Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εχει εισπραχθεί το 54% των προστίμων

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εχει εισπραχθεί το 54% των προστίμων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εχει εισπραχθεί το 54% των προστίμων

Πάνω από το 50% των προστίμων που έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2015 μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί. Το παραπάνω προκύπτει από τα στοιχεία που προσκόμισε χθες ο πρόεδρος της Αρχής, Δημήτρης Κυριτσάκης, κατά τη συζήτηση των εκθέσεων πεπραγμένων των ετών 2016 και 2017 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεπτομερή στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, από τα συνολικά πρόστιμα ύψους 155.178.666,56 που έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την τελευταία τετραετία και που έχουν τελεσιδικήσει, καταβλήθηκαν, όπως προκύπτει από τις ΔΟΥ, 83.396.411,03 ευρώ, περίπου δηλαδή το 54%. Σε σύνολο 49 προστίμων, τα 28 έχουν εξοφληθεί, συμπεριλαμβανομένων, μάλιστα, κάποιων υψηλών προστίμων που είχαν επιβληθεί σε μερικές από τις κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονταν στη γνωστή υπόθεση του «καρτέλ» των εργολάβων. Σε επτά περιπτώσεις έχει γίνει ρύθμιση οφειλών, ενώ υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που επιβλήθηκαν μεν πρόστιμα, αλλά σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις εταιρείες Neoset και Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα, στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 88.814,62 και 153.726,77 ευρώ αντιστοίχως.

Σε δύο περιπτώσεις έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής του προστίμου, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις, που αφορούν όλες την υπόθεση του «καρτέλ» των καλλυντικών, το Διοικητικό Εφετείο ακύρωσε τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε δύο ακόμη περιπτώσεις είχαν εξοφληθεί τα πρόστιμα το 2017, αλλά το 2018 εκδόθηκαν αποφάσεις που τα ακυρώνουν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κυριτσάκης ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού κατετάγη πέμπτη παγκοσμίως το 2017 στον τομέα της επιβολής προστίμων, ενώ το 2009, όταν ανέλαβε την προεδρία της Αρχής, η Ελλάδα ήταν δεύτερη από το τέλος παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 23 Δεκεμβρίου, επισήμανε ότι το 2009 παρέλαβε 600 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ τώρα οι εκκρεμείς είναι 145, εκ των οποίων οι 56 θα καταλήξουν στο αρχείο, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί παράβαση του νόμου περί ανταγωνισμού.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελλείψεις της Αρχής σε προσωπικό. Από 69 ειδικούς επιστήμονες, κυρίως οικονομολόγους και νομικούς, που διέθετε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2013, το 2014 έμειναν 67, το 2015 64, το 2016 59 και το 2017 έμειναν 54. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης κατέλαβαν οι πρόσφατες υποθέσεις που αφορούν τα πρακτορεία διανομής Τύπου, με τον κ. Κυριτσάκη να υπεραμύνεται τόσο της απόφασης που αφορά τα πρόστιμα στα πρακτορεία «Αργος» και «Ευρώπη» όσο και αυτής που αφορά το «πάγωμα» της εφαρμογής της νέας τιμολογιακής πολιτικής του «Αργους» μέχρι τουλάχιστον την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text