Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αύξηση κατώτατου μισθού 29 έως 59 ευρώ

Αύξηση κατώτατου μισθού 29 έως 59 ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση κατώτατου μισθού 29 έως 59 ευρώ

Αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% έως και 10% εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η αρμόδια επιτροπή, στο πόρισμά της που ήδη βρίσκεται τα χέρια της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όμω, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυξήσεις μεταξύ 29 και 59 ευρώ.

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υπογραφεί, όπως έχει δηλώσει η κ. Αχτσιόγλου, εντός του δεύτερου 15νθήμερου του Ιανουαρίου και θα είναι ίδιος για όλους, καθώς θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός που καταβάλλεται στους νέους εργαζομένους, ηλικίας έως 25 ετών.

Η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει αναγάγει την αύξηση αυτή στο πρώτο εμβληματικό βήμα παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, όπως δήλωσε άλλωστε πρόσφατα κι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βέβαια, το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ενώ η τελική απόφαση θα εγκριθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στο ενδιάμεσο, δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και τους εκπροσώπους των δανειστών που αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στις 21 Ιανουαρίου. Αλλωστε, το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να αποσταλεί εντός των ημερών και σε αυτούς. Σύμφωνα πάντως με την υπουργό Εργασίας, η επιτροπεία έχει τελειώσει, η έξοδος από τα μνημόνια ήταν απολύτως καθαρή και –κατά συνέπεια– η επίσκεψη των δανειστών εντάσσεται στη «διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου», όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αύξηση, που θα αποφασιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου, θα δοθεί στους μισθωτούς από την ημερομηνία υπογραφής της υπουργικής απόφασης και θα ισχύσει –εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση– έως την υπογραφή της επόμενης απόφασης, το καλοκαίρι του 2020.

Η εισήγηση της επιτροπής, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον κοντά στο 7%-8%, πέριξ δηλαδή των 50 ευρώ τον μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όσο και τα επιδόματα και μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αντίστοιχα, βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ έχει δεσμευθεί και η Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή δεν εκφράζουν ανησυχίες ως προς μια πιθανή επιβράδυνση στην ανάκαμψη της απασχόλησης εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, εκτιμούν ότι δεν κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι και για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και τη βελτίωση των επενδύσεων.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text