Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 202 | Επενδυτικοί Οδηγοί: Έχουν κάποια αξία οι χρηματιστηριακές προβλέψεις των “ειδικών”;

Επενδυτικοί Οδηγοί: Έχουν κάποια αξία οι χρηματιστηριακές προβλέψεις των “ειδικών”;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτικοί Οδηγοί: Έχουν κάποια αξία οι χρηματιστηριακές προβλέψεις των “ειδικών”;

Επενδυτικοί Οδηγοί

Έχουν κάποια αξία οι χρηματιστηριακές προβλέψεις των “ειδικών”;

Επί δεκαετίες, τα αφιερώματα του τύπου “Πού να επενδύσετε κατά το επόμενο έτος" που δημοσιεύονται στα τέλη ή στην αρχή ενός έτους, είναι τα αγαπημένα των εκδοτών. Είναι εύκολη ύλη, προσελκύουν πολλούς αναγνώστες και -για το λόγο αυτό- πολλούς διαφημιζόμενους και συνεπώς υπάρχουν έξτρα έσοδα για τα περιοδικά και τα sites που τα φιλοξενούν. Έχουν όμως, τα αφιερώματα αυτά, κάποια αξία για τους επενδυτές; Αυτό είναι αμφισβητούμενο, αφού εάν επιχειρήσουμε έναν απολογισμό μερικούς μήνες αργότερα, θα διαπιστώσουμε ότι οι αποδόσεις των προτάσεων, συνήθως είναι πενιχρές.

 

Από την εμπειρία μας, θα λέγαμε ότι η αξία των “επενδυτικών αφιερωμάτων” αυτών, πέραν από το ότι είναι ευχάριστα στο διάβασμα και μας γεμίζουν αισιοδοξία, περιορίζεται στην παράθεση απόψεων και στοιχείων για την υφιστάμενη κατάσταση στη διεθνή οικονομία, ή στην οικονομία της χώρας, ή ενός επιχειρηματικού κλάδου, ή έστω μιας εταιρίας. Όμως, το τί τελικά θα φέρει το μέλλον σε μία  υφιστάμενη κατάσταση, της οποιαδήποτε κατάστασης, δεν είναι υπόθεση μιας απλής γραμμικής εξέλιξης της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά το αποτέλεσμα ενός πολυπαραγοντικού μοντέλου, το οποίο σπάνια μπορούμε να προβλέψουμε με -έστω ικανοποιητική- ακρίβεια. Με άλλα λόγια, ο κόσμος που ζούμε είναι τόσο σύνθετος και πολύπλοκος και τόσο απρόβλεπτος, ώστε είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπάρχουν πετυχημένες, ή καλύτερα, διαρκώς πετυχημένες προβλέψεις για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και -ακόμη περισσότερο- για την πορεία των τιμών των μετοχών.

 

Και τότε, γιατί δημοσιεύονται, απ’ όλους, αφιερώματα αυτού του τύπου; Δε γνωρίζουμε ακριβώς. Υποψιαζόμαστε όμως ότι, δημοσιεύονται, επειδή είναι αρεστά στους επενδυτές. Είναι αρεστά, επειδή οι επενδυτές, μέσα στον αγώνα τους για την αναζήτηση “εύκολων λύσεων” για γρήγορα κέρδη, θέλουν να διαβάζουν προβλέψεις των “ειδικών”. Και επειδή οι -περισσότεροι- επενδυτές, συχνά παραβλέπουν, ή και ξεχνούν τις αποτυχημένες προβλέψεις και κατανοούν την αποτυχία τους, λόγω των ...απρόβλεπτων εξελίξεων που σημειώνονται! Μα, το ότι κατά τη διάρκεια μίας χρονικής περιόδου θα σημειωθούν απρόοπτες εξελίξεις, οι οποίες θα ανατρέψουν την “κανονική πορεία των πραγμάτων”, το γνωρίζουμε από πριν!

 

Από την άλλη πλευρά, τα επενδυτικά περιοδικά (και τα επενδυτικά sites κατά τα τελευταία χρόνια) αποφεύγουν να κάνουν και να δημοσιεύσουν κάποιον απολογισμό των προβλέψεών τους. Επειδή, αν τελικά έκαναν, θα ομολογούσαν δημόσια τα λάθη τους, υποβαθμίζοντας τα ίδια την αξιοπιστία τους.

 

Στην “παγίδα” των αφιερωμάτων του τύπου “Πού να επενδύσετε” είχαμε πέσει και εμείς ως περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, επί σειρά ετών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Είδαμε όμως το “μάταιο” της υπόθεσης και σύντομα εγκαταλείψαμε αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις.

 

Οι “ειδικοί”

 

Αφιερώματα του τύπου “Πού να επενδύσετε”, δημοσιεύουν όλα τα μεγάλα και εμπορικά περιοδικά. Έντυπα που απολαμβάνουν μεγάλου κύρους, διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους και -συνεπώς- έχουν μεγάλη δύναμη.

