της Grivalia επιβεβαιώνει δύο κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν οι τράπεζες και έχει αποκαλύψει το Capital.gr. Αφενός τη δημιουργία SPV για τη μεταφορά, τιτλοποίηση και διαχείριση των δικών τους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αντί της μεταφοράς τους σε ένα ενιαίο SPV. Αφετέρου, την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε πώληση των θυγατρικών εταιριών διαχείρισης NPLs.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text