Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Επενδυτές Χωρίς Σύνορα | Επενδυτές Χωρίς Σύνορα: Εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο

Επενδυτές Χωρίς Σύνορα: Εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτές Χωρίς Σύνορα: Εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο

Καλώς ήρθατε στο “χαρτοφυλάκιο” των Επενδυτών χωρίς Σύνορα! Το Χαρτοφυλάκιο αυτό, είναι υποθετικό, δε συνιστά κάποιου είδους συμβουλή παρά μόνον αποτελεί την πρακτική εφαρμογή του βιβλίου μου “Επενδυτές Χωρίς Σύνορα”.

Η φιλοσοφία στη σύνθεση του Χαρτοφυλακίου είναι απλή: Επιλέγουμε “κραταιές” μετοχές των αμερικανικών Χρηματιστηρίων. Κυρίως εστιαζόμαστε σε μετοχές δύο κατευθύνσεων: των κλάδων της τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, καθώς και τις “αριστοκρατικές μερισματικές μετοχές” του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Οι μετοχές αυτές, δεν “υπόσχονται” εξωπραγματικές αποδόσεις, που πολλοί επικαλούνται προς εντυπωσιασμό. Από τις μερισματικές μετοχές μας ενδιαφέρει να επιτύχουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα με το όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο. Παράλληλα όμως θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την δυναμική εταιριών με δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης, όπως του τεχνολογικού κλάδου.

Αυτή τη περίοδο παρουσιάζεται μια σπάνια ευκαιρία. Τα τελευταία 50 χρόνια, μόλις ελάχιστες φορές είχαμε υποχώρηση του S&P 500 σε παρόμοια ποσοστά. Παρόλα αυτά, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα σταματήσει η αναστάτωση σε αυτό το επίπεδο τιμών. Για αυτό έχουμε τοποθετήσει σχεδόν τα μισά χρήματα μας.

Οι φτηνές τιμές από μόνες τους δεν αρκούν για την επιτυχία. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει να αναγνωρίσεις όταν η τάση αρχίσει να γίνεται ανοδική. Δεν κερδίζει αυτός που αγόρασε φτηνά, αλλά αυτός που πουλάει ακριβότερα.

Δείτε την αρχική μορφή του εκπαιδευτικού Χαρτοφυλακίου "Επενδυτές Χωρίς Σύνορα".

Λίγα λόγια για τις αρχικές “επιλογές” μας:

Alphabet: Πρόκειται για την γνωστή μας Google, η οποία έχει μετασχηματιστεί πλέον σε έναν όμιλο εταιριών. Ανάλυση της μπορείτε να βρείτε εδώ (https://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1593055/an-prepei-na-epilexo-mia-mono-metohh.html).
Παρουσιάζει μια σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά της, εξαιτίας κάποιων άσχημων συγκυριών. Πριν λίγες εβδομάδες παρουσίασε κινητό τηλέφωνο κατώτερο των προσδοκιών. Τα αποτελέσματα τριμήνου ναι μεν έδειχναν ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά οι αναλυτές τα αναμένανε λίγο καλύτερα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν πως μέχρι και διαδήλωση έκαναν οι εργαζόμενοι για εργασιακά θέματα (περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης). Που; Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που κάνουν ουρά τα καλύτεροι επιστήμονες από όλο τον κόσμο για αν ενταχθούν!
Σαν να μην έφταναν αυτά, το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό κλίμα για τις τεχνολογικές εταιρίες είναι βαρύ. Θεωρούμε λοιπόν πως σε μεγάλο βαθμό ότι κακό ήταν να βγει, βγήκε.

Berkshire Hathaway: Είναι η επενδυτική εταιρία κάτω από τις οδηγίες και την φιλοσοφία του πιο επιτυχημένου επενδυτή όλων των εποχών, του Warren Buffett. Επί δεκαετίες ολόκληρες, υπερισχύει της απόδοσης του Dow Jones (DJI). Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο είναι κερδοφόρα. Όμως αν χάνει ο DJI π.χ. 10%, αυτοί χάνουν 10%. Αν κερδίζουν 10%, η BRK κερδίζει 15-20%.

