Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Πρεμ Γουάτσα στην «Κ»: Γίνετε φιλικοί με τις επιχειρήσεις

Πρεμ Γουάτσα στην «Κ»: Γίνετε φιλικοί με τις επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρεμ Γουάτσα στην «Κ»: Γίνετε φιλικοί με τις επιχειρήσεις

Την αισιοδοξία του για σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Καναδός επιχειρηματίας επικεφαλής της εταιρείας Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος εκτός από τη Eurobank, την εταιρεία ακινήτων Grivalia, έχει επενδύσει στην Ελλάδα στην ασφαλιστική Eurolife και άλλες επιχειρήσεις. Οι θετικές προσδοκίες για την πορεία της χώρας τον ώθησαν στην απόφαση να προχωρήσει στη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia, κίνηση που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα ενισχύσει παράλληλα τα κεφάλαια της ως συστημικής τράπεζας.

Ο κ. Γουάτσα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεδομένης της ύφεσης την οποία πέρασε η Ελλάδα δεν θεωρώ ότι είναι υπεραισιόδοξο να αναμένει κανείς τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα πολλά χρόνια, για να αντισταθμίσει την τεράστια πτώση που υπέστη». Ακόμη ο Καναδός δισεκατομμυριούχος συνιστά σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις αν θέλουν να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στη χώρα.

– Ποιος είναι ο κύριος στόχος με την τελευταία σας κίνηση όσον αφορά τη Eurobank; Ηταν μία αμυντική κίνηση;

– Ο στόχος μας ήταν να στηρίξουμε τη διευθυντική ομάδα της Eurobank και της Grivalia, με επικεφαλής τον Φωκίωνα Καραβία και τον Γιώργο Χρυσικό. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές και είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι θα σημάνει η συγχώνευση αυτή για τη Eurobank, τους Ελληνες πελάτες της και την ίδια την Ελλάδα ως χώρα.

 

Δεν επρόκειτο για αμυντική κίνηση, αλλά για μία ευκαιρία μεταμόρφωσης της Eurobank και της Grivalia.

– Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο υπάρχει η ανάγκη για νέα κεφάλαια. Από πού θα προέλθουν αυτά;
– Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετα κεφάλαια. Μέσω της συγχώνευσης, η Grivalia θα συνεισφέρει περίπου 900 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα κεφάλαια στη Eurobank.

– Οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την υγεία του τραπεζικού συστήματος και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής του. Τι πιστεύετε γι’ αυτό το ζήτημα;
– Η Eurobank θα γίνει η καλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, με την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση, καθώς θα διαγραφούν 7 δισεκατομμύρια ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον ισολογισμό της. Με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πάψει να υφίσταται για την τράπεζα και αυτό θα της επιτρέψει να αναπτύξει σημαντικά τη δραστηριότητά της στην ελληνική οικονομία, παράγοντας απόδοση άνω του 10% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

– Φαίνεται να πιστεύετε στο μέλλον της Ελλάδας και της οικονομίας της, παρά την πρόσφατη αναταραχή, η οποία στοίχισε ακριβά και στις δικές σας επενδύσεις. Πού βασίζετε αυτή την αισιοδοξία;

– Βασίζω την αισιοδοξία μου στην ιστορία. Παραδείγματος χάριν, πρόσφατα, το 2011, η Ιρλανδία πέρασε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, με το ΑΕΠ της να έχει μειωθεί συνολικά κατά περίπου 14%. Ηταν την περίοδο εκείνη αποκλεισμένη από τις αγορές, με τα μακροπρόθεσμα ιρλανδικά ομόλογα να τιμολογούνται με επιτόκιο 14%. Οι περισσότερες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ιρλανδικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της τρόικας, εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια θα κυμαινόταν περίπου στο 2% ετησίως. Τελικά, η ανάπτυξη της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 5% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα ιρλανδικά επιτόκια έπεσαν σύντομα κάτω από το 1%. Αντιστοίχως, η Ελλάδα βίωσε μία βαθιά ύφεση, χειρότερη από εκείνη των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Το ΑΕΠ της Ελλάδας έπεσε κατά περισσότερο από 25% σε περίπου οκτώ χρόνια. Η ανεργία στη χώρα, από σχεδόν 30%, έπεσε πρόσφατα στο 20% και το ΑΕΠ ανακάμπτει. Τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που είχαν φθάσει να ξεπερνούν το 20%, έπεσαν σχεδόν στο 4%. Δεδομένης της ύφεσης την οποία πέρασε η Ελλάδα δεν θεωρώ ότι είναι υπεραισιόδοξο να αναμένει κανείς τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα πολλά χρόνια, για να αντισταθμίσει την τεράστια πτώση που υπέστη.

 

Επιπλέον, η Ελλάδα ολοκλήρωσε το μνημόνιο της τρόικας και απέκτησε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

– Υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα, με τις οποίες μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας;

– Η δική μου εμπειρία παγκοσμίως δείχνει ότι οι οικονομίες πάνε καλά όταν ακολουθούνται πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Θα το συνιστούσα αυτό ιδιαίτερα σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.Έντυπη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text