Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Κυρ. Μητσοτάκης: Αναθεώρηση άρθρων 16 και 24

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναθεώρηση άρθρων 16 και 24

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κυρ. Μητσοτάκης: Αναθεώρηση άρθρων 16 και 24

Tην έκκλησή του στην κυβερνητική πλειοψηφία να μην πάει χαμένη η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης και να προταθούν ως αναθεωρητέα –έστω με 151 βουλευτές– στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον τα άρθρα 16 και 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος) επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το άρθρο 16 και το άρθρο 24, κατ’ ελάχιστον, να είναι δύο άρθρα τα οποία θα κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές. Ωστε η επόμενη Βουλή σε αυτήν την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική προς την κυβέρνηση, που επέλεξε μια αναθεωρητική διαδικασία-εξπρές, σε μια πολιτική συγκυρία, «άκυρη», όπως είπε, καθώς «η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο», ενώ το «πολωμένο κλίμα» δεν βοηθά στην εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων. Χαρακτήρισε μάλιστα «ενδιαφέρον» το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 24 για λόγους, όπως σημείωσε, τους οποίους «προσωπικά δεν καταλαβαίνω».

Απαριθμώντας τις προβλέψεις για την πρόταση αναθεώρησης του εν λόγω άρθρου, τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέα και να μη διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά, να απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός εάν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον», καθώς και η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη αναθεώρησης των άρθρων 78 και 79, καθώς εκτίμησε πως η αν η χώρα κινηθεί τελικά στην κατεύθυνση συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοσιονομικών κανόνων, με άμεση ενσωμάτωση και μεταγενέστερη εφαρμογή, «προφανώς αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα».

Για «γκάφα» του πρωθυπουργού κάνει λόγο η Ν.Δ. αναφερόμενη στο ότι της «χρέωσε» τους ισχυρισμούς περί ταύτισης του Ανδρ. Παπανδρέου με τη «17Ν». Δημοσιεύοντας απόσπασμα από το επίμαχο βιβλίο του Πάνου Καμμένου με αναφορές στη «νέα Ελλαδική Αριστερά» ως «μήτρα της τρομοκρατίας», η Ν.Δ. διερωτήθηκε ποιους κατονομάζει ο κ. Καμμένος ως «τρομολάτρες συμπαθούντες» και σημείωσε: «Μεταξύ άλλων την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Νίκο Μανιό, τον Φώτη Κουβέλη, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και την πρώην σύζυγό του Λίνα Αλεξίου, και τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση».

Στήριξη για τον Πειραιά

Τον Πειραιώτη γιατρό Νίκο Βλαχάκο –αδελφό του Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος «έπεσε» το 1996 στα Iμια– θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία ως υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά. Η επίσημη στήριξη ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Βλαχάκο. Ο κ. Βλαχάκος εργάζεται εδώ και 22 χρόνια ως γενικός χειρουργός στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ έχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιώς και Νήσων, δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά.

Έντυπη

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text