Colgate-Palmolive: Πρόκειται για την γνωστή πολυεθνική, που ανήκει στην κατηγορία των Dividend Kings, μια ολιγομελή ομάδα εταιριών με ένα κοινό χαρακτηριστικό: Επί τουλάχιστον 50 χρόνια όχι μόνο να δίνουν ετήσιο μέρισμα, αλλά και το αυξάνουν κάθε χρόνο ανελλιπώς. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για αυτό η αξία της έχει υποχωρήσει. Θεωρούμε πως τέτοιας ποιότητας επιχειρήσεις είναι θέμα χρόνου να επανέρθουν

AT&T: Ο αμερικάνικος τηλεπικοινωνιακός κολοσσός. Ο κλάδος δεν είναι από τους ευνοημένους αυτή την περίοδο, αλλά η μετοχή έχει πέσει στην τιμή που είχε το 2011. Συνεπώς τα περιθώρια για υποχώρηση είναι μικρά. Στα θετικά της είναι η αξιόπιστη και υψηλή μερισματική απόδοση. Τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου έδειξαν ανοδική κερδοφορία, που σημαίνει πως δεν απειλείται η καταβολή του γενναιόδωρου μερίσματος.

QUALCOMM: Είναι βασικός προμηθευτής κατασκευαστών κινητής τηλεφωνίας και άλλες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου. Έδειξε καλή συμπεριφορά στην πτώση και σε συνδυασμό με νέα προϊόντα που έχει ήδη παρουσιάσει ή πρόκειται να βγάλει στην αγορά, πιστεύουμε πως θα επιβραβευτεί από τους επενδυτές.

Oxford Lane Capital: Είναι ένα fund, όπου επενδύει κυρίως σε χρέη εταιριών. Τα τελευταία χρόνια κινείται σε ένα στενό εύρος τιμών και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην κάτω πλευρά του νοητού καναλιού.  Έχει πολύ υψηλή μερισματική απόδοση, σχεδόν 1% καθαρή απόδοση με μηνιαία καταβολή μερίσματος. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας κάνουν να πιστεύουμε πως είναι μια εξαιρετική αμυντική επιλογή.

Chevron: Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του ενεργειακού κλάδου. Παλιότερα αποτελούσε μια από τις περίφημες «7 αδελφές» που κυριάρχησαν στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως το 1970. Από τις πρώτες πετρελαϊκές που έχει δώσει έμφαση στις εναλλακτικές μορφές πράσινης ενέργειας. Η υποχώρηση έχει να κάνει κυρίως από την απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου από τα 75 στα 50 δολάρια μέσα σε 1,5 μόλις μήνα. Ακόμα και αν πέσει λίγο ακόμα όμως, αυτή η τιμή είναι σχετικά ασφαλής. Μια παλαιότερη ανάλυση θα βρείτε στο (http://www.capital.gr/arthra/2239765/i-deuteri-apo-tis-7-adelfes)

Plug Power: Υπολογίζεται από τους ειδικούς πως το αργότερο σε 20 χρόνια οι τεχνολογικές καινοτομίες θα έχουν αναδείξει αποδοτικότερες μορφές ενέργειας. Το πετρέλαιο θα χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά θα έχει υποβιβαστεί σημαντικά η σημασία του. Το υδρογόνο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει τη θέση του. Είναι άφθονο, καθαρό και έχει το υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα βάρους από οποιοδήποτε άλλο γνωστό καύσιμο, τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της βενζίνης. Η Plug Power θεωρείται η κυρίαρχη εταιρία σε αυτή την τεχνολογία και με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα τριμήνου, για πρώτη φορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να παρουσιάσει κέρδη.

Βασίλης Παζόπουλος
vpazopoulos@gmail.com

 

Σημείωση του Γιάννη Σιάτρα, διευθυντή του eurocapital.gr

Καλωσορίζω τον Βασίλη Παζόπουλο στο eurocapital.gr. Ο Βασίλης είναι ένας καλός φίλος και παλιός συνεργάτης. Πριν από λίγα χρόνια, η EuroCapital είχε τη χαρά να συνεργαστεί μαζί του στην έκδοση του βιβλίου “Επενδυτές Χωρίς Σύνορα”.

Σήμερα, του ζητάμε να εφαρμόσει στην πράξη, τα όσα έγραφε στο βιβλίο του. Όχι απλά να σχολιάζει, αλλά να σχεδιάσει ένα “εκπαιδευτικό” χαρτοφυλάκιο που να απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν και να προσεγγίσουν τις αγορές του εξωτερικού. Ο Βασίλης Παζόπουλος, μπορεί να τα εξηγήσει με τον δικό του απλό και εύκολα κατανοητό τρόπο.

Όπως και τα άλλα “εκπαιδευτικά” εικονικά χαρτοφυλάκια του eurocapital.gr, έτσι και το χαρτοφυλάκιο “Επενδυτές Χωρίς Σύνορα” θα ενημερώνεται καθημερινά, ενώ ο κ. Παζόπουλος θα σχολιάζει κάθε εβδομάδα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text