Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Παράταση από SSM στην Πειραιώς για το ομόλογο των 500 εκατ.

Παράταση από SSM στην Πειραιώς για το ομόλογο των 500 εκατ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παράταση από SSM στην Πειραιώς για το ομόλογο των 500 εκατ.

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Παράταση για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα μετρήσουν ως κεφάλαια Tier II, έλαβε και επίσημα από τον SSM η Τράπεζα Πειραιώς. Η παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δίνει ανάσα 9 μηνών και μεταθέτει την προσφυγή στις αγορές για την κάλυψη της έκδοσης εντός του πρώτου 9μήνου του 2019.

Η σχετική έγκριση έρχεται μετά την απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Πειραιώς να μην πληρώσει για το 2018 το κουπόνι για τα CoCos, εξοικονομώντας 160 εκατ. ευρώ. Η απόφαση επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 36 μονάδες βάσης, περιορίζοντας έτσι την κεφαλαιακή πίεση για το 2018. Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, η ματαίωση της πληρωμής του κουπονιού αποτελεί ευχέρεια η οποία παρέχεται από τη σύμβαση που έχει με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα επαναληφθεί το 2019, χρονιά κατά την οποία το κουπόνι θα πληρωθεί κανονικά. Μέσα από τις δύο αυτές κινήσεις, η τράπεζα κερδίζει χρόνο για την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει και το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου έχει ολοκληρωθεί κατά 85%.

Την ίδια στιγμή σε ναυάγιο οδηγείται ο διαγωνισμός για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε το Ιδρυμα Ωνάση δεν κρίνεται ικανοποιητική από την τράπεζα. Αιτία είναι το γεγονός ότι η προσφορά υπολείπεται της αξίας που η Τράπεζα Πειραιώς έχει εγγράψει για το «Ερρίκος Ντυνάν» στα βιβλία της και η οποία διαμορφώνεται στα 113 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση δεν ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ και η τυχόν αποδοχή του τιμήματος θα υποχρεώσει την τράπεζα να εγγράψει σημαντικές ζημίες άνω των 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά συνίστατο στην ανάληψη από την πλευρά του ιδρύματος του ομολογιακού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ, αλλά δεν συνοδευόταν με εγγυήσεις για τους όρους αποπληρωμής του ομολογιακού, όταν πλέον το «Ερρίκος Ντυνάν» θα περνούσε στην κυριότητα του Δημοσίου, όπως προέβλεπε η συμφωνία με την κυβέρνηση.

Η πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας για το 2018 και αν και η πρόθεση είναι η αποεπένδυση από την Ημιθέα –όπως λέγεται η εταιρεία που ελέγχει το «Ερρίκος Ντυνάν»– οι αποφάσεις μεταφέρονται πλέον για το 2019. Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του ομίλου διαμορφώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο 14,2% σε pro-forma βάση, προσαρμοσμένος για τη μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνων ενεργητικού από τις πωλήσεις των θυγατρικών στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, την πώληση δύο χαρτοφυλακίων NPE (Amoeba και Arctos) και την πώληση άλλων συμμετοχών. Ο δείκτης CET-1 διαμορφώθηκε στο 13,7%.

Με βάση τα πλάνα που υπέβαλε η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς στον SSM, ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο τέλος του 2021 έχει οριστεί στα 13 δισ. ευρώ και προβλέπει τη συνολική μείωσή τους κατά 14 δισ. ευρώ, τόσο μέσω οργανικών δράσεων όσο και μη οργανικών. Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου η συνολική ετήσια μείωση των NPEs ανήλθε σε 5,2 δισ. ευρώ, στα 28,5 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε κοντά στο 49%. Η μείωση των NPEs από την αρχή του έτους έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ολοκλήρωσε εντός του 2018 τις συναλλαγές πώλησης δύο χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογεί την πώληση δύο νέων χαρτοφυλακίων λογιστικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή:www.kathimerini.gr

 

Έντυπη

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text