Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Κινήσεις με άρωμα εκλογών

Κινήσεις με άρωμα εκλογών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινήσεις με άρωμα εκλογών

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση «ξορκίζουν» με τα λόγια την «εκλογολογία» και σημειώνουν σε κάθε τόνο πως οι εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους», δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο, τα «έργα» δείχνουν προς άλλη κατεύθυνση, αφού οι κινήσεις αποτυπώνουν πως το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Τσίπρας βρίσκονται σε κανονική προεκλογική περίοδο. Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του παζλ αποτελούν αναμφίβολα οι παροχές –και όχι η παροχολογία όπως έσπευσε άλλωστε να επισημάνει ο πρωθυπουργός– οι οποίες ανακοινώνονται κυριολεκτικά η μία μετά την άλλη, σηματοδοτώντας την πρόθεση του Μαξίμου να δημιουργήσει μία «επικοινωνιακή καταιγίδα», που αφενός θα επανασυνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές ομάδες, αφετέρου θα αναδείξει «στην πράξη το τέλος των μνημονίων».

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η υπερδραστηριότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες, μεταξύ των άλλων, έχει λάβει τον λόγο στη Βουλή για να εξαγγείλει δύο «εμβληματικές» όπως τις χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πρωτοβουλίες: Πρώτον, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά 250.000 μη μισθωτούς και δεύτερον τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που αποτελεί «εκλογικό βαρόμετρο». Οι κινήσεις του πρωθυπουργού είχαν άρωμα εκλογών και αυτή την εβδομάδα, με δύο επισκέψεις εκτός Αθηνών. Τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στα Καλάβρυτα, από τα οποία, μιλώντας σε μέλη του αγροτικού και γαλακτοκομικού συνεταιρισμού της περιοχής, ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων, με κορωνίδα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους. Από την περιοχή δε, της Αχαΐας, επέλεξε να «σηκώσει» εκ νέου ένα θέμα με έντονη ιστορική φόρτιση, αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων, που το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση το είχε εν υπνώσει.

Χθες, ο κ. Τσίπρας προσεγγίζοντας μία άλλη, κρίσιμη εκλογικά, κοινωνική ομάδα, τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, προχώρησε σε νέες παροχές. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο, από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά, ένα μέτρο επιδοτούμενο αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ύψους 570 εκατ. ώς και το 2021.

Ενδιάμεσα των δύο επισκέψεων είχε υπάρξει νέα πρωθυπουργική παρέμβαση, ενδεικτικό της υπερδραστηριότητας, καθώς ο κ. Τσίπρας την Τρίτη μιλώντας στο 29ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είχε αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, δίδοντας για πρώτη μάλιστα φορά τόνο απολογισμού των πεπραγμένων στην ομιλία του. Τα όσα σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα επιτείνουν το προεκλογικό κλίμα. Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ανοιχτή ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου. Πλην του γεγονότος ότι την ίδια μέρα είναι η ομιλία Μητσοτάκη στην έναρξη του συνεδρίου της Ν.Δ., που αναπόφευκτα δίνει εικόνα «ντιμπέιτ», η επιλογή της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει την πρόθεση να ελαχιστοποιηθεί το εκλογικό κόστος σε μία περιοχή που μετά τις Πρέσπες ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πρόβλημα». Ακολουθεί πριν από τα Χριστούγεννα ο «πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», που βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού θα έχει «πανηγυρικό» τόνο και «κερασάκι στην τούρτα» η αύξηση του κατώτατου μισθού που σχεδιάζεται να έρθει τον Ιανουάριο.

Γίνεται, λοιπόν, απολύτως κατανοητό, πως ο κ. Τσίπρας έχοντας κλείσει στις αρχές του χρόνου με όλες τις «προεκλογικού τύπου» κινήσεις, θα έχει την ευχέρεια να πάει σε εκλογές αιφνιδιαστικά πριν από τον Μάιο, αν δει πως τα δύο «αγκάθια» που θα έχει μπροστά του –Πρέσπες και σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας– δεν εξελίσσονται καλά. Οπως ακριβώς δηλαδή το είχε πει στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο των εκλογών: «Πρόθεσή μου είναι ο Οκτώβριος του 2019, αλλά θα κριθεί από το πώς θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text