Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Με τα χρηματιστήρια σε διαδικασία αλλαγής τάσης, οι προσδοκίες ανόδου ενισχύθηκαν

Market Beat: Με τα χρηματιστήρια σε διαδικασία αλλαγής τάσης, οι προσδοκίες ανόδου ενισχύθηκαν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Με τα χρηματιστήρια σε διαδικασία αλλαγής τάσης, οι προσδοκίες ανόδου ενισχύθηκαν

Στο μέσο της εβδομάδας πριν τα Χριστούγεννα με την εκπνοή των σειρών Δεκεμβρίου στο τέλος της, οι παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία κρέμεται από τα χείλη του επικεφαλής της Fed. Την προηγούμενη μέρα σφράγισε η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και η στροφή που προκλήθηκε από αυτή την εξέλιξη στις αγορές ομολόγων. Καθώς γίνεται σαφές πως οι πληθωριστικές πιέσεις αδυνατίζουν οδηγώντας σε φρένο την πολιτική νομισματικής σύσφιξης.

Στο εσωτερικό είχαμε την ψήφιση του προϋπολογισμού και την γνωστή ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων γύρω από θέματα άσχετα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι ασιατικές αγορές μετοχών έκαναν τη «δεύτερη φωνή» στη αγορά ομολόγων σήμερα Τετάρτη. Αφού μια θεαματική πτώση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε την προσδοκία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να τελειώσει με την πολιτική σύσφιξης, μετά τη συνεδρίαση της FOMC επί της νομισματικής της πολιτικής της αργότερα μέσα στη μέρα.

Η πτώση κατά 35% του Brent από τον Οκτώβριο, στέλνει έναν αποπληθωριστικό παλμό στον κόσμο σε μια εποχή όπου το εμπόριο και η οικονομική δραστηριότητα έχουν ήδη υποχωρήσει. Αυτό έχει προσθέσει πίεση στην Fed να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι μετοχές παρέμειναν πίσω σε σχέση με τα ομόλογα ως προς την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι αποδόσεις των 10 ετών του Δημοσίου έπεσαν χαμηλότερα από τον Αύγουστο στο 2,799%, δοκιμάζοντας ένα σημαντικό επίπεδο τεχνικά στο 2,80%.

Ο αντίκτυπος αυτή της ατμόσφαιρας στην αγορά της Αθήνας έχει επιβάλλει εμπάργκο στην διάθεση για ρίσκο. Το πέλαγος των κόκκινων δεικτών που αναγκάζεται να παρατηρεί όποιος αναζητήσει πληροφορίες για όσα γίνονται στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά τρομάζει και θυμίζει τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών στο παρελθόν. Τότε που οι ξένοι δείκτες ανέβαιναν και στην Αθήνα υποχωρούσαν κάτω από το βάρος μιας οικονομίας που ήταν σε πρόγραμμα στήριξης χωρίς να βιάζεται να ξεμπερδεύει από αυτά. Έλεγαν τότε οι αναλυτές πως πιθανά η πτώση στο ΧΑ θα έπιανε πυθμένα την εποχή που οι ξένες αγορές θα σταματούσαν την πολυετή άνοδό τους. Αν λοιπόν θα είχαμε τότε προϋποθέσεις για άνοδο μπορεί αυτή να ήταν αδύνατη και καθόλου ισοδύναμη της καθόδου των τιμών στην περίπτωση που τα διεθνή θα διορθώνουν από κέρδη πολλών ετών.

Αν υπήρχε συντελεστής ευαισθησίας των συναλλασσόμενων στην Αθήνα έναντι της ροής των ειδήσεων από το εσωτερικό και ανάλογος για την επίδραση της δυναμικής των ξένων αγορών, θα γινόταν σαφές πως οι θεσμικοί είναι πολλαπλάσια ευαίσθητοι για όσα συμβαίνουν μακριά από εμάς χωρίς εμάς. Το κατέβασμα του μέσου όρου παρά τα σημαντικά κέρδη των μετοχών που έχουν την καλύτερη εικόνα, με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη τους, θα το αποδώσουμε στις απώλειες του τραπεζικού κλάδου. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει την συνέχεια στην κατρακύλα αν οι πιέσεις περνούσαν τον τραπεζικό δείκτη χαμηλότερα των 457 μονάδων. Η πτώση κατά -4,4% χθες, μετά το κλείσιμο στις 449 τη Δευτέρα, αποτελεί μια πικρή δικαίωση.

