Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που «σημάδεψαν» το 2018

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που «σημάδεψαν» το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που «σημάδεψαν» το 2018

H ωρίμανση από καιρό δρομολογημένων επιχειρηματικών κινήσεων αλλά και νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις μεγάλων ομίλων αύξησαν το 2018 σημαντικά τη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενίοτε και με τη συμμετοχή και μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων ή επιχειρήσεων.

Ξενοδοχεία, ενέργεια, λιανεμπόριο, αλλά και βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες και ναυτιλία πρωταγωνίστησαν ως κλάδοι και ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών μειοψηφικών πακέτων, κοντά στις 60 από 40 περίπου το προηγούμενο έτος.

Το 2018 ξεχώρισε με διαφορά η Aegean Airlines αφενός με την υπογραφή της συμφωνίας-μαμούθ με την Airbus για την αγορά έως και 42 αεροσκαφών τύπου Α320 neo, ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου και αφετέρου με τη συμφωνία αξίας 1,5 δισ. δολ. με την Pratt & Whitney για τον εξοπλισμό με κινητήρες των παραπάνω αεροσκαφών.

Σημαντικότατη, βέβαια, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia, με την οποία ο νέος τραπεζικός όμιλος στοχεύει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 15% έως το 2019 και μονοψήφιο δείκτη έως το 2021. Η σχέση ανταλλαγής είναι περίπου 15,8 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για κάθε 1 κοινή μετοχή της Grivalia, ενώ οι μέτοχοι της Eurobank θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν. Το ποσοστό της Fairfax Holdings στη νέα Eurobank αυξάνεται στο 32,9%.

Καταγράφηκε όμως και πλήθος άλλων μικρότερων συμφωνιών. Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με την εξαγορά της Cyta Hellas από τη Vodafone έναντι 118,1 εκατ. ευρώ, αλλά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών της «Κορρές» Α.Ε. από τη Morgan Stanley και την κινεζική Profex. Επίσης, ο όμιλος Σαράντη προχώρησε στην πρώτη από τις εξαγορές που πραγματοποίησε φέτος και ειδικότερα στην εξαγορά των καλλυντικών προϊόντων Indulona, που διαθέτουν σημαντική παρουσία στη Σλοβακία και στην Τσεχία έναντι, 8,5 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο απέκτησε και την Ergopack έναντι 20 εκατ. ευρώ. Αρχές του 2018 ήταν και όταν η Intralot Global Holdings πήρε το 50% της Karenia Enterprises Company Limited έναντι 6,75 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε και η απόκτηση του 50% της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής κυλίνδρων τιτανιούχου ψευδαργύρου NedZink B.V. από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 15 εκατ. ευρώ σε μια συναλλαγή που έκλεισε πριν από λίγες μέρες.

Ιανουάριος ήταν και όταν ανακοινώθηκε πως το 80% της startup εταιρείας Metis Cyberspace Technology SA, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ναυτιλίας, πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Olympia, συμφερόντων Π. Γερμανού και συνεργατών του. Την ίδια περίοδο το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe και ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές εξαγόρασαν το 50% στον διαδικτυακό τόπο ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα έγινε γνωστή και η εξαγορά του 100% έναντι 14 εκατ. ευρώ της εταιρείας Latirus, η οποία αναπτύσσει σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στη Σητεία από τη βιομηχανία μαρμάρου Ικτίνος. Ο Φεβρουάριος είχε λιγότερα deals, όπως η εξαγορά του 49% της ελληνικής Olympic Brewery από την πολυεθνική Carlsberg και η απορρόφηση της Elval Hellenic Aluminium Industry από την Halcor Metals Works, αμφότερες συμφερόντων του ομίλου Στασινόπουλου. Λίγους μήνες αργότερα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προχώρησε στην απόκτηση της Μεταλλουργική Βιομηχανίας Ηπείρου έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία παραγωγής κερμάτων και ορείχαλκου για χρήση πυρομαχικών.

Ο Μάρτιος είχε περισσότερες ειδήσεις. Στις 16 Μαρτίου 2018 γνωστοποιήθηκε πως η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Japan Tobacco εξαγόρασε την εταιρεία Donskoy Tabak (DT) συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη έναντι τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Japan Tobacco απέκτησε και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ). Τον ίδιο μήνα ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 67% του ΟΛΘ από την South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) με καταβολή τιμήματος 231,9 εκατομμυρίων ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Η SEGT έχει τρεις μετόχους: το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (47%), τη γαλλική ναυτιλιακή CMA CGM (33%) και την Belterra Investments, συμφερόντων Ι. Σαββίδη (20%).

