Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Φαρμακοβιομηχανίες: παραμένει «αγκάθι» το clawback

Φαρμακοβιομηχανίες: παραμένει «αγκάθι» το clawback

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φαρμακοβιομηχανίες: παραμένει «αγκάθι» το clawback

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Θετικά αποτιμά η φαρμακοβιομηχανία την πρόταση του υπουργείου Υγείας για το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει ακόμη για το σύνολο του κλάδου η επιβολή του clawback, δηλαδή του ποσού που αναγκάζονται να επιστρέψουν οι εταιρείες στο Δημόσιο σε περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το εν λόγω μέτρο έχει επιβληθεί από το 2012, ενώ έχει αποφασισθεί να παραταθεί η εφαρμογή του μέχρι το 2022, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη φαρμακοβιομηχανία για την οποία το clawback αποτελεί μέτρο έμμεσης φορολόγησης.

Παράγοντες της αγοράς, κάνοντας μία αποτίμηση των εισηγήσεων του υπουργού Υγείας, ανέφεραν ότι η καθιέρωση της μιας ανατιμολόγησης τον χρόνο έναντι δύο που ίσχυαν μέχρι σήμερα, δίνει πραγματική ανάσα στον κλάδο.

Αυτό διότι κατά τη διαδικασία των ανατιμολογήσεων, οι τιμές των φαρμάκων, και ιδίως των φθηνών οικονομικότερων, μειώνονταν δραματικά, «σε σημείο που σε διάστημα δύο χρόνων αποσύρθηκαν από την αγορά τουλάχιστον 270 φαρμακευτικά σκευάσματα», αναφέρει παράγοντας του κλάδου.

Από την άλλη, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με την αλλαγή του υπολογισμού από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης στον μέσο όρο των δύο φθηνότερων της Ευρωζώνης, για τα πρωτότυπα και τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους, διορθώνουν στρεβλώσεις του παρελθόντος καθώς, όπως αναφέρει στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, «με τον τρόπο αυτό το καλάθι των χωρών μικραίνει, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα του λάθους και επιλύεται το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών». Ωστόσο, ενστάσεις συνεχίζει να έχει ο κλάδος στο θέμα του clawback, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του.  Μάλιστα, παράγοντας της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε στην «Κ» «ότι η νέα πρόταση του υπουργείου βασίζεται σε μία ανακατανομή του clawback και όχι σε διόρθωσή του».

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, ο αρχικός υπολογισμός στην κατανομή του clawback, που μέχρι πρότινος βασιζόταν κατά 90% στο μερίδιο αγοράς της εκάστοτε εταιρείας και κατά 10% στον ρυθμό ανάπτυξης ενός φαρμάκου στην αγορά, αλλάζει σε 75%-25%, ενώ εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα δύο πρώτα χρόνια.

Εντούτοις παράγοντες της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας διαμαρτύρονται για την αύξηση του ποσοστού, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο τιμωρείται η ανάπτυξη που σημειώνουν οι εταιρείες ενώ, παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό στο 30% λόγω της εξαίρεσης των εμβολίων και των νέων γενοσήμων από το μέτρο του clawback.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text