Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα φθηνά Βαλκάνια γεµίζουν λουκέτα τη Βόρεια Ελλάδα

Τα φθηνά Βαλκάνια γεµίζουν λουκέτα τη Βόρεια Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα φθηνά Βαλκάνια γεµίζουν λουκέτα τη Βόρεια Ελλάδα

Τη φθηνότερη βενζίνη στα Βαλκάνια έχει από τις προηγούµενες µέρες η ΠΓ∆Μ, αφού η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας της γειτονικής χώρας προχώρησε σε µείωση της τιµής, µε την αµόλυβδη να κοστίζει πια περίπου ένα ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρµανσης περίπου 80 λεπτά το λίτρο.

Οι αγορές των νοµών της Βόρειας Ελλάδας που γειτνιάζουν κυρίως µε την ΠΓ∆Μ αλλά και µε τη Βουλγαρία και την Αλβανία, όπου επικρατούν αντίστοιχα χαµηλές τιµές καυσίµων, βουλιάζουν κάτω από το βάρος των προβληµάτων και του τζίρου τους που βλέπουν συνεχώς να µειώνεται, θύµατα ενός ανταγωνισµού ο οποίος δηµιουργεί µια κατάσταση... µη αναστρέψιµη.

Πριν από λίγες µέρες ο Μάρκο Μπισλίµοφσκι, επικεφαλής της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (Energy Regulation Commision) της ΠΓ∆Μ, ανακοίνωσε τη µείωση της τιµής των καυσίµων στη γειτονική χώρα, τονίζοντας πως πλέον έχουν τα φθηνότερα καύσιµα στα Βαλκάνια.

Η τιµή της βενζίνης, ανάλογα µε τον τύπο του καυσίµου, έπεσε κοντά στο ένα ευρώ το λίτρο, από περίπου 1,10-1,20 ευρώ το λίτρο που ήταν το προηγούµενο διάστηµα, ενώ η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης υποχώρησε περίπου στα 80 λεπτά το λίτρο. Η χαµηλή τιµή των καυσίµων τόσο στην ΠΓ∆Μ όσο και στη Βουλγαρία και στην Αλβανία (η αµόλυβδη κυµαίνεται από 1,10 έως 1,20 ευρώ το λίτρο), µε τις οποίες συνορεύουν οι νοµοί της Βόρειας Ελλάδας, επιτείνουν την κακή οικονοµική κατάσταση των επιχειρήσεων και κάνουν ακόµα πιο δυσχερή την προσπάθειά τους να επιβιώσουν, µε τους επιχειρηµατίες να κάνουν λόγο για «ταφόπλακα».

Απόγνωση

Απόβαση Ελλήνων για ψώνια, τσιγάρα και... κούρεµα

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, ζει εδώ και πολλά χρόνια αυτή την κατάσταση, βλέποντας τις τοπικές επιχειρήσεις να κλείνουν η µία µετά την άλλη. «Σήµερα πια έχουν αποµείνει σε ολόκληρο τον νοµό όλες κι όλες περίπου 5.000 επιχειρήσεις. Αλλά και οι περισσότερες από αυτές είναι ένα βήµα πριν από το λουκέτο. Οι ιδιοκτήτες τους τις κρατάνε ανοιχτές µε νύχια και µε δόντια για να µπορούν απλώς να επιβιώνουν και οι ίδιοι» τόνισε στο «Έθνος».

Πολλά πρατήρια υγρών καυσίµων έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό στον νοµό, και κυρίως στις περιοχές κοντά στα σύνορα. Πώς να ανταγωνιστούν τα βενζινάδικα που βρίσκονται σε 10-15 χιλιόµετρα απόσταση στη γειτονική χώρα και διαθέτουν τα καύσιµα στο ένα ευρώ το λίτρο, όταν οι ίδιοι πωλούν την αµόλυβδη από 1,55 έως 1,60 ευρώ το λίτρο; «Το κακό έχει γίνει ήδη όλα τα προηγούµενα χρόνια και τίποτε πια δεν µπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση» πρόσθεσε ο κ. Τονικίδης.

«Εµείς κάναµε ως επιµελητήριο µια µελέτη που έδειξε ότι αν ίσχυε και εδώ ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που ισχύει στην ΠΓ∆Μ, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβληµα µε την οικονοµία της περιοχής και καµία επιχείρηση δεν θα έκλεινε» τόνισε.

