Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πετρέλαιο: «Όχι» της Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία και νέα πτώση των τιμών

Πετρέλαιο: «Όχι» της Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία και νέα πτώση των τιμών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πετρέλαιο: «Όχι» της Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία και νέα πτώση των τιμών

Χωρίς συμφωνιά για μείωση της παραγωγής ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών κρατών στη Βιέννη, καθώς η Ρωσία είπε όχι στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για βαθύ μαχαίρι στην προσφορά. Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν έτσι νέα πτώση, με το μπρεντ κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το πρωί της Παρασκευής το αργό τύπου μπρεντ υποχωρεί 0,77% στα 59,60 δολάρια, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό CL καταγράφει πτώση 0,9% στα 51,02 δολάρια το βαρέλι.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έστω και ατύπως, πάντως, τις επόμενες ημέρες, επί της πρότασης για μείωση της συνολικής παραγωγής μελών και μη του ΟΠΕΚ κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. «Δεν είναι όλοι έτοιμοι για ισότιμη μείωση της παραγωγής. Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για ουσιαστική περικοπή» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ.

Η αποτυχία να εξασφαλίσει μία συμφωνία είναι ακόμη μία ένδειξη των αδυναμιών του ΟΠΕΚ και της ραγδαίας αλλαγής του παγκόσμιου πετρελαϊκού χάρτη στον οποίο το καρτέλ είχε κάποτε κυρίαρχη θέση. Πλέον ο οργανισμός εξαρτάται απόλυτα από την στήριξη μη μελών, όπως η Ρωσία, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της ταχείας ανάπτυξης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ,που κατέστησαν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια.

Το 2016 Ρωσία και Σαουδική Αραβία είχαν δώσει τέλος στις μεταξύ τους αντιπαλότητες και είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν στενά για να διατηρήσουν μία ισορροπία στην αγορά και τις τιμές. Η συμμαχία έχει εξελιχθεί σε ένα δίπολο, στο οποίο η κάθε πλευρά επιχειρεί να να πάρει το πάνω χέρι.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text