Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Υστερεί σημαντικά η Ελλάδα σε επενδύσεις venture capital

Υστερεί σημαντικά η Ελλάδα σε επενδύσεις venture capital

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υστερεί σημαντικά η Ελλάδα σε επενδύσεις venture capital

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Φτωχές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστά και ως venture capital (VC) funds. Aπό το 2013 έως σήμερα έχουν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 220 εκατ. ευρώ, και με βάση τη συγκεκριμένη επίδοση, η χώρα κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ 34 ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Τhe State of Europe Tech 2018» που παρουσίασε χθες η εταιρεία Αtomico, πρώτη σε επενδύσεις τύπου VC είναι η Βρετανία, καθώς την περίοδο 2013-18 προσείλκυσε κεφάλαια ύψους 23 δισ. ευρώ. Δεύτερη, αλλά με μεγάλη απόσταση, η Γερμανία (12 δισ. ευρώ) και ακολούθησε η Γαλλία (10 δισ. ευρώ). Τέταρτη στην κατάταξη είναι η Σουηδία με επενδύσεις VC ύψους 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα η Σουηδία συνέβαλε στην ευρωπαϊκή τεχνολογία με τη μεγαλύτερη σε αξία επένδυση που συντελέστηκε σε ευρωπαϊκή νεοφυή επιχείρηση, τη Spotify. H τελευταία, κατά την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών (ΙPO), αποτιμήθηκε σε περισσότερο από 23 δισ. ευρώ, ενώ από τη διάθεση των μετοχών της αντλήθηκαν 8,14 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται, σύμφωνα με τις επιδόσεις της, λίγο χαμηλότερα από την Κύπρο, που βρίσκεται στη 22η θέση (244 εκατ. ευρώ), και λίγο πιο ψηλά από τη Μάλτα, που βρίσκεται στην 24η θέση (141 εκατ. ευρώ), στην προσέλκυση VC κεφαλαίων. Στην τελευταία, 34η, θέση βρίσκεται η Αλβανία με επενδύσεις μόλις 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Αtomico, από το 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018, στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 138 συμφωνίες (γύροι χρηματοδότησης) νεοφυών επιχειρήσεων. Οι πιο πολλές, 29 τον αριθμό, έλαβαν χώρα το 2016 και οι λιγότερες, 16 τον αριθμό, το 2017. Ωστόσο το 2017 ήταν η χρονιά-σταθμός που «ανύψωσε» την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη των VC επενδύσεων. Tο 2017 παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων ύψους άνω των 127 εκατ. ευρώ. Οι συμφωνίες επομένως τη χρονιά εκείνη ήταν οι λιγότερες, αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερης αξίας. Εικάζεται ότι την ώθηση αυτή η εγχώρια αγορά έλαβε από τις πωλήσεις νεοφυών επιχειρήσεων όπως ήταν οι Beat (πρώην Taxi Beat), Ιnnoetics, QuizDom κ.ά. Mόνον οι πωλήσεις των Taxi Beat και Ιnnoetics εκτιμάται ότι απέφεραν 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Atomico, η Ελλάδα απέχει από το να χαρακτηριστεί ένα σημαντικό κέντρο (hub) ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων. Η Αθήνα είναι η μόνη περιοχή της χώρας που αναφέρεται ως hub φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων. Kαι κατά την περίοδο 2013-2018 η πρωτεύουσα της χώρας φιλοξένησε μόλις 37 επιχειρήσεις που έλαβαν τουλάχιστον έναν γύρο χρηματοδότησης από VC funds. Με βάση το κριτήριο αυτό η Αθήνα κατετάγη στην 35η θέση μεταξύ 55 περιοχών-πόλεων της Ευρώπης. Το Λονδίνο (Oξφόρδη, Κέμπριτζ) είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ευρώπη αφού φιλοξένησε περίπου 1.800 επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από VC funds.

H κατάσταση όμως αυτή για την Ελλάδα και την Αθήνα εκτιμάται ότι θα αλλάξει μετά την ενεργοποίηση του Equifund στις αρχές του 2018. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕIF), που λειτουργεί το EquiFund, είναι ο φορέας που έχει χρηματοδοτήσει τα περισσότερα VC funds που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Πάνω 150 επενδυτικά σχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ενισχύσει το ΕIF.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text