Βοηθούν στην διατήρηση των πιέσεων τα «ναι μεν αλλά», των εκθέσεων για τις ελληνικές Τράπεζες μεγάλων Επενδυτικών Οίκων ή Αξιολόγησης, όπως η Fitch. Αναγνωρίζει μια σταδιακή επιδιόρθωση των ισολογισμών, αλλά τονίζει την  «ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικό ενεργητικό, το οποίο αποτρέπει από το να επανακάμψει η χρηματοδότηση και η πλήρης εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό Σύστημα». Πολλά θα εξαρτηθούν σήμερα από τη στάση των θεσμικών απέναντι στις τράπεζες αφού η Fed αλλάζοντας πολιτική μπορεί να αλλάξει την οπτική των αναλυτών για τον κλάδο συνολικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με την προσοχή των επενδυτών στην διήμερη συνεδρίαση της Fed που θα περατωθεί σήμερα,  με τον Ντόναλντ Τραμπ να αντιδρά για άλλη μια φορά στην αύξηση των επιτοκίων για τέταρτη φορά το 2018.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,35% ή 82,66 μονάδες στις 23.675,64,  ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις +0,01% στις 2.546,16 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,45% στις 6.783,91 μονάδες.

Στον «βιομηχανικό» Dow Jones , τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+4,2%), Goldman Sachs (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-2,4%) και Chevron (-2,3%).

Οι κατασκευές κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο, μετά από πτώση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το CNBC, η άνοδος προήλθε αποκλειστικά από τα νέα διαμερίσματα, καθώς οι ενάρξεις μονοκατοικιών διολίσθησαν τον περασμένο μήνα σε χαμηλό ενάμισι έτους.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1360 δολάρια από 1,1347 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,80%.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται για το Brexit και τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση μομφής εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την άρνησή της να διεξαχθεί πριν από τον Ιανουάριο η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα όπως μετέδωσε το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Stoxx 600 υποχώρησε -0,81% στις 340,46 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση -1,06% στις 6.701,59 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAXκινήθηκε χαμηλότερα -0,29% στις 10.740,89 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,95% στις 4.754,08 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση -1,27% στις 8.700,80 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες -0,26% στις 18.644,85 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifo. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αισιοδοξία των στελεχών στις επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κινείται χαμηλότερα όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης.

ΧΑ

Οι ρευστοποιήσεις διεθνώς διατήρησαν την πτώση στο -1%

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική πορεία, σε αρνητικό πεδίο κύρια, με ένα ικανό διάστημα αντίδρασης εν μέσω της διαπραγμάτευσης.  Υπήρξε εγγραφή ανώτερου στο πρώτο μέρος και κατώτερου στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έγινε γρήγορα σαφές δε, πως μετά το υψηλό μέρας στις 633,37 από 644,08 μονάδες και την πτώση που ακολούθησε, απόκτησε πορεία αναζήτησης χαμηλού στο επίπεδο των 629 μετά σε αυτό των 624 μονάδων, χωρίς διάθεση ξανά ανοδική αντίδραση. Διαρκώς μεγάλωνε η προσφορά και έφερε ελάχιστο στις 623,20 από 631,15 μονάδες, και στις 17:00 τον άφησαν γύρω από τις 624 μονάδες.

Μετά το χαμηλό, ακολούθησαν σχεδόν αμέσως οι δημοπρασίες.  Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά και υπήρξε μικρή άνοδος και έτσι τον έκλεισαν στις 625,31 από 632,04 την προηγούμενη, ορίζοντας κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Η αγορά απέτυχε να συνεχίσει ανοδικά στην αρχή αυτής της βδομάδας, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει κάπως την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε υψηλότερους όγκους συναλλαγών.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 8,193 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή σχετικά διακύμανση με 5 μονάδων εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, η απόδοση ανέβηκε 4 μονάδες βάσης, και πλησίασε στο 4,40%.

Ήταν σύνοδος με υπεροχή των πωλητών οι οποίοι δέχθηκαν τις τιμές που καθόρισαν οι αγοραστές. Το ελάχιστο στις 623,20 από 631,15 ήταν 30,5 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, αφού οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και νευρική πλάγια κίνηση στη συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 625,31 από 632,04 μονάδες που ήταν 2,10 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 8,0 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με ελαφρώς μικρότερο (10,10 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 13,0 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν καθοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,345 από 46,778 δις ευρώ. Πέντε blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΟΗ +4,12%, ΜΥΤΙΛ +2,11%, ΜΠΕΛΑ +1,94%, ΕΛΠΕ +1,88% και ΑΡΑΙΓ +1,61%, ενώ 20 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,45% από -3,47%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,57% από -4,68% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο -3,66% από -1,21%, ΕΥΡΩΒ -1,60% από -2,91% και την ΠΕΙΡ στο -2,35% από -3,08%. Οι μετοχές του FTSEMαντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,14% από -1,73%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 23) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,06% και έφθασε στις 625,31 από 632,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1644,12 από 1664,07 μονάδες με μεταβολή -1,20%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,410 από 31,997 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,193 από 6,920 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 28,321 από 21,641 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,878 από 0,959 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 20 των καθοδικών 58 από 72 και 25 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Οι ρυθμοί ανέβηκαν οι προσδοκίες διατηρήθηκαν επίπεδες

