Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τη μικρότερη μείωση κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. σημείωσε η Ελλάδα

Τη μικρότερη μείωση κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. σημείωσε η Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τη μικρότερη μείωση κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. σημείωσε η Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα εξακολουθεί όχι μόνο να κατέχει τα υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά έχει επίσης σημειώσει και τη μικρότερη μείωσή τους.

Αυτό διαπιστώνει η τρίτη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία δημοσιεύθηκε χθες και αναφέρεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Μέσα σε ένα χρόνο στην Ε.Ε. τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 3,4%, από το 4,6% που βρίσκονταν πέρυσι.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα μπορεί το ποσοστό των κόκκινων δανείων να υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στο 44,9% από 46,9%, αλλά η μείωση αυτή αποτελεί τη μικρότερη ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, μόλις δύο μονάδες.

Και δεν είναι μόνον ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη μικρότερη μείωση των κόκκινων δανείων της, αλλά το ποσοστό της χώρας είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που βρίσκεται μόλις στο 3,4%, και σχεδόν διπλάσιο από την επόμενη χώρα που έχει υψηλό ποσοστό κόκκινων δάνειων, την Κύπρο (28,1% τα οποία μείωσε 5,2 μονάδες το ίδιο διάστημα).

«Στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβενία έχουμε δει μειώσεις 3 μονάδων και πάνω», δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Β. Ντομπρόβσκις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη σημεία αδυναμίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το συνολικό μέγεθος των κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού ανέρχεται σε 820 δισ. ευρώ, ωστόσο σε όλες τις σημαντικές τράπεζες καταγράφεται υποχώρηση με τον μέσο όρο της μείωσης τη συγκεκριμένη περίοδο να φτάνει τη 1,2 ποσοστιαία μονάδα.

Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες που έχουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μία οικονομία, το πρόβλημα αυτό αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τις χώρες του Βορρά να τονίζουν ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων εάν προηγουμένως δεν περιοριστούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών του Νότου. Γι’ αυτό τον λόγο, η Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο δράσης τον περασμένο Μάρτιο, με βασικότερο σημείο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε διαχειριστές hedge funds και επενδυτές.

Η πρόταση αυτή έχει σκοπό να προωθήσει την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας μια εναρμονισμένη ενιαία αγορά για τη διαχείριση πιστώσεων και τη μεταφορά τραπεζικών δανείων σε τρίτους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Σκοπός είναι να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 όχι μόνο για την παραπάνω πρόταση, αλλά για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η παραπάνω πρόταση, όμως, δεν έχει εγκριθεί ακόμη ούτε από το Συμβούλιο ούτε από την Ευρωβουλή, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν.

Η Επιτροπή τονίζει πως η τραπεζική ένωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ενώ παράλληλα θα μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το θέμα αυτό, άλλωστε, θα συζητηθεί και σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text