Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήνει τον λαό να καλλιεργεί "φρούδες" ελπίδες

Η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήνει τον λαό να καλλιεργεί "φρούδες" ελπίδες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για μία ακόμη μέρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και το "διπλωματικό παιχνίδι" μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το εάν τα ευρωπαϊκά κράτη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση "διάσωσης" της Ελλάδας, αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί αυτή η "διάσωση".

Η έκταση που έχει, κατά τις τελευταίες μέρες, λάβει αυτό το ζήτημα στα ελληνικά ΜΜΕ, κινδυνεύει να προκαλέσει λάθος απόψεις, εκτιμήσεις και προσδοκίες στον ελληνικό λαό, αλλά και στους έλληνες επενδυτές. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που σήμερα πιστεύουν ότι, εάν τελικά δεν προσφύγουμε στο ΔΝΤ και μας "σώσει" (!) η Γερμανία ή η Γαλλία, τα προβλήματά μας θα τελειώσουν και ότι σύντομα όλα θα γίνουν όπως και πριν. Και η πεποίθηση αυτή είναι τραγικά λανθασμένη.

Κατά την άποψή μας, το θέμα της συζήτησης, έχει πολύ μικρή σημασία τόσο για την εθνική οικονομία, όσο και για τους πολίτες της χώρας ή τους επενδυτές. Στην ουσία και όπως έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές, δεν παίζει μεγάλο οικονομικό ρόλο εάν η "τελευταία πηγή δανεισμού" της χρεοκοπημένης οικονομίας μας είναι το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν παίζει κανένα ρόλο για τους πολίτες ή ακόμη και για το Χρηματιστήριο. Η οικονομία έχει χρεοκοπήσει και όποιος και εάν είναι ο δανειστής μας, θα απαιτήσει την εφαρμογή των ιδίων μέτρων.

Παίζει μεγάλο ρόλο όμως και έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτικό κόσμο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι απ' όπου "περνάει" το ΔΝΤ δεν γίνονται κατ' ανάγκη χειρότερες οι οικονομίες, ούτε και οι κοινωνίες. Αντίθετα, οι οικονομίες συνήθως "νοικοκυρεύονται" και οι κοινωνίες μακροπρόθεσμα βγαίνουν κερδισμένες. Όμως, απ' όπου "περνάει" το ΔΝΤ πέφτουν οι κυβερνήσεις και οι κυβερνώντες (καθώς και μεγάλο μέρος των βουλευτών) "ενταφιάζονται" πολιτικά. Για πάντα!
Συνεπώς, την "καρέκλα" τους παλεύουν να σώσουν οι πολιτικοί μας, όπως επίσης και οι περισσότεροι πολιτικοί της Ευρώπης, αφού με αφορμή την Ελλάδα, προσπαθούν να δημιουργήσουν -έστω και την τελευταία στιγμή- διαδικασίες και "δεδικασμένα". Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της διαφοροποίησης που παρατηρούμε σε πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι παροτρύνουν την Κυβέρνηση να αποφύγει "πάση θυσία" την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, από κάποια ΜΜΕ επειδή έτσι "πρέπει" και από άλλα ΜΜΕ, λόγω άγνοιας, δημιουργείται "εντέχνως" μία αρκετά λανθασμένη και υπερβολική εικόνα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις πρακτικές του.  Έτσι, έχει πλέον παγιωθεί στην κοινωνία ένας "τρόμος" για το συγκεκριμένο Οργανισμό, και έχει σχηματισθεί μία εικόνα ότι οι τεχνοκράτες του Ταμείου αρέσκονται στο να "πίνουν ανθρώπινο αίμα" ή με κάποιο τρόπο "έρχονται και τρώνε τα μικρά παιδιά" (όπως ακριβώς λένε καμιά φορά οι μαμάδες στα παιδάκια τους για να τους δημιουργήσουν φοβίες).