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου, οι θεσμικοί κίνησαν τον 25άρηπτωτικά. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1657,97 μονάδες, με καθοδικό χάσμα 6,1 μονάδων. Το μέγιστο μέρας ήταν οι 1663,82 εμφανίστηκε στις 11:37. Το ελάχιστο ήταν οι 1640,32 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:59. Στο κλείσιμο οδηγήθηκε στις 1644,12 μονάδες, με μεταβολή -1,20%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 35,474 εκατ. ευρώ.

Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 2497 συμβόλαια με τελευταίες πράξεις στις 1643,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 2019 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 1665,00, κατώτερο τις 1640,00, και τελευταίες πράξεις στις 1648,00 από 1667,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 28 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τελευταίες πράξεις στις 1650,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 3147 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 2285 ενώ για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 43 ΣΜΕ.

Στα calls λήξης Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 101 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1650 και στις 1675 μονάδες. Για  την σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1650 και τις 1675 μονάδες. Στα puts τρέχουσαw σειράw, ο όγκος ήταν 65 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1650 ως στις 1700 μονάδες. Για  την επόμενη διακινήθηκαν 10 για τιμή εξάσκησης στις 1650 μονάδες.

Από χθες το πρωί η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ ειδοποιούσε: «Απογοητευτική η εικόνα, όχι μόνο των Τραπεζών, αλλά και των περισσότερων μετοχών, που δεν εμφάνισαν αγοραστές ούτε στα χαμηλά. Ο ΓΔ κινείται επάνω στο πτωτικό κανάλι. Σε περίπτωση που πέσει κάτω από τις 627, έχει την επόμενη στήριξη στις 593 μονάδες. Αντιστάσεις 651- 665. Ο FTSE25, με αντίσταση στις 1708 και στήριξη στις 1657. Ο ΔΤΡ με αντίσταση στις 480 και στήριξη στις 408 μονάδες. Συμπερασματικά: Το πτωτικό κλίμα στις Ξένες Αγορές, επιδεινώνει την ήδη αδύναμη δική μας Αγορά και δεν διαφαίνεται το νέο που θα μπορούσε να το αλλάξει. Βασικό μέλημα για τον ΓΔ είναι η διατήρηση των 627 μονάδων. Η τυχόν διάσπαση, θα επιταχύνει την πτώση προς το προηγούμενο χαμηλό στις 593».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τις δαπάνες των Νοικοκυριών στα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα ακόμη και οι αγορές για Χριστουγεννιάτικα στολίδια να έχουν φέτος περιοριστεί δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και ο παραδοσιακός 'καλλωπισμός' των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων επιλεγμένων μετοχών, φαίνεται ότι ματαιώνεται για φέτος, καθώς οι Διαχειριστές δεν διαθέτουν, ή δεν επιθυμούν να διαθέσουν την αναγκαία ρευστότητα για τέτοιες κινήσεις, για όλες τις Διεθνείς Αγορές.

Ο Αϊ Βασίλης επομένως, με τα δώρα του, προσπέρασε τα Χρηματιστήρια, έχοντας λάβει το μήνυμα ότι οι προοπτικές τους κάθε άλλο παρά ευοίωνες διαγράφονται !

Ειδικότερα, η Σινο-Αμερικανική αντιπαράθεση για τους δασμούς συνεχίζεται και ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβασή της όταν λήξει το moratorium των 90 ημερών που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των "G20".

Στην Ευρώπη, Ρώμη και Βρυξέλλες είναι πιθανό να οδηγηθούν σε συμβιβασμό, για το ύψος του Ιταλικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Όμως, στη Βρετανία, το σενάριο ενός άτακτου "Brexit", ή ενός νέου δημοψηφίσματος κερδίζει έδαφος, σε σχέση με την αποδοχή μιας συμφωνίας με την Ε.Ε., με όλα να κρίνονται στην κρίσιμη ψηφοφορία της 14ης Ιανουαρίου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο Μακρόν κάνει υποχωρήσεις για να αντιμετωπίσει τα "κίτρινα γιλέκα", οδηγώντας σε εκτροχιασμό και τα δημοσιονομικά μεγέθη του Γαλλικού προϋπολογισμού, μεταφέροντας άλλον ένα "πονοκέφαλο" για την Commission στην Ε.Ε.

