Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Πώς τα "κίτρινα γιλέκα" θα επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές

Πώς τα "κίτρινα γιλέκα" θα επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς τα "κίτρινα γιλέκα" θα επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές

Οι αγορές δεν αγαπούν -ή καλύτερα, απεχθάνονται- τις κοινωνικές εντάσεις, τις ανατροπές και τις αλλαγές. Αγαπούν την ηρεμία του συστήματος, το σταθερό, αυτό στο οποίο έχουν συνηθίσει και το οποίο θεωρούν ότι “δουλεύει”. Έτσι, κάθε φορά που νομίζουν ότι αυτό το “σταθερό” κινδυνεύει, αντιδρούν σπασμωδικά, ανεβαίνει η μεταβλητικότητα και η νευρικότητα στη λειτουργία τους και, τελικά, υποχωρούν.

Τα “κίτρινα γιλέκα”, έχουν ήδη αφήσει το “σημάδι” τους στη γαλλική οικονομία, αφού, όπως δήλωσε ο γάλλος Υπουργός Οικονομικών κ. Bruno Le Maire αναμένεται σοβαρή επίδραση στο γαλλικό ΑΕΠ του δ' τριμήνου (εδώ). Όμως, αυτή είναι η λιγότερο σημαντική επίδραση από τις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων”. Το πραγματικό πρόβλημα θα αρχίσει από τη στιγμή που αυτές οι “ομάδες” διαμαρτυρόμενων και αγανακτισμένων πολιτών, εξελιχθούν σε κίνημα. Και κυρίως, όταν οι αντιδράσεις αυτές αρχίσουν να εξάγονται στο εξωτερικό, κάτι που ήδη, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, φάνηκε ότι τείνει να υλοποιηθεί.

Η εξέγερση των “κίτρινων γιλέκων” δε μοιάζει σε τίποτα με την εξέγερση των καταπιεσμένων μειονοτήτων και μεταναστών των προαστείων του Παρισιού, του 2005. Η εξέγερση εκείνη ξεπεράστηκε εύκολα επειδή προερχόταν από ένα μικρό και συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού. Και βεβαίως, δε μπορούσε να “εξαχθεί” σε άλλες χώρες. Η σημερινή εξέγερση, χαρακτηρίζεται ως η εξέγερση της “μεσαίας τάξης”, η οποία φτωχοποιείται από τη φορολογική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης. Το ίδιο δηλαδή που θα μπορούσε να θέσουν ως σύνθημα δυναμικά στελέχη της μεσαίας τάξης οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας που βλέπει τους φόρους να αυξάνονται, το επίπεδο της ζωής των πολιτών να υποχωρεί και την κοινωνική ψαλίδα να ανοίγει όλο και περισσότερο.

Εάν τα “κίτρινα γιλέκα” νικήσουν στην κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Μακρόν, θα αναστατώσουν την πολιτική ζωή στη Γαλλία και τότε η “εξαγωγή” τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι βέβαιη. Και αυτό θα μπορούσε να σημάνει σοβαρά προβλήματα για τις χώρες αυτές. Ιδίως όσες έχουν αδύναμες κυβερνήσεις ή αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικές εντάσεις. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι τα αιτήματα των πολιτών που θα διαμαρτύρονται θα ξεφύγουν από την οικονομία και τη φορολογία και θα διαχυθούν και προς άλλους τομείς προβλημάτων, ιδίως προς τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, ιδίως σε μία προεκλογική για την Ευρώπη περίοδο (οι Ευρωεκλογές θα διεχθούν στο διάστημα 23-26 Μαΐου 2019), όπου η ευρωπαϊκή ακροδεξιά καιροφυλαχτεί και ελπίζει.

Όσο τα “κίτρινα γιλέκα” συνεχίζουν τα σαββατιάτικα ραντεβού στις πόλεις της Γαλλίας ή όσο πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους και ενδυναμώνονται, το οικονομικό πρόβλημα θα παύσει να αφορά μόνον στο γαλλικό ΑΕΠ του δ' τριμήνου. Άρθρα όπως αυτό θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και θα αναρωτιούνται για τη σταθερότητα του ευρώ, για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη λειτουργία των αγορών. Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που η επιβράδυνση χτυπά την πόρτα της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αναστατώνεται από τις απειλές του εμπορικού πολέμου, τις ανισορροπίες στη συσσώρευση χρέους και τα τόσα διεθνή πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που, όπως κάθε φορά, προβάλλουν μέσα σε μία αναστάτωση.

Ναι, αν η κατάσταση ξεφύγει από τα Ηλύσια Πεδία, θα φθάσει και στις χρηματοοικονομικές αγορές.

 

Διαβάστε επίσης: Yellow Vests and the threat to Macron’s Presidency

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text