Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Moscovici: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της – Να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων

Moscovici: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της – Να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moscovici: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της – Να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Ως μια ακόμα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων.
«Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. 
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Η Ελλάδα όχι μόνο θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά και με τρόπο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
Οι χαμηλότεροι φόροι στην εργασία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ το νέο επίδομα στέγασης θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ηλικία απασχόλησης» αναφέρει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Moscovici, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων.
«Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων - επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης.
Η Επιτροπή έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι αυτές οι πρόσθετες περικοπές δεν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. 
Και είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζονται επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους», είπε ο Επίτροπος χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «τόσο μη αναγκαίο όσο και ανεπιθύμητο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Eurogroup θα υποστηρίξει σήμερα αυτή τη θέση».
Όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο Moscovici έκανε λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις».
Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν διαπιστωθεί «καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες».
Ο Moscovici καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους αυτούς τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων «εγκαίρως» για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής «σε τρεις μήνες». 
«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text