Ευλόγως, η Επενδυτική Κοινότητα οδηγείται σε στάση αυξημένης επιφυλακτικότητας, καθώς οι αβεβαιότητες αυξάνονται, προβαίνοντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και υιοθετώντας θέσεις "short" στην επενδυτική στρατηγική της, διαβλέποντας την επερχόμενη οικονομική επιβράδυνση με τις δυσμενείς παρενέργειες στα εταιρικά μεγέθη.

Τέλος, στις ΗΠΑ ο κεντρικός τραπεζίτης Τζέρομ Πάουελ, που έχει ήδη αναγγείλει διαδοχικές αναπροσαρμογές στα παρεμβατικά επιτόκια, καλείται αύριο να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του, χωρίς να ματαιώσει την απόφαση για μια ακόμη αύξηση κατά 25 μ.β. (στο 2,25% - 2,50%). Με τον Πρόεδρο Trump να ζητεί εμφαντικά την αλλαγή πλεύσης, οι Αγορές θα περιμένουν να ακούσουν αν ο κεντρικός τραπεζίτης συνομολογεί, ή όχι με το ενδεχόμενο μια σοβαρής επιβράδυνσης της Αμερικανικής Οικονομίας για το 2019.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων στο διεθνές περιβάλλον και με δεδομένη την εγχώρια "ανομβρία" στο εσωτερικό, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει κυριολεκτικά αφυδατωθεί, με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται μόλις περί τα 30 εκατ. ευρώ. Η de facto είσοδος σε προεκλογική περίοδο συνιστά ήδη το πολιτικό σκηνικό, με τους διαξιφισμούς των πολιτικών Ηγετών να αποτελούν την καθημερινότητα.

Το ζήτημα του τρόπου της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, από ένα σημαντικό μέρος των "κόκκινων" δανείων δεν προχωρεί για την ώρα, με τον Υπουργό Οικονομικών να υπαινίσσεται στη Ν. Υόρκη ότι η Κυβέρνηση προκρίνει το Ιταλικό μοντέλο, τιτλοποίηση δηλαδή δανείων με Κρατική εγγύηση, στο βαθμό που δεν θεωρηθεί "state aid" από τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Έτσι, ο Γ.Δ. κινείται πλαγιοκαθοδικά με τη ζώνη της περιοχής 630 - 620 να συνιστά την εγγύτερη περιοχή ορίων στήριξης, που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση στην παρούσα φάση.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών έκαναν τη δεύτερη φωνή στη αγορά ομολόγων σήμερα Τετάρτη αφού μια θεαματική πτώση της τιμής του πετρελαίου που προκάλεσε την προσδοκία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να τελειώσει με την πολιτική σύσφιξης, μετά τη συνεδρίαση της FOMC επί της νομισματικής της πολιτικής της αργότερα μέσα στη μέρα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific από την MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε +0,4%, ενώ τα blue chip της Σαγκάης ήταν σχεδόν αμετάβλητα αρχικά αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν -0,96%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας μετά από μια αρχική βουτιά άλλαξε πρόσημα και τελικά σταθεροποιήθηκε στο -0,60% και τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 εμφάνισαν θετική μεταβολή 0,4%.

Το πετρέλαιο είχε κλέψει την παράσταση, καθώς το Βρεντ εμφάνισε βουτιά -6% τη νύχτα. Το αργό πετρέλαιο στις Η.Π.Α. υποχώρησε ακόμη φθάνοντας στα 46,11 δολάρια  το βαρέλι, ενώ το Brent σήμερα υποχώρησε μόλις 4 σεντς στα 56,30 δολάρια.

Οι μετοχές παρέμειναν πίσω σε σχέση με τα ομόλογα ως προς την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι αποδόσεις των 10 ετών του Δημοσίου έπεσαν χαμηλότερα από τον Αύγουστο στο 2,799%, δοκιμάζοντας ένα σημαντικό επίπεδο τεχνικά στο 2,80%.

Οι αποδόσεις στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έφθασαν επίσης σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος πολλών μηνών.

Οι λόγοι για ράλι στα ομόλογα ήταν εύκολο να βρεθούν. Η τελευταία έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων παγκοσμίως από την BofA Merrill Lynch έδειξε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση επί των πληθωριστικών προσδοκιών, ενώ λίγο περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων fund managers ανέμεναν να επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος.

Οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν στα ομόλογα, προκαλώντας την μεγαλύτερη εναλλαγή σε μηνιαία βάση σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, μειώνοντας τις θέσεις τους σε μετοχές.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text