Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Πάγωσαν» οι πληρωμές του Δημοσίου μετά το μνημόνιο

«Πάγωσαν» οι πληρωμές του Δημοσίου μετά το μνημόνιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του το ελληνικό Δημόσιο μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Τα χρέη στα τέλη Οκτωβρίου φθάνουν τα 2,621 δισ. ευρώ (από 2,613 δισ. ευρώ) και είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με προφανή στόχο να πληρωθούν πρώτα τα μερίσματα και οι υποσχέσεις του κυβερνώντος κόμματος. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ο στόχος ήταν το τέλος Δεκεμβρίου), παρά το γεγονός ότι έγιναν σχετικές συστάσεις από τους πιστωτές της χώρας αλλά και τον επικεφαλής του Εurogroup Μ. Σεντένο για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή των οφειλών. Δεν αποκλείεται οι συστάσεις να γίνουν εντονότερες στον δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο που θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2019.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου. Και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η δε αποπληρωμή τους βασίζεται αποκλειστικά, πλέον, στην υπερφορολόγηση των πολιτών. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη». Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι τα νοσοκομεία αύξησαν τα χρέη τους όπως επίσης και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ειδικότερα, ο «χάρτης» των οφειλών διαμορφώνεται ως εξής:

• 114 εκατ. χρωστούν τα υπουργεία.

• 263 εκατ. η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• 799 εκατ. οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ.

• 476 εκατ. τα νοσοκομεία, από 409 εκατ. που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

• 341 εκατ. διάφορα νομικά πρόσωπα, από 296 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ανέρχονται σε 627 εκατ. και είναι μειωμένες κατά 72 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης) που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Πλεόνασμα 6,681 δισ.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει επίσης ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 6,681 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των 500 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text