Σε απόσταση λίγων χιλιοµέτρων από τον µεθοριακό σταθµό των Ευζώνων στο Κιλκίς και περίπου 70 χιλιόµετρα από τη Θεσσαλονίκη, στη Γευγελή της ΠΓ∆Μ κάποιες µέρες της εβδοµάδας η αγορά θυµίζει... ελληνική πλατεία. ∆εκάδες λεωφορεία µε επισκέπτες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και άνθρωποι που φτάνουν από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς µε τα δικά τους ΙΧ γεµίζουν τα τοπικά καταστήµατα.

Οι τιµές στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες είναι στο ένα τρίτο, ίσως και χαµηλότερα, απ’ ό,τι στην Ελλάδα, και αυτό σε συνδυασµό µε την πολύ χαµηλή τιµή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρµανσης αποτελούν το ισχυρότερο κίνητρο για τους καταναλωτές...

Tα τσιγάρα που κάποιος στην Ελλάδα τα πληρώνει πάνω από 4 ευρώ, στη Γευγελή τα βρίσκει µε 1,20 ευρώ, ένα ανδρικό κούρεµα δεν ξεπερνάει τα 2,5 ευρώ, ενώ ένα γυναικείο χτένισµα είναι µόλις στα 3 ευρώ. Στις οδοντιατρικές υπηρεσίες, αν και πολλές φορές έχει καταγγελθεί πως η ποιότητά τους είναι πολύ χαµηλή, οι διαφορές είναι µεγάλες. Ενα σφράγισµα µπορεί να κοστίζει όλα κι όλα 10 ευρώ και ένα εµφύτευµα 500 ευρώ.

Οι τιµές στα αγροτικά προϊόντα αλλά και στα προϊόντα φούρνου, αρτοσκευάσµατα και γλυκά είναι περίπου στο 50% των τιµών που βρίσκει κανένας στην Ελλάδα, γεγονός που κάνει κυρίως τους κατοίκους του Κιλκίς να επισκέπτονται πολύ συχνά τα χωριά της ΠΓ∆Μ ακόµα και για τα... ψώνια της ηµέρας. Στην αγορά της ΠΓ∆Μ ένα κιλό µοσχαρίσιο κρέας κοστίζει µόλις 6 ευρώ, το χοιρινό πωλείται από 3 ευρώ και ένα κιλό αρνί στοιχίζει µόλις 3,5 ευρώ.

Και στη Βουλγαρία όµως οι τιµές είναι χαµηλότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα, σε ποσοστό περίπου 20%-30%. Ενα καρβέλι ψωµί του µισού κιλού κοστίζει λιγότερο από µισό ευρώ και ένα λίτρο γάλα λιγότερο από ένα ευρώ, ενώ στο µισό ευρώ κυµαίνεται η τιµή του 1,5 λίτρου εµφιαλωµένου νερού και µια δωδεκάδα από αυτά στοιχίζει από 1 έως 2 ευρώ.

Σε πολλά προϊόντα στη βουλγαρική αγορά και στα σούπερ µάρκετ οι τιµές δεν είναι πολύ χαµηλότερες από τα προϊόντα στην Ελλάδα, και αυτό γιατί πλέον και η Βουλγαρία είναι µέλος της ΕΕ και σε κάποιους τοµείς η ψαλίδα της φορολόγησης άρχισε να κλείνει. Αλλωστε, και ο µέσος µηνιαίος µισθός κυµαίνεται πια, κατά µέσον όρο, στα 627 ευρώ τον µήνα...

Στην Αλβανία οι τιµές σε σχέση µε την Ελλάδα είναι περίπου 40% χαµηλότερες, χωρίς όµως η αγορά της γειτονικής χώρας να αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς καταναλωτές, αφού η ποιότητα πολλών προϊόντων αλλά και παρεχόµενων υπηρεσιών είναι χαµηλή. Οι πιο χαµηλές τιµές, για τις οποίες σπεύδουν στη γειτονική χώρα κάτοικοι της Φλώρινας και των Ιωαννίνων, είναι αυτές των αγροτικών προϊόντων, και µάλιστα στις µικρότερες πόλεις, εκτός δηλαδή της αγοράς των Τιράνων.

Πηγή:www.ethnos.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text