Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ψάχνουν 7 δισ. ευρώ αν το επιτρέψουν οι αγορές

Ψάχνουν 7 δισ. ευρώ αν το επιτρέψουν οι αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψάχνουν 7 δισ. ευρώ αν το επιτρέψουν οι αγορές

Τσώλης Ζώης
Τα πενταετή ομόλογα
Οι ανάγκες
Ο ιταλικός βραχνάς

Επτά δισ. ευρώ θα αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες και θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων που παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα, προκειμένου να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους, που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει έρθει σε συμφωνία με τον ESM προκειμένου να χρησιμοποιήσει ποσά έως 4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας» για να αποπληρώσει μέρος των δανείων τού ΔΝΤ που λήγουν και έχουν υψηλό κόστος (πάνω από 3,8%).

Οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους που θα ανέλθουν το 2019 σε 6,6 δισ. ευρώ θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο βασικός όμως στόχος του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ που συντονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης παραμένει η επιστροφή στις αγορές, που προς το παρόν παραμένουν κλειστές για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η προσπάθεια επιστροφής στις αγορές θα ξεκινήσει με την ανανέωση των πενταετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί την άνοιξη του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η ανανέωση της συγκεκριμένης έκδοσης που τότε είχε στεφθεί από επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν στο μνημόνιο, και η έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Εάν οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν απαγορευτικές, όπως σήμερα (με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται πάνω από 4,5%), κυρίως λόγω της ιταλικής κρίσης που φαίνεται να ξεθυμαίνει μετά τη διάθεση συμβιβασμού που επιδεικνύει η Ρώμη με τις Βρυξέλλες, τότε το πρόγραμμα δανεισμού του 2019 θα περιοριστεί σε χαμηλότερα ποσά από τα επτά δισ. ευρώ.

Οι ετήσιες ανάγκες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους – την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων και γενικότερα την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου – διαμορφώνονται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στα 17,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,6 δισ. ευρώ είναι τόκοι.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες του 2019 είναι 11 δισ. ευρώ και αφορούν αποπληρωμές λήξεων μέσα στην επόμενη χρονιά και όχι νέο χρέος.

Εξ αυτών ποσό 2,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 5,8 δισ. ευρώ αφορούν καταβολές προς το Ευρωσύστημα (πρόκειται για λήξεις από τα προγράμματα SMPs και ANFAs, συνολικού ύψους 4,79 δισ. και 0,996 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Πέραν των εσόδων από τις εκδόσεις ομολόγων, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα μέσω των SMPs και ANFAs που υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ και θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τη μείωση του χρέους.

Επίσης για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών θα διατεθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 900 εκατ. ευρώ εφέτος και 1,5 δισ. ευρώ το 2019.

Η είδηση ότι ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός θα συζητήσει τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο της κυβέρνησης και το οποίο οδήγησε σε ρήξη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες προκαλώντας έντονη αναταραχή τις αγορές και οι δηλώσεις Ντράγκι ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση οδήγησαν την εβδομάδα που πέρασε σε ισχυρή ανάκαμψη τις τιμές των ιταλικών ομολόγων και μετοχών.

Οι αποδόσεις στα ιταλικά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στο 3,23%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ στην ίδια κατεύθυνση παρασύρθηκαν και οι ελληνικοί τίτλοι.

Οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν στο 4,27% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου, αν και η βελτίωση είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή των ιταλικών ομολόγων. Οι αποδόσεις στα ελληνικά πενταετή ομόλογα υποχώρησαν επίσης στο 3,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή:www.tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text