Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Χαλυβουργική! Και όμως, το 1952 είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο!

Χαλυβουργική! Και όμως, το 1952 είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαλυβουργική! Και όμως, το 1952 είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο!

Και όμως! Η Χαλυβουργική, η οποία μετά και τις σημερινές εξελίξεις οδεύει για κλείσιμο, ήταν κάποτε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το γεγονός αυτό ελάχιστοι το γνωρίζουν, αφού συνέβη σε μία περίοδο που, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, βρισκόταν σε απαξίωση και χωρίς ουσιώδη κίνηση ή συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, η Χαλυβουργική εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (όπως ονομαζόταν τότε) το 1952 και διαγράφηκε, μετά από αίτηση της εταιρίας, στα τέλη του 1959.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Χαλυβουργική ήταν μία από τις ελάχιστες (τρεις ή τέσσερις σε αριθμό) εταιρίες που, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρηματιστηριακού τους βίου, δεν πραγματοποίησαν καθόλου συναλλαγές.


Το φαινόμενο του να μην γίνονται συναλλαγές για αρκετές εταιρίες κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, δεν είναι σπάνιο. Όμως, η απραξία αυτή δείχνει να κορυφώνεται κατά τη δεκαετία του 1950 όταν η γενικότερη κίνηση στο Χρηματιστήριο ήταν επουσιώδης και χωρίς αξιοσημείωτο ενδιαφέρον ή όγκους συναλλαγών.
Την περίοδο εκείνη, είχε περιοριστεί η άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά (κάτι που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στις δεκαετίες του 1920 και του 1930) και συνεπώς, η παραμονή μίας εταιρίας στο Χρηματιστήριο δεν είχε ουσιαστικό νόημα.

(Δείτε ένα μεγαλύτερο τμήμα του φύλλου του Ημερησίου Δελτίου Τιμών του Χ.Α.Α. της 31ης Δεκεμβρίου 1955 - πατήστε στην παρακάτω φωτογραφία)

Η Χαλυβουργική στη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 1948 και λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Ελευσίνα όπου στήθηκε η πρώτη εντυπωσιακή υψικάμινος. Ωστόσο, η μεγάλη χαλυβουργία που κυριάρχησε στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά τις δεκαετίες από το '50 μέχρι και το '80, αποτελεί την ιστορική συνέχεια ενός μικρού συρματουργείου που δημιουργήθηκε το 1925 στον Ταύρο, την "Ελληνικά Συρματουργεία Θ. Α. Αγγελόπουλος & Υιοί”, η οποία στην αρχική της μορφή κατασκεύαζε καρφιά, σύρματα και τσαρουχόπροκες.

Στην πορεία της ως εταιρεία, η Χαλυβουργική άντεξε μεγάλες διεθνείς κρίσεις όπως η πετρελαϊκή της δεκαετίας του 70, αναγκάστηκε να συνεχίσει χωρίς τον οικονομικό της εγκέφαλο το Δ. Αγγελόπουλο που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη το 1986, ενώ κλήθηκε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία, όπως προέκυψε από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. (Ιστορικά στοιχεία από το capital.gr)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text