Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μοντέλο dobank (Ιταλίας) θέλει να δημιουργήσει το Fortress στην Ελλάδα με στόχο να διαχειριστεί 20-30 δισ. ευρώ NPEs

Μοντέλο dobank (Ιταλίας) θέλει να δημιουργήσει το Fortress στην Ελλάδα με στόχο να διαχειριστεί 20-30 δισ. ευρώ NPEs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μοντέλο dobank (Ιταλίας) θέλει να δημιουργήσει το Fortress στην Ελλάδα με στόχο να διαχειριστεί 20-30 δισ. ευρώ NPEs

Στην Ιταλία η Fortress ως βασικός μέτοχος της dobank διαχειρίζεται σχεδόν 83 δισεκ. assets σχεδόν η καθολική πλειοψηφία είναι NPLs σχεδόν το 30% του συνόλου των προβληματικών δανείων της Ιταλίας.

Μοντέλο τύπου dobank Ιταλίας θέλει να δημιουργήσει το Fortress στην Ελλάδα με στόχο να διαχειριστεί 20-30 δισεκ. NPEs προβληματικά ανοίγματα.

Το Fortress είναι αμερικανικό fund με 42 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια και εξαγοράστηκε από τον ιαπωνικό όμιλο Softbank.
Στην Ιταλία η Fortress ως βασικός μέτοχος της dobank διαχειρίζεται σχεδόν 83 δισεκ. assets σχεδόν η καθολική πλειοψηφία είναι NPLs σχεδόν το 30% του συνόλου των προβληματικών δανείων της Ιταλίας.
Μόνο στο 9μηνο του 2018 η dobank έχει ανακτήσεις 2 δισεκ. ευρώ, διαθέτει 214 εκατ κεφάλαια ενώ τα κέρδη εκτιμώνται σε 46 εκατ ευρώ. 
Το Fortress το οποίο διατηρεί στρατηγική θέση στην Attica Group και θέλει να επενδύσει και στις ανανεώσιμες πηγές, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μοντέλο τύπου dobank με στόχο να συγκεντρώσει NPEs από την Πειραιώς και Eurobank αλλά και από άλλες τράπεζες. 
Δεν είναι τυχαίο ότι βασικό στέλεχος του Fortress είναι ο Dean Dacolias (ελληνικής καταγωγής) ο οποίος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους βασικούς μετόχους της Πειραιώς και Eurobank δηλαδή τον Paulson με 9,23% στην Πειραιώς και το Fairfax με 32,9% μετά την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank με στόχο να υλοποιήσει το σχέδιο που θα περιλαμβάνει την διαχείριση 20-30 δισεκ. ευρώ. 
Στην Ιταλία η dobank κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στα NPEs σχεδόν το 30% των προβληματικών δανείων της Ιταλίας. 
Στην Ελλάδα όμως επειδή το σχήμα βρίσκεται σε αρχικό σχεδιασμό θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό και από άλλους ενδιαφερόμενους όπως η Pimco, Blackrock, Cerberus κ.α. 
Να σημειωθεί ότι το Cerberus και η Pimco είναι οι δύο επικρατέστεροι για να κλείσουν deal με την Πειραιώς σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει πώληση και διαχείριση NPEs με κάλυψη των 500 εκατ ευρώ ομολογιακού tier 1 ή tier 2.

 

Cerberus, Pimco, Apollo, Blackrock, Fortress, Intrum, CarVal για 35 δισ NPEs στην Ελλάδα θα έχουν έσοδα 9 δισ σε 5 χρόνια


Γιατί τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν γίνει o μοναδικός στόχος των διεθνών funds;
Σχεδόν κανείς νέος επενδυτής δεν ασχολείται με τις τράπεζες αλλά με τα NPEs που πωλούν ή αναμένεται να διαχειριστούν.
Ωστόσο άλλο πώληση προβληματικών δανείων και άλλο διαχείριση προβληματικών δανείων. 
Με βάση τα διεθνή standards όταν μια τράπεζα πουλάει προβληματικά δάνεια σημαίνει ότι το fund που αγοράζει πληρώνει άρα αναλαμβάνει σοβαρό κίνδυνο. 
Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος είναι να επιτύχει αποδόσεις ετησίως 10% με 15% το μέγιστο.
Εάν μια τράπεζα μεταβιβάζει για διαχείριση προβληματικά δάνεια, το fund που αναλαμβάνει την διαχείριση επειδή δεν αναλαμβάνει ουσιώδες ρίσκο η προμήθεια, δηλαδή το περιθώριο κέρδους είναι μικρό 2% με 2,5%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ή σχεδιάζουν να πωλήσουν ή να αναθέσουν την διαχείριση για 35 δισεκ. ευρώ προβληματικά ανοίγματα εκ των οποίων τα 15 δισεκ. θα αφορούν πώληση και 20 δισεκ. διαχείριση. 
Τα 12-15 δισεκ. προβληματικά δάνεια μπορεί να αποφέρουν 1,2 με 1,6 δισεκ. ευρώ έσοδα τον χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια δηλαδή συνολικά 7 δισεκ. ευρώ 
Τα 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια προς διαχείριση θα αποφέρουν 400 εκατ ευρώ τον χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια δηλαδή συνολικά 2 δισεκ. ευρώ. 
Συνολικά δηλαδή τα έσοδα 9 δισεκ. σε διάστημα 5 ετών. 
Έτσι εξηγείται γιατί το Cerberus, Pimco, Apollo, Blackrock, Fortress, Intrum, CarVal διαγκωνίζονται να αποκτήσουν μεγάλα ποσά προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα. 
Επίσης ένα φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι τα διεθνή funds είναι διατεθειμένα για να αγοράσουν προβληματικά δάνεια να ζητήσουν πολύ υψηλά πακέτα NPEs.
Π.χ. για κάθε 100 εκατ ευρώ κεφάλαιο που πληρώνουν για αγορά αντιστοιχεί 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια κατ΄ ελάχιστον. 
Το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί…πανικός από τα διεθνή funds τα οποία γνωρίζουν ότι το 2019 θα δημιουργηθούν οι μεγάλες ευκαιρίες. 
Η μάχη θα είναι συγκλονιστική.Π

Πηγή:www.bankingnews.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text