Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Σήμα κινδύνου για βανδαλισμούς χώρων λατρείας

Σήμα κινδύνου για βανδαλισμούς χώρων λατρείας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σήμα κινδύνου για βανδαλισμούς χώρων λατρείας

Σήμα υψηλού κινδύνου στέλνει η «Εκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» το 2017, καθώς οι επιθέσεις σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση. Μάλιστα, η έκθεση δημοσιοποιείται λίγες ημέρες μετά την για τέταρτη συνεχή φορά μέσα στο 2018, στις 15 Δεκεμβρίου, βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, από οπαδούς του ναζισμού που χάραξαν τη σβάστικα. Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των επιθέσεων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τους Ελληνες Εβραίους. Για το τέταρτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος απευθύνει και πάλι έκκληση για ενίσχυση των πρωτοβουλιών παιδείας και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, διότι μόνον μέσω της γνώσης μπορεί να θωρακιστεί η κοινωνία από τους κήρυκες του μίσους. Ειδικότερα, το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, από 218 το 2016. Η αύξηση είναι της τάξης του 155%. Επιπλέον αυξήθηκαν και οι θρησκευτικές κοινότητες που επλήγησαν. Το 2016 σημειώθηκαν περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας τεσσάρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το 2017 εις βάρος οκτώ κοινοτήτων.

Ανά θρήσκευμα, στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν 525 περιστατικά (δηλαδή, το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία, ένα στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (ΓΟΧ - «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά. Δηλαδή, συνολικά, 537 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις) κατεγράφησαν κατά χώρων χριστιανικών.

Επίσης, σημειώθηκαν έντεκα επιθέσεις κατά χώρων Ιουδαϊσμού, αρκετές από τις οποίες φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα. Τέλος, οκτώ περιστατικά αφορούν μουσουλμανικούς χώρους.

Η αύξηση του αριθμού των περιστατικών αποδίδεται και στην καλύτερη συνεργασία των αρμοδίων, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως οι επιθέσεις.

«Θρησκευτική ελευθερία χωρίς Εκκλησίες, Συναγωγές, Τζαμιά ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι χώροι λατρείας δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και κάθε επίθεση σ’ έναν χώρο λατρείας είναι μια επίθεση στη θρησκευτική ελευθερία», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ενώ από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής τόνισε ότι «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οφείλουμε, Πολιτεία και Εκκλησία, να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, ώστε αυτή η βέβηλη πραγματικότητα που προσβάλλει την Ιστορία και την ταυτότητά μας να εξαλειφθεί». Και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι, ενώ οι Ελληνες Εβραίοι είναι το 0,05% του συνολικού πληθυσμού, σημειώνεται σταθερά δυσανάλογος αριθμός περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας του Ιουδαϊσμού (2% για το 2017). Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν αντισημιτικό/ρατσιστικό χαρακτήρα. Είναι σαφές ότι πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της κουλτούρας που τον συνοδεύει, η οποία στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, την ίδια τη δημοκρατία μας».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text