Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Γαλλία: Πολιτική κρίση από τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Γαλλία: Πολιτική κρίση από τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γαλλία: Πολιτική κρίση από τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Δρόμους εκτόνωσης της σοβαρότερης, μέχρι στιγμής, κοινωνικής κρίσης στη διάρκεια της προεδρίας του αναζητεί ο Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από τις βίαιες ταραχές του περασμένου Σαββάτου. Ηταν η τρίτη φορά από τις 17 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το αυθόρμητο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, που το κέντρο του Παρισιού έγινε θέατρο επεισοδιακών διαδηλώσεων. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για τις χειρότερες κοινωνικές ταραχές από τον θυελλώδη Μάη του 1968.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 133 άνθρωποι, εκ των οποίων 23 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στο Παρίσι, ενώ 412 συνελήφθησαν. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Στη Μασσαλία, 80χρονη τραυματίστηκε θανάσιμα από κάνιστρο δακρυγόνου την ώρα που προσπαθούσε να κλείσει τα παραθυρόφυλλα του σπιτιού της. Ηταν το τέταρτο άτομο που έχασε τη ζωή του από την αρχή των κινητοποιήσεων – τα άλλα τρία, στη διάρκεια ατυχημάτων.

Δεκάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ βανδαλισμοί σημειώθηκαν και στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου βρίσκεται και το Μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη. Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα Σάββατα, αλλά οι ταραχές, στις οποίες πήραν μέρος και οργανωμένες ομάδες της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, ήταν κατά πολύ βιαιότερες.

Παρά την αποστροφή που προκάλεσαν αυτά τα επεισόδια, η υποστήριξη των Γάλλων στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε μετά τα επεισόδια του Σαββάτου, την ανεβάζει στα επίπεδα του 72%, γεγονός που αντανακλά τη δυσαρέσκεια των εργατικών και μεσαίων στρωμάτων για τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης.

Αυτή η διευρυνόμενη δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης απειλεί να επιφέρει μεγάλο πολιτικό κόστος στον Εμανουέλ Μακρόν και στο κόμμα του (LREM) ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Hδη, το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Eνας δεύτερος, πιο άμεσος, κίνδυνος είναι η γενίκευση των κινητοποιήσεων. Hδη, περίπου 100 λύκεια τελούν υπό κατάληψη με συνθήματα εναντίον των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, αλλά και την αλληλεγγύη στα «Κίτρινα Γιλέκα». Παράλληλα, δεκάδες ασθενοφόρα απέκλεισαν χθες τη γέφυρα του Σηκουάνα που οδηγεί στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, καθώς τα μέλη των σωστικών συνεργείων απεργούσαν για εργασιακά τους θέματα. Σε πανεθνική κινητοποίηση κάλεσε τους εργαζομένους η συνδικαλιστική ομοσπονδία CGT για τις 14 Δεκεμβρίου με κεντρικό αίτημα αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στη Σερβία.

Σύσκεψη για την ασφάλεια

Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους κατευνασμού της κοινωνικής αναταραχής. Αμέσως μετά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του G20, στο Μπουένος Αϊρες, ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε το επίκεντρο των ταραχών, στην Αψίδα του Θριάμβου και προήδρευσε σύσκεψης για τα θέματα ασφαλείας. Η πρόταση να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν τέθηκε επί τάπητος, αλλά παραμένει ως ενδεχόμενο. Επί του παρόντος, ο Μακρόν ανέθεσε στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ έναν γύρο επαφών με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Εξερχόμενος της χθεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», Λοράν Βοκιέ, επέμεινε στην πρότασή του για δημοψήφισμα γύρω από το επίμαχο θέμα του «οικολογικού» φόρου στα καύσιμα. Την απόσυρση του μέτρου, σε συνδυασμό με την επαναφορά του φόρου στη μεγάλη περιουσία, εισηγήθηκε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. Τόσο η Λεπέν όσο και ο αριστερός ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Για σήμερα αναμενόταν συνάντηση του Εντουάρ Φιλίπ με κάποιους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», χθες το βράδυ όμως έγινε γνωστό ότι οι ακτιβιστές αρνήθηκαν να παραστούν.

Πηγή:www.kathimerini.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text