Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διεθνείς αγορές: Διακυμάνσεις στην ψυχολογία και τους χρηματιστηριακούς δείκτες!

Διεθνείς αγορές: Διακυμάνσεις στην ψυχολογία και τους χρηματιστηριακούς δείκτες!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διεθνείς αγορές: Διακυμάνσεις στην ψυχολογία και τους χρηματιστηριακούς δείκτες!

Η χρηματιστηριακές αγορές, σε παγκόσμια κλίμακα,  υποχώρησαν την Παρασκευή, λόγω των αδύναμων οικονομικών δεδομένων που προήλθαν από την Κίνα και την Ευρώπη τα οποία διευρύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, σε μία χρονική στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος παραμένει στο προσκήνιο και ανεπίλυτος.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς δείκτες PMI που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, κατά το κλείσιμο του έτους, εξελίσσεται με τον πιο αργό ρυθμο σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στην ομάδα χωρών με την παρατηρούμενη επιβράδυνση συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Γαλλία που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Οι προβληματισμοί ενισχύονται από τις εξελίξεις στο ζήτημα του Brexit, στοιχείο το οποίο προκαλεί αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας στη Μεγάλη Βρετανία και διακυμάνσεις στη στερλίνα. Η κατάσταση αυτή, δεν είναι ούτε αρεστή, αλλά ούτε και συμφέρουσα για καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, οι προβληματισμοί συμπληρώνονται, από την ασθενή οικονομική φάση της Κίνας, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Οι λιανικές πωλήσεις του Νοεμβρίου αυξηθηκαν με τον μικρότερο ρυθμό από το 2003, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ρυθμό 5,4% (έναντι 5,9% που αναμενόταν), δηλαδή το χαμηλότερο ρυθμό των τριών τελευταίων χρόνων. Αυτό, είναι μεν ελαφρά αρνητικό, αλλά είναι κάτι το οποίο έρχεται φυσιολογικά, καθώς πλέον το νομισματικό ύψος και ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας, κινούνται σε υψηλότατα επίπεδα.

Στις αγορές, εξακολουθεί -δικαιολογημένα- να επικρατεί ένα επιφυλακτικό κλίμα, το οποίο οφείλεται μεν στο ότι παρατηρούνται συνθήκες επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας, πλην όμως, στην πραγματικότητα, βασίζονται στο γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των εταιριών είναι σήμερα σε υψηλά επίπεδα, μετά την -σχεδόν- δεκαετή ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων.

 

Πτωτικά ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ σήμερα 14/12/2018. Στις 5:30 μμ, ο δείκτης Dow Jones, βρισκόταν στις 24,387.66 μονάδες (-0,85%).

Οι άλλοι δείκτες: S&P 500: 2,629.22 (-0,82%). Nasdaq-100: 7,001.25 (-0,97%). Russell 2000: 1,433.92 (-0.06%).

Ο S&P 500, διαγραμματικά,κινείται κάτω από τον ΚΜΟ200 και -με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” βρίσκεται εκτός αγοράς. Δείτε στο απόλυτο σύστημα.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λόγω του αρνητικού οικονομικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές.Ο γερμανικός DAX, λίγο πριν από το κλείσιμό του, υποχώρησε κατά 0,33% και βρίσκεται στις 10,887.43 μονάδες.

Διαγραμματικά ο DAX κινείται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Δεν αναμένεται να δωθεί σήμα εισόδου σύντομα.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225, σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,02% κλείνοντας στις 21.374,83 μονάδες. Ο Nikkei 225 κινείται κάτω από τον ΚΜΟ200 και -με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” βρίσκεται εκτός αγοράς .Σήματα Απόλυτου Συστήματος στον Nikkei 225.

Τα θέματα που κυρίως απασχολούν σήμερα τις αγορές, όπως εμφανίζονται στην εγχώρια και τη διεθνή ειδησεογραφία, είναι:

- Σε χαμηλό τεσσάρων ετών διολίσθησε τον Δεκέμβριο η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014 στις 51,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 52,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Δείτε περισσότερα

 

- Το τέλος του QE δεν σημαίνει πως τελείωσαν και τα προβλήματα της ευρωζώνης, όπως τονίζει η UBS σε νέα έκθεσή της. Αντίθετα, η οικονομία της περιοχής και οι ευρωπαϊκές αγορές είναι αντιμέτωπες με πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Δείτε περισσότερα.

 

- Μετοχές: Τα τέσσερα «αγκάθια» για το 2019

Investors flee equity funds in the second-biggest weekly exit, in a rush for havens

 

 

Τα σήματα του "απόλυτου συστήματος" σε διάφορους δείκτες, έχουν ως εξής:

Απόλυτο Σύστημα στο Γενικό Δείκτη (ΓΔ)

Απόλυτο Σύστημα στον Τραπεζικό Δείκτη (ΔΤΡ)

Απόλυτο Σύστημα στον αμερικανικό δείκτη S&P 500

Απόλυτο Σύστημα στον γερμανικό δείκτη DAX

Απόλυτο Σύστημα στο ETF GREK

Σήματα του Απόλυτου Συστήματος σε διάφορους δείκτες (συνοπτικά)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text