Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Επενδυτές Χωρίς Σύνορα | Επενδυτές Χωρίς Σύνορα: Πράξη (πωλήσεις) - Επενδυτικό σχόλιο - (9/1/2019)

Επενδυτές Χωρίς Σύνορα: Πράξη (πωλήσεις) - Επενδυτικό σχόλιο - (9/1/2019)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτές Χωρίς Σύνορα: Πράξη (πωλήσεις) - Επενδυτικό σχόλιο - (9/1/2019)

Είχαμε αναφέρει τα Χριστούγεννα πως η πτώση είχε αρχίσει να είναι υπερβολική. Πραγματικά από την επόμενη ημέρα άρχισε η αντεπίθεση των «ταύρων», με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα μια ανοδική πορεία. Ωστόσο η σφοδρότητα της υποχώρησης δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Οι πιθανότητες πλέον να συνεχιστεί χωρίς πισωγύρισμα η ανοδική αντίδραση έχουν περιοριστεί. Ενισχυτικό της δυσκολίας είναι πως καραδοκεί το εμπόδιο των 2580-2600 μονάδων. Ήδη χθες είδαμε μόλις το άγγιξε ο S&P, αμέσως άρχισε να υποχωρεί. Προσπάθησε μέσα στην ημέρα αργότερα να το ξεπεράσει, αλλά χωρίς επιτυχία.

Όλα αυτά αρκούν να μας ανησυχήσουν και καλού κακού να μειώσουμε τις θέσεις μας. Δεν θα ρευστοποιήσουμε εντελώς καμία από τις μετοχές μας, γιατί πρόκειται για αξιόπιστες επιλογές που τις εμπιστευόμαστε. Απλά θα πουλήσουμε κάποιο μέρος από αυτές για να προφυλαχτούμε από τυχόν επιδείνωση τουγενικότερου κλίματος.

Θα πουλήσουμε: 2 Alphabet, 3 Berkshire Hathaway, 5 Colgate-Palmolive, 15 AT&T, 5 QUALCOMM, 2 Chevron, 20 Oxford Lane Capital, 20 Plug Power, 3 από την 3M Company, 6 Microsoft και 8 CVS Health

Τα πιθανότερα σενάρια που αφορούν τον S&P, είναι δύο:

Το πρώτο είναι η υποχώρηση που θα ακολουθήσει να είναι ήπια. Να μην δούμε νέο χαμηλό, έχοντας αφήσει τα χειρότερα πίσω μας. Όπως έχουμε σημειώσει μετις πράσινες γραμμές, να δημιουργηθεί μια βάση υψηλότερη από την προηγούμενη.

Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ μιας ανοδικής τάσης και μιας πτωτικής: έχουμε σχηματισμό υψηλότερων πυθμένων και υψηλότερων κορυφών.

Το δεύτερο σενάριο είναι της μορφής που βλέπουμε στο πιο κάτω διάγραμμα. Να έχουμε νέο χαμηλό που θα τους τρομάξει για τα καλά όλους, πριν δούμε τον δείκτη να ανεβαίνει.

Υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις, οι οποίες κατά την γνώμη μου είναι οι λιγότερο πιθανές. Η πρώτη είναι να συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι μετοχές σε ένα ράλι χωρίς σταματημό, όπως έγινε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Βέβαια για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας καταιγισμός καλών νέων που αναστρέψουν την πληγωμένη αισιοδοξία. Η δεύτερη είναι η ακριβώς αντίθετη. Να έχουμε γενικό πανικό και να βιώσουμε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της χρεοκοπίας της Lehman Brothers. Βρίσκω ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάποιο από αυτά τα δύο ακραία σενάρια, αλλά ας τα έχουμε στουπόψη, καθώς έχουμε δει στα χρηματιστήρια να συμβαίνουν ακόμα και τα πιο απίθανα.

Για να επανέρθουμε στις δύο αρχικές και πιθανότερες εκδοχές, διαπιστώνουμε πως έχουν ένα κοινό σημείο: η άνοδος είναι θέμα χρόνου, όχι μακρινού.Τοπρώτο σενάριο είναι σχετικά απλό. Ακόμα και σήμερα να αγοράσουμε, μια τυχόν υποχώρηση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα είναιπεριορισμένη.Κυρίως όμως θα έχουμε εισέρθει έχοντας υπέρ μας μια σαφή ένδειξη αναστροφής της τάσης, όπως αναφέραμε προηγουμένως.

Το πιο ενδιαφέρον είναι το δεύτερο σενάριο, καθώς περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση. Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το κρίσιμο ερώτημα. Όταν λέμε μεγαλύτερη, πόση ακριβώς;

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, παρόλα αυτά μπορούμε να προβούμε σε κάποιες λογικές υποθέσεις. Στην τελευταία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η πτώση ήταν της τάξης του 50% από το προηγούμενο υψηλό. Αν υποθέσουμε πως δεν θα βιώσουμε τόσο ακραία υποχώρηση και με δεδομένο το μείον 20% από το προηγούμενο υψηλό του Σεπτέμβρη, πόσο ακόμα απομένει να δούμε; 5%; 10%;  Από εκεί και πέρα καραδοκεί το χάος.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς λόγους για τους οποίους κάπου εκεί, αν όχι πολύ νωρίτερα, θα σταματήσει η πτώση. Θα αναφέρουμε μόνο έναν, ο οποίος αρκεί: θα επέμβει το ιππικό. Κεντρικές Τράπεζες, κυβερνήσεις, hedge funds, ασφαλιστικά ταμεία. Οι πάντες. Το σύστημα είναι πολύ δυνατό και όποιος το υποτιμάει κάνει λάθος. Σε αντίθεση με το 2008, αυτή τη φορά είναι υποψιασμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους, όπως τότε με την Lehman Brothers.

Άρα; Στην χειρότερη των περιπτώσεων είναι θέμα χρόνου οι μετοχές να σκαρφαλώσουν υψηλότερα. Με μία βασική προϋπόθεση: οι επιλογές μας να είναισοβαρές εταιρίες, με διεθνή παρουσία και εμβέλεια, με μετρητά στο ταμείο και γενικότερα υγιή οικονομικά στοιχεία. Να έχουν τις προϋποθέσεις να αντέξουνστην κακοκαιρία, χωρίς να κινδυνεύσουν να βουλιάξουν.

Καλή χρονιά με υγεία και επιτυχίες !

Δείτε τις σελίδες "Επενδυτές Χωρίς Σύνορα"

Δείτε τις πράξεις και την αποτίμηση του Χαρτοφυλακίου

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text