Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Προσδοκίες από το νέο αφεντικό στην Alpha Bank

Προσδοκίες από το νέο αφεντικό στην Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προσδοκίες από το νέο αφεντικό στην Alpha Bank

Ημερομηνία-ορόσημο θα είναι η 2α Ιανουαρίου για τον όμιλο της Alpha Bank. Υστερα από 140 χρόνια, η διοίκηση της τράπεζας περνά στον έλεγχο στελέχους που δεν ανήκει στην οικογένεια Κωστόπουλου. Ο λόγος για τον 50χρονο γενικό διευθυντή και Chief Financial Officer (CFO) του ομίλου Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη εξελέγη με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας διευθύνων σύμβουλος, διαδεχόμενος τον επί 13 συναπτά έτη επικεφαλής της, Δημήτριο Μαντζούνη.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για τη θέση, αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Αρώνης και Σπύρος Φιλάρετος, είχαν γνωστοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα την απόσυρσή τους από την κούρσα της διαδοχής, με γνώμονα τη διασφάλιση της ενότητας στο εσωτερικό του ομίλου.

Οπως επισημαίνουν πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το νέο αφεντικό της τράπεζας διαθέτει την απαιτούμενη για τη θέση τεχνοκρατική κατάρτιση. «Ασχολείται σοβαρά με ό,τι κάνει, είναι οργανωτικός, με… γερμανική πειθαρχία, έχει πολυετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις στον κλάδο, ενώ οι σχέσεις του τόσο με τον επόπτη του συστήματος, τον SSM, όσο και με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι άριστες. Αναμφίβολα ξέρει τι θέλουν οι αγορές» σχολίασαν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις για τον κ. Ψάλτη είναι πολλές. Καλείται να εξυγιάνει έναν όμιλο με 50% μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να επιτύχει τον μετασχηματισμό του, στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης.

Συμμάχους του νέου διευθύνοντος συμβούλου αποτελούν αναμφίβολα η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας αλλά και η οργανική της κερδοφορία, η οποία είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Η Alpha Bank διαθέτει σήμερα δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 18,3%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ η ετήσια προ προβλέψεων κερδοφορία της ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για καθοριστικά όπλα στη μάχη για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της και την επιστροφή στην κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την παρουσίαση του σχεδίου του κ. Ψάλτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ειδικά μετά την αλλαγή των δεδομένων που επέφερε η απόφαση μετασχηματισμού της Eurobank, αλλά και η παρουσίαση σχεδίων στήριξης του κλάδου από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ.

Πρόκληση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank αποτελεί και το μοντέλο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μπορεί η τράπεζα να πιάνει μέχρι στιγμής τους στόχους που έχουν τεθεί, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής προέρχεται από διαγραφές και πωλήσεις και όχι από οργανικές δράσεις, δηλαδή από θεραπεία δανείων.

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται από τους αναλυτές η συνεχής αναπροσαρμογή μέσα στο 2018 της πρόβλεψης για το κόστος πιστωτικού κινδύνου στο σύνολο της χρήσης, η οποία από τις 180 μονάδες βάσης που προϋπολογιζόταν έχει πλέον αυξηθεί στα επίπεδα των 230 μονάδων. Εκτιμάται ότι η επιδείνωση αυτή σχετίζεται με τις κακές επιδόσεις στις ρυθμίσεις προβληματικών χορηγήσεων.

Ο μετασχηματισμός

Πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί αποτελεί και η θυγατρική της τράπεζας στην Κύπρο, η οποία εμφανίζει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 81%, ποσοστό αδιανόητο για ευρωπαϊκή αγορά. Μόνο στο α΄ εξάμηνο του 2018 ο όμιλος επιβαρύνθηκε από τις δραστηριότητες στη Μεγαλόνησο με ζημιές 133 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Ψάλτης καλείται να εφαρμόσει ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο προσαρμοσμένο στο νέο ψηφιακό τοπίο που δημιουργείται στη χώρα μας και στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αναλαμβάνοντας δράσεις που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων και του δικτύου των καταστημάτων. Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές, «στοίχημα αποτελεί και η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στην τράπεζα, που σήμερα είναι πιο κοντά στο Δημόσιο παρά στον ιδιωτικό τομέα».

Πηγή:www.tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text