Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μονόδρομος ο "ακριβότερος" δανεισμός το 2019 για το ελληνικό δημόσιο

Μονόδρομος ο "ακριβότερος" δανεισμός το 2019 για το ελληνικό δημόσιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μονόδρομος ο "ακριβότερος" δανεισμός το 2019 για το ελληνικό δημόσιο

Του Γ.Αγγέλη

Σταθεροποιείται η εικόνα για τον σχεδιασμό της επιστροφής του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου που αφορούν στην διαχείριση του δημόσιου χρέους, είναι πλέον βέβαιη η πεποίθηση ότι οι νέες εκδόσεις θα κινηθούν σε επιτοκιακά επίπεδα που θα πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αγοράς για κάλυψη του κινδύνου της χώρας που εξακολουθεί να κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκδόσεις θα είναι σχετικά "ακριβότερες” από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και δύσκολα θα υποχωρήσουν κάτω από το 4% για τις διάρκειες δέκα ετών.

Οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στην εκτίμηση αυτή είναι τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί.

Οι εσωτερικοί λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η δευτερογενής αγορά είναι  εξαιρετικά "ρηχή” με τους βασικούς διαμορφωτές τιμών, τις τράπεζες, να παραμένουν σχετικά αποκλεισμένες λόγω του περιορισμού που εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα και παρά τις προβλέψεις για την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων από το ελληνικό δημόσιο, οι οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν την Ελλάδα σε non ivestment grade βαθμίδα γεγονός που συντηρεί - όσο διαρκεί - την πίεση στις αποδόσεις και στα spreads.

Οι εξωτερικοί λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν ως "βεβαιότητα” την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ήτοι το τέλος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και τη σταδιακή στροφή στη διαμόρφωση συνθηκών "ακριβότερης” και "λιγότερης” διαθέσιμης ρευστότητας από το ενεργητικό τους.

Το γεγονός ότι η στροφή αυτή συμπλέκεται με τις επιπτώσεις της αναταραχής στις αγορές λόγω του εμπορικού "πολέμου” που έχει... κηρύξει η κυβέρνηση Τράμπ, καθιστά το διεθνές περιβάλλον περισσότερο δύσκολο για την "επιστροφή” της Ελλάδας στις αγορές.

Πέραν των σημείων αυτών που έχουν εδραιώσει την πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου ότι η "επιστροφή” αυτή θα γίνει σε δύσκολο και πιο "ακριβό” περιβάλλον, υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας ο οποίος δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί πλήρως και μένει να "τιμολογηθεί” στον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ. Όπως έχει παρατηρηθεί, οι αναταραχές στην αγορά ομολόγων λόγω της κρίσης στις σχέσεις Ιταλίας – Ευρωζώνηςέχουν μία επίπτωση και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων η οποία έχει ένα χαρακτηριστικό. Όταν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται, οι αντίστοιχες των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται ταχύτερα, ενώ όταν οι ιταλικές αποδόσεις "πέφτουν” οι αντίστοιχες ελληνικές "πέφτουν” πιο αργά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος στην Βουλή το ελληνικό δημόσιο θα βγει στις αγορές το 2019 για περίπου 7 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα και αυτό θα γίνει για την αναχρηματοδότηση του χρέους που λήγει στο ίδιο διάστημα. Θα επιχειρηθεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν αυτό να γίνει με μακροπρόθεσμης κατά το δυνατόν διάρκειας τίτλους. Παράλληλα όμως έχει προγραμματισθεί η επαναγορά μέρους του υπολοίπου του δανείου από το ΔΝΤ και η αντικατάστασή του με "φθηνότερο” χρέος μιας και οι διάρκειες εξόφλησης του δανείου αυτού είναι σχετικά κοντινές.

Οι διαδικασίες θα επηρεασθούν θετικά πάντως αν η ΕΚΤ στο μεταξύ "χαλαρώσει” τους περιορισμούς στις ελληνικές συστημικές τράπεζες και επιτρέψει την μικρή έστω αύξηση της κατοχής ελληνικών κρατικών τίτλων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text