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Το ΔΝΤ έρχεται για να θεραπεύσει. Και συγκεκριμένα, έρχεται να θεραπεύσει την "πηγή του κακού" που συνήθως είναι το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Καμία θεραπεία δεν είναι χωρίς πόνο. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση επιδεινώνεται πολύ περισσότερο εάν δεν επιχειρηθεί η θεραπεία. Και ο πόνος τότε είναι πολύ πιο έντονος.

Η προσπάθεια που γίνεται για να "στιγματισθεί" το ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο, λίγο έως πολύ οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό βολεύει τις Κυβερνήσεις και τους πολιτικούς γενικότερα. Διότι με τον τρόπο αυτό, τις αρνητικές κοινωνικές επιδράσεις που προκαλούν τα μέτρα που επιβάλλονται, τις χρεώνεται το "κακό" και "αιμοσταγές" ΔΝΤ, το οποίο δρα παρά τη βούληση και παρά την αντίθεση και αντίσταση των Κυβερνήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι, το ΔΝΤ, το καλούν οι Κυβερνήσεις για να βγάλει τις οικονομίες από τα αδιέξοδα που αυτές προκάλεσαν στην οικονομία. Και το καλούν τόσο για να τις δανείσει, όσο και για να βγάλει αυτό το "φίδι από την τρύπα" και να επιρριφθούν προς αυτό οι ευθύνες και τα "αναθέματα". Ενώ, το "ανάθεμα" θα πρέπει να κατευθύνεται προς τις υπεύθυνες Κυβερνήσεις.

Νομίζουμε ότι ο λαός θα πρέπει να πληροφορείται σωστά και να μαθαίνει την αλήθεια. Και για το δικό του καλό, αλλά και για το μακροπρόθεσμο καλό των Κυβερνήσεων.
Έστω ότι τελικά βρεθεί η "πολιτικο-οικονομική" φόρμουλα και τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετάσχει, έστω και ως απλή "προκάλυψη" στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και στον "οικονομικό έλεγχο" που θα ακολουθήσει. Ο λαός τότε θα αντιληφθεί ότι "τί ΔΝΤ, τί Ευρώπη, το ίδιο πράγμα είναι τελικά". Δεν θα είναι μία ακόμη απογοήτευση; Είναι αλήθεια απαραίτητη; Δε φθάνουν τόσες και τόσες;

Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας από πολύ νωρίς ότι τελικά κάποιος "κακός" και "αιμοσταγής" θα έρθει τελικά να αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο της χώρας, έχει αποφύγει να ενημερώσει το λαό ότι, οι φετινές θυσίες, θα είναι απλά η "πρώτη φέτα" από ένα πολύ μακρύ πρόγραμμα μέτρων δημοσιονομικής περιστολής που αναγκαστικά θα ακολουθηθεί για διάστημα τουλάχιστον μίας τετραετίας. Και ότι, η ύφεση θα είναι βαθιά και μακροχρόνια.
Όμως, για αυτά θα φταίει βεβαίως το "κακό" ΔΝΤ...

Και όμως, θα ήταν πολύ καλύτερα και πολύ πιο υπεύθυνο, από το να αφήνεται ο λαός να καλλιεργεί "φρούδες ελπίδες", να ενημερωθεί με ακρίβεια για την πραγματική οικονομική κατάσταση, για τις επόμενες "δέσμες" μέτρων που θα ληφθούν κατά τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε και να προετοιμασθεί ψυχολογικά, αλλά και να μπορέσει να κάνει έναν καλύτερο προγραμματισμό και μία καλύτερη διαχείριση;

Η παρούσα Κυβέρνηση μπορεί να θεωρείται ότι δε φέρει το μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας (αν και αυτό ακόμη θα πρέπει να εξετασθεί, λόγω πολλών ατυχέστατων χειρισμών κατά τους τελευταίους μήνες), όμως φοβούμαστε ότι και αυτή θα κατηγορηθεί στο μέλλον για τη μη αποκάλυψη του μεγέθους του προβλήματος στο λαό. Και πλέον, δεν θα έχει δικαιολογίες...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text