Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Υποχώρησε ο Μακρόν στους διαδηλωτές

Υποχώρησε ο Μακρόν στους διαδηλωτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υποχώρησε ο Μακρόν στους διαδηλωτές

Την πρώτη του πολιτική ήττα στον ενάμιση χρόνο της προεδρίας του υπέστη ο Εμανουέλ Μακρόν. Υστερα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», που σημαδεύτηκαν από τους βανδαλισμούς του περασμένου Σαββάτου και έχουν αφήσει ήδη πίσω τους τέσσερις νεκρούς, η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναστείλει τα επίμαχα μέτρα για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Κανένας φόρος δεν έχει τόση σημασία ώστε να διακινδυνεύσουμε για χάρη του την ενότητα του έθνους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στη διάρκεια διαγγέλματος που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Υπό αυτό το πρίσμα, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη και στο ντίζελ, που επρόκειτο να εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονιά του 2019. Παράλληλα, αναστέλλονται οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, όπως επίσης και η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στα Ι.Χ.

«Οι Γάλλοι πολίτες που φόρεσαν τα κίτρινα γιλέκα αγαπούν την πατρίδα τους», δήλωσε στην ίδια παρέμβασή του ο Εντουάρ Φιλίπ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Μαρτίου, για τα ζητήματα των φόρων και των δημοσίων δαπανών. Ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν εξήγησε πώς θα αναπληρωθούν οι απώλειες κρατικών εσόδων από την αναστολή των μέτρων. Προειδοποίησε όμως τους πολίτες ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν και χαμηλότερους φόρους και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, γιατί κάτι τέτοιο θα μεγέθυνε το χρέος που θα επωμιστούν οι επόμενες γενιές.

«Ολη την μπαγκέτα»

Απομένει να αποδειχθεί κατά πόσον οι κυβερνητικές υπαναχωρήσεις θα δράσουν πυροσβεστικά στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που προετοιμαζόταν για τέταρτη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης το ερχόμενο Σάββατο. Ενας εκ των ακτιβιστών που εμφανίζεται σε μέσα ενημέρωσης, ο Μπενζαμέν Κοσί, δήλωσε ότι «οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα», υπονοώντας συνέχιση των κινητοποιήσεων. Πάντως, ο Φιλίπ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί περιστατικά βίας και βανδαλισμών όπως αυτά του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Ifop-Ficucial, η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει στο 23%, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, που κατέχει ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ. Ανεβασμένα εμφανίζονται, ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου, τα ποσοστά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text