Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Πρέπει να φοβόμαστε από την πτώση των αγορών;

Πρέπει να φοβόμαστε από την πτώση των αγορών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρέπει να φοβόμαστε από την πτώση των αγορών;

Οι “κασσάνδρες” των χρηματιστηριακών αγορών, επί χρόνια προβλέπουν την καταστροφή και προτρέπουν τους επενδυτές να προφυλαχθούν. Όμως, η καταστροφή δεν ερχόταν. Και οι -διεθνείς- χρηματιστηριακές αγορές, βίωσαν την πιο μακρά ανοδική φάση στην ιστορία τους. Από το τέλος του 2008, ο αμερικανικός δείκτης S&P-500 σημειώνει άνοδο 199%. Στο διάστημα αυτής της περιόδου είχε 9 ανοδικά χρόνια και μόλις ένα πτωτικό (το 2015 με -0.73%) (δείτε τις ετήσιες αποδόσεις).

Οι “κασσάνδρες” σήμερα, με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επανέρχονται. Και μας ξαναφοβίζουν, χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα, τα οποία μάλιστα συχνά αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους.

Σαφώς και υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Πάντα υπάρχουν λόγοι ανησυχίας στις αγορές. Όμως, η ανησυχία θα πρέπει να εξηγείται και να αξιολογείται. Οι προβλέψεις για μία “επιβράδυνση” στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών, είναι παλαιές. Και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Βέβαια, η λογική -και η πραγματικότητα- λένε ότι κάποια στιγμή η “επιβράδυνση” θα συμβεί.

Ο “συναγερμός” σήμανε όταν, στις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ, οι αποδόσεις μερικών μακροχρόνιων αμερικανικών ομολόγων, την περασμένη Τρίτη, υποχώρησαν ταχύτερα απ' ότι υποχώρησαν οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 5ετούς ομολόγου και του 2ετούς έγινε αρνητική κατά 1 bp (δηλαδή -0,01%). Η δε διαφορά μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς ομολόγου (δηλαδή το “ζευγάρι” που οι επενδυτές παρακολουθούν περισσότερο) έφθασε μόλις στα 11 bp (0,11%), η οποία είναι και η μικρότερη που έχει παρατηρηθεί από τον Ιούνιο του 2007.
Πρέπει αυτό να μας ανησυχεί; Δε θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, όμως θα λέγαμε ότι δε θα πρέπει να μας προκαλέσει πανικό.

Βέβαια, η “επίσημη” καμπύλη των αποδόσεων, προσδιορίζεται από τη διαφορά (spread) μεταξύ του 10ετούς ομολόγου και του επιτοκίου της FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ). Αυτή τη διαφορά άλλωστε λαμβάνει υπ' όψη του και το δείκτης “Leading Economic Indicators – LEI) που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές και τους επενδυτικούς οργανισμούς σε όλο το κόσμο. Το spread μεταξύ του 10ετούς και του επιτοκίου της FED, είναι μεν μικρό (υποχώρησε στις 79 bp ή 0,79%) πλην όμως είναι θετικό και εξακολουθεί και συνεισφέρει θετικά στη σύνθεση του LEI.

Όμως, ο πιο σημαντικός παράγοντας στις ΗΠΑ (αφού στις ΗΠΑ αναφερόμαστε) είναι τα επιχειρηματικά κέρδη. Καθώς ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου του 2018, διαπιστώνεται ότι το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων βρέθηκε στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδό τους. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στη μείωση της εταιρικής φορολογίας, όμως οφείλεται και στη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Ακόμη και αν η αύξηση των πωλήσεων υποχωρήσει σε 4% κατά το 2019 (από το “έκτακτο” 8% φέτος), για να μειωθεί το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα, κάτι που δε μπορεί να συμβεί τόσο εύκολα. Με άλλα λόγια, η εικόνα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι καλή. Μπορεί να επιδεινωθεί τόσο πολύ και τόσο γρήγορα;

Τίποτα δε θα πρέπει να αποκλείσουμε. Ιδίως όταν υπάρχει στον αέρα ο φόβος για την κήρυξη ενός “σκληρού” εμπορικού πολέμου. Και ορθά κάποιος παρακολουθεί τα πράγματα και διατυπώνει επιφυλάξεις. Όμως, η διατύπωση επιφυλάξεων για τη μελλοντική πορεία των αγορών, απέχει “παρασάγγας” από το πανικοβάλομαι και, μάλιστα, διασπείρω τον πανικό και γύρω μου.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text