Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στα υψηλά τετραετίας η ίδρυση νέων εταιρειών το 11μηνο

Στα υψηλά τετραετίας η ίδρυση νέων εταιρειών το 11μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα υψηλά τετραετίας η ίδρυση νέων εταιρειών το 11μηνο

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 διαμορφώθηκαν στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ την ίδια ώρα οι διαγραφές διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Ακριβώς αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα το ισοζύγιο στο ενδεκάμηνο όχι μόνο να είναι θετικό, αλλά και με τον αριθμό των επιχειρήσεων που ανοίγει να είναι πρώτη φορά μεγαλύτερος κατά περίπου 15.000 σε σύγκριση με εκείνον των επιχειρήσεων που έκλεισαν το ίδιο διάστημα.

Βεβαίως, σε σημαντικό βαθμό κάποιες από τις εμφανιζόμενες ως επιχειρήσεις συνιστούν μετατροπές σε πιο συμφέρουσες νομικές μορφές, όπως για παράδειγμα η σύσταση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) από πρώην ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 31.335 έναντι 29.768 το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 5,26%.

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είχαν ξεπεράσει το όριο των 30.000 στο ενδεκάμηνο ήταν το 2014, όταν ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος από αυτόν του 2018 και συγκεκριμένα 34.972 επιχειρήσεις.

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 οι διαγραφές επιχειρήσεων από το ΓΕΜΗ υποχώρησαν σε 16.578, από 24.838 το αντίστοιχο διάστημα του 2017, καταγράφοντας μείωση 33,25%. Σημειώνεται εδώ ότι στις διαγραφές περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις: πτώχευση, διακοπή (ΔΟΥ), λύση - εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση, διαγραφή λόγω διάσπασης. Βεβαίως, η υποχώρηση των διαγραφών από το ΓΕΜΗ σε αριθμό κάτω των 20.000 οφείλεται έως έναν βαθμό και στο γεγονός ότι πλέον έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη «εκκαθάριση» στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, με τους πιο αδύναμους να διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τα πρώτα χρόνια της ύφεσης.

Η χρονιά, πάντως, που τα «λουκέτα» ήταν περισσότερα από τις συστάσεις επιχειρήσεων ήταν το 2016 (πάντα σε ό,τι αφορά τα στοιχεία ενδεκαμήνου), όταν οι διαγραφές ήταν κατά 1.916 περισσότερες από τις εγγραφές.

Στο φετινό ενδεκάμηνο το ισοζύγιο είναι θετικό και μάλιστα οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν σε αυτό το διάστημα είναι περισσότερες κατά 14.757 από αυτές που διεγράφησαν από το ΓΕΜΗ.

Το 25% (12.042) περίπου των νέων επιχειρήσεων που συστάθηκαν το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 πρόκειται για ατομικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την επίδρασή τους στην απασχόληση. Ακολουθούν οι ΙΚΕ, με τον αριθμό τους στο ενδεκάμηνο να φθάνει τις 8.166 επιχειρήσεις και οι ομόρρυθμες (3.339), ενώ οι ιδρύθηκαν και 586 ανώνυμες εταιρείες.

Το 65% των επιχειρήσεων που έκλεισαν την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 ήταν ατομικές (10.898), επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι συνήθως πρόκειται για μικρής διάρκειας, θνησιγενή εγχειρήματα, τα οποία έχουν ως κίνητρο την ανάγκη και όχι την επιχειρηματική ευκαιρία.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text