Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο θα εξελιχθεί ο ESM

Σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο θα εξελιχθεί ο ESM

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο θα εξελιχθεί ο ESM

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σoλτς προανήγγειλε ότι στις 3 Δεκεμβρίου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να συμφωνήσουν για τη μετατροπή του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Ο Ολαφ Σολτς, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε χθες πως στη συνάντηση στις 3 Δεκεμβρίου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να συμφωνήσουν για τη μετατροπή του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και για άλλες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική. «Θέλουμε έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με ευρύτερη αρμοδιότητα και δυνατότητες για προετοιμασία και εφαρμογή προγραμμάτων βοήθειας σε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρά τις καλές πολιτικές της», ανέφερε χθες στον λόγο του ο Σολτς σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα καλύπτει μέρος του κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τραπεζών και θα μπορούσε να είναι λειτουργικό πριν από το 2024. Η χθεσινή ομιλία του αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο απάντηση στις πιέσεις της γαλλικής πλευράς για λήψη αποφάσεων επί του θέματος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Ο Σολτς ανέφερε πως θα ήθελε να προωθήσει την ιδέα ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ως μέρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο, η Ε.Ε. θα μπορούσε να προωθήσει τις επενδύσεις, την οικονομική σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε. Παράλληλα, θεωρεί πως το ευρώ θα γίνει πιο ελκυστικό και πιο σημαντικό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται στο ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων (EDIS). Ανασταλτικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης από το Βερολίνο αποτελεί επιπλέον η αποθαρρυντική κατάσταση στην Ιταλία, με την αύξηση του κόστους δανεισμού και τον αναδυόμενο κίνδυνο νέας κρίσης. Φοβούμενη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν παλαιότερες υποχρεώσεις των υπολοίπων «27», η Γερμανία επιθυμεί πρώτα τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ύστερα θα συζητήσει την εγγύηση των καταθέσεων.

Ωστόσο, το ζήτημα αυτό είναι καίριο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί το γαλλικό σχέδιο, έστω και σε διαφορετική μορφή από αυτή που είχε οραματιστεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απαιτεί ολοκληρωμένη νομισματική ένωση. Το εγχείρημα του Μακρόν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των «υπαρξιακών κρίσεων» της Ευρώπης, μεταξύ άλλων και του προσφυγικού, και επομένως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μεγαλύτερης ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων. Η γαλλική πλευρά περιμένει από το Βερολίνο να πάρει θέση, όμως ύστερα από μήνες αναμονής και ενώ οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία προϋπολογισμού τον Ιούνιο, η Γερμανία προβάλλει όρους στην εφαρμογή του. «Ενα κοινό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων βρίσκεται στο τερματικό σημείο προς την οικονομική και νομισματική ένωση και ο δρόμος προς αυτό τον σκοπό είναι μακρύς και γεμάτος προϋποθέσεις», τόνισε ο Σολτς παραδεχόμενος ότι η δημιουργία τραπεζικής ένωσης βρίσκεται πολύ μακριά στο μέλλον. Εξαιτίας της αναβλητικής στάσης της Γερμανίας απέναντι στις πιέσεις Μακρόν, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα τη Γερμανία πεισματάρη ηγεμόνα της Ευρώπης:«Χωρίς τη Γερμανία δεν γίνεται τίποτα, με τη Γερμανία δεν γίνονται πολλά».

Πηγή:www.kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text