To δέκατο ξενοδοχειακό του συγκρότημα, και το πρώτο εκτός ελληνικών συνόρων, απέκτησε τον Μάρτιο ο όμιλος Ανδρέα Ανδρεάδη, Oaktree Capital, Goldman Sachs και Hermes GPE, καθώς προχώρησε στην αγορά του ξενοδοχείου Costa del Sol Princess στη Μαρμπέγια της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. Στο συγκεκριμένο project του Ikos Andalusia έχουν αρχίσει και επενδύονται νέα κεφάλαια, που συνολικά θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ.Την ίδια περίοδο πωλήθηκε με πλειοδοτική διαδικασία από τη Eurobank έναντι τιμήματος 62,9 εκατ. ευρώ το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λακιτίρα της Κω στην κυπριακών συμφερόντων Ατλάντικα Α.Ε., εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η οικογένεια Νικολαΐδη και η TUI.

Αλλάζει ο χάρτης σε πολλούς μεγάλους κλάδους της οικονομίας

Τον περασμένο Μάρτιο έκλεισε άλλη μία σημαντική συμφωνία, η εξαγορά της αλυσίδας Προμηθευτική από τη «Μασούτης» έναντι τιμήματος σε μετρητά και δανεισμό της τάξης των 35 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία η δεύτερη εταιρεία προσέθεσε στον κύκλο εργασιών της τον τζίρο της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ την πρώτης. Την ίδια περίοδο, τον Απρίλιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά από την Attica Group της Hellenic Seaways (HSW), η οποία προχώρησε με δύο συναλλαγές: Πήρε από την Πειραιώς το 40,5% και από άλλους μικρομετόχους ένα επιπλέον 10%, καταβάλλοντας 30,61 εκατομμύρια ευρώ και νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της, και σε δεύτερη φάση από τις Μινωικές Γραμμές αγόρασε άλλο 48,53% έναντι 78,5 εκατομμυρίων ευρώ, πουλώντας παράλληλα πλοία στη μητρική των Μινωικών, Grimaldi. Τον ίδιο μήνα το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά ύψους 535 εκατ. της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam, Enagas Internacional και Fluxys για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% τα ΕΛΠΕ). Τον Μάιο πουλήθηκε και το 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom έναντι 284,05 εκατ. ευρώ.

Στο λιανικό εμπόριο τον Μάιο, οπότε και το πανελλήνιο, και όχι μόνον, άρχισε να συγκλονίζεται από το σκάνδαλο της Folli Follie, ο όμιλος Σάμι Φάις έλαβε πράσινο φως από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά για το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας Καλογήρου. Βάσει της απόφασης, η «Καλογήρου» περνάει στον έλεγχο της εταιρείας, η οποία έχει καταθέσει την αίτηση εξυγίανσης υπό τον Σάμι Φάις. Στο νέο σχήμα, εκτός από τον όμιλο των εταιρειών Σάμι Φάις, μειοψηφικό ποσοστό ελέγχου κατέχουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα και η πρώην πλειοψηφούσα οικογένεια Λεμονή.

Στρατηγική συνεργασία στον ελληνικό τουρισμό ανακοίνωσαν το καλοκαίρι δύο εκ των σημαντικότερων ομίλων του κλάδου. Η οικογένεια Ιωάννη Σμπώκου και η εταιρεία Evergolf Τουριστικές Επενδύσεις, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη, ανακοίνωσαν την απόκτηση από την Evergolf ενός σημαντικού ποσοστού της εταιρείας Golf Residences. H Golf Residences είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία και operator πέντε μεγάλων τουριστικών μονάδων, των Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights και Koutouloufari Village Holiday Club, που λειτουργούν όλες στη μεγαλύτερη τουριστική περιοχή της χώρας, στην Κρήτη.

Στον ίδιο κλάδο αξίζει να σημειωθεί και η στρατηγική συμφωνία για επενδύσεις εξαγοράς και διαχείρισης ελληνικών ξενοδοχείων που συνυπέγραψαν το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital και η Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Ν. Αγγελόπουλου. Η συμφωνία έχει τη μορφή κοινοπραξίας, στην οποία την πλειοψηφία έχει το αμερικανικό fund και τη διαχείριση η ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία. Η πρώτη επένδυση της κοινοπραξίας δρομολογήθηκε στη Ρόδο και αφορά τα ξενοδοχεία Paradise Village και Amilia Mare.

Τον Οκτώβριο ο όμιλος Μυτιληναίου προχώρησε στην εξαγορά του 97,87% των μετοχών της ΕΠΑΛΜΕ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους, έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα η Motor Oil πούλησε στη «Μυτιληναίος» το 50% που κατείχε στη Μ + Μ Α.Ε. Φυσικού Αερίου, με την αγοράστρια να καθίσταται πλέον 100% ιδιοκτήτρια.

Λίγους μήνες νωρίτερα η Motor Oil μπήκε στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού εξαγοράζοντας το 90% της NRG Trading House Ενεργειακή Α.Ε., εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς άνω του 1%. Δεν ήταν η μόνη κίνηση του ομίλου Βαρδινογιάννη το 2018: Εταιρείες και κεφάλαια συμφερόντων του προχώρησαν επίσης στην εξαγορά δύο τραπεζών, μίας στη Ρουμανία και μίας στην Ελλάδα, και ειδικότερα της Investment Bank of Greece, αλλά και στην εξαγορά του 50,01% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Στην εκπνοή του έτους ολοκληρώθηκε και η εξαγορά του 36,75% της εταιρείας TCB Holdings Ltd έναντι συνολικού τιμήματος 50 εκατ. ευρώ από την OPAP Investment Ltd, κατά 100% θυγατρική του ομίλου ΟΠΑΠ. Η TCB Holdings Ltd είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου Stoiximan και η συμφωνία διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον διαδικτυακό στοιχηματισμό.

Αρχές Δεκεμβρίου ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση δρομολόγησε επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ στη Ρόδο με την επικράτησή του στον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας για την εταιρεία Grand Hotel Summer Palace, που κατέχει το ομώνυμο ξενοδοχείο. Ο όμιλος Μήτση ανακηρύχθηκε πλειοδότης με τίμημα 50,1 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο αποκτά το ξενοδοχείο που είναι γνωστό και ως «Αστέρας Ρόδου» και αποτελείται από τέσσερις εξαώροφες πτέρυγες και άλλες δύο εμπορικών χώρων.

Οι Κινέζοι στην αγορά ενέργειας και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Στις συμφωνίες της χρονιάς περιλαμβάνεται βέβαια και η είσοδος του κινεζικού ομίλου China Energy Group στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με την υπογραφή συμφωνίας με τον όμιλο Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων, καθώς και την από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Την περασμένη άνοιξη η Μοτοδυναμική του ομίλου Κυριακόπουλου εξαγόρασε την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Sixt του ομίλου Θεοχαράκη μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Lion Rental Α.Ε. (αντιπροσώπου της γερμανικής Sixt) με 15 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το 80,5% της εταιρείας, με το υπόλοιπο 19,5% να παραμένει στην οικογένεια Θεοχαράκη. Παράλληλα, πέτυχε συμφωνία με τις τράπεζες για απομείωση και αναχρηματοδότηση οφειλόμενων δανείων ύψους 100 εκατ. της Lion Rental σε 18 εκατ. ευρώ, αλλά και για επιπλέον χρηματοδότηση έως 10 εκατ. ευρώ.

Στις συμφωνίες της χρονιάς περιλαμβάνεται βέβαια και η είσοδος του κινεζικού ομίλου China Energy Group στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με την υπογραφή συμφωνίας με τον όμιλο Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων, καθώς και την από κοινού υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Μεγάλης οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας είναι ασφαλώς και οι δημοσιευθείσες στα μέσα του έτους αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες ορίζεται η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την Total και την Exxon Mobil ως η επιλαχούσα για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Πρόκειται για τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.

Αλλη μία συμφωνία φέτος ήταν και η απόκτηση της ελληνικής χαρτοποποιίας ΠΑΚΟ (ΑΝ.ΒΛ. Κολιόπουλος) από την UNIPAK EΛΛΑΣ Α.Ε., συμφερόντων του αραβικού ομίλου Frem Industrial Group. Οπως και η επιστροφή της Spar International στην ελληνική αγορά σούπερ μάρκετ με εξαγορές και άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Ακόμα αυτή την περίοδο περνούν στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR το εργοστάσιο και η παραγωγή της Ελαΐς - Unilever, καθώς και τα σήματα των μαργαρινών που παράγονται στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής συμφωνίας ανάμεσα στη Unilever και στην KKR για την εξαγορά από τη δεύτερη έναντι 6,83 δισ. ευρώ όλων των δραστηριοτήτων της πρώτης στα προϊόντα επάλειψης παγκοσμίως, με εξαίρεση αυτές στη Νότια Αφρική που επετεύχθη πριν από ένα περίπου έτος.

Πριν φύγει το 2018 ολοκληρώθηκε και η μείωση των υπαρχόντων οικονομικών υποχρεώσεων της φαρμακοβιομηχανίας Famar από 234 εκατ. ευρώ σε 118 εκατ. ευρώ, και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους κατά έξι χρόνια σε συνέχεια της υπαγωγής της στην πλατφόρμα της Pillarstone τον Μάρτιο του 2017. Επιπλέον, η Pillarstone θα χρηματοδοτήσει με νέα κεφάλαια της τάξης των 57,6 εκατ. τη φαρμακευτική που στο παρελθόν ανήκε στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text