Τα αφιερώματα αυτά τα γράφουν οι “ειδικοί”. Οι “ειδικοί” είναι “μεγάλα” ονόματα του κλάδου των αναλυτών, οι οποίοι συνήθως έχουν καλές σχέσεις με τα έντυπα (και γενικότερα με τα ΜΜΕ), αφού οι σχέσεις αυτές τους βοηθούν να προωθηθούν ως επαγγελματίες και να αντλήσουν ευκολότερα την πελατεία τους. Οι “ειδικοί” αυτοί, αμείβονται με πολλά εκατομμύρια δολάρια, για να κάνουν αναλύσεις και “προβλέψεις” και να παρακολουθούν τα χαρτοφυλάκια των “μεγάλων” πελατών τους. Έχουν πτυχία από καλά πανεπιστήμια, προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρίες και -συνήθως- μία μεγάλη λίστα πλουσίων πελατών, οι οποίοι προσελκύστηκαν απ’ αυτούς, συνήθως λόγω της φήμης που απέκτησαν μέσα από την παρουσία τους στα ΜΜΕ. Κάτι που -επίτηδες- δεν έχουν, είναι η ...καλή μνήμη, αφού συνήθως ξεχνούν τις αποτυχίες τους, ενώ υπερτονίζουν τις επιτυχίες τους.

 

Ποιά είναι η επιτυχία "προβλέψεων";

 

 

Και τελικά, τί πετυχαίνουν οι “ειδικοί” στις προβλέψεις που δημοσιεύουν; Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πετυχαίνουν κάτι. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Όμως, για να καταλάβουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, πρώτα, ας δούμε μερικές από τις προβλέψεις των τελευταίων ετών.


Εξετάσαμε δεκάδες ή και εκατοντάδες από “αφιερώματα” περασμένων ετών. Καταγράψαμε τις αποδόσεις πολλών απ’ όσα εξετάσαμε. Εντυπωσιαστήκαμε. Και θεωρήσαμε απαραίτητο να καταγράψουμε την κριτική μας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

 

Ας δούμε μερικές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Forbes, που αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο πετυχημένα επενδυτικά περιοδικά στον κόσμο, το οποίο μετράει 102 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1917) και το οποίο έχει εκατομμύρια αναγνώστες στις εκδόσεις του, οι οποίες κυκλοφορούν σε δεκάδες χώρες στον κόσμο, γραμμένες σε 15 γλώσσες.

 

Το Δεκέμβριο του 2016, το περιοδικό Forbes δημοσίευσε άρθρο με επενδυτικές προτάσεις, όπου διάφοροι ειδικοί αναλυτές πρότειναν συνολικά 16 μετοχές για επένδυση (δείτε εδώ)

Κατά το 2017, ο Δείκτης Dow Jones είχε μία εξαιρετική πορεία και σημείωσε άνοδο κατά 25,1%, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κυμάνθηκαν και οι άλλοι βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Από τις 16 μετοχές που είχαν προτείνει οι “ειδικοί” ένα χρόνο νωρίτερα, οι 12 είχαν επίδοση χειρότερη από αυτή του Dow Jones. Ακόμη χειρότερα, επτά (7) από τις μετοχές είχαν αρνητική απόδοση και μάλιστα, σε μία περίπτωση η πτώση έφθασε στο -29,1%! Στο σύνολό τους, οι 16 μετοχές είχαν μία μέση απόδοση μόλις 8,2%, δηλαδή, ούτε το ένα τρίτο της απόδοσης του βασικού αμερικανικού δείκτη!

Τα πράγματα όμως ήταν πολύ χειρότερα, για τις ίδιες μετοχές, κατά το 2018. Κατά το έτος αυτό, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -5,6%. Οι 16 μετοχές που είχαν προταθεί από τους “ειδικούς” του Forbes στο 2016, σημείωσαν μία μέση απόδοση -14,4%. Οι 13 υποχώρησαν, ενώ μόλις 5 (από τις 16) είχαν  καλύτερη επίδοση από το δείκτη Dow Jones.

Συνολικά για τη διετία 2016-2018, ο δείκτης Dow Jones είχε απόδοση 18,0%. Μόλις 3 από τις 16  μετοχές του Forbes πήγαν καλύτερα. Μάλιστα, οκτώ (8) από τις προταθείσες μετοχές υποχώρησαν! Για τη διετία, οι 16 μετοχές είχαν μία συνολική απόδοση -7,3% (συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων).


Ας δούμε, σε συντομία, ένα ακόμη παράδειγμα. Το Δεκέμβριο του 2017, το Forbes, δημοσίευσε τις νέες προτάσεις των “ειδικών”, για το 2018. Αυτή τη φορά, οι επιλογές ήταν 12. (Δείτε εδώ)

Κατά το 2018, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -5,6%. Από τις 12 μετοχές του Forbes, οι 8 είχαν απόδοση χειρότερη του δείκτη Dow Jones. Μάλιστα, μία από αυτές υποχώρησε κατά 63,9%! Στο σύνολό τους, η μέση απόδση των 12 ήταν -17,6%%, δηλαδή 3 φορές μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τον δείκτη!

 

Η εταιρία “Kiplinger” (δείτε εδώ) εξειδικεύεται στις οικονομικές προβλέψεις και στην παροχή επενδυτικών συμβουλών. Κλείνει περίπου έναν αιώνα ζωής (ιδρύθηκε το 1920) και έχει δημιουργήσει ένα περίπλοκο σχήμα παροχής διαφόρων τύπων υπηρεσιών στον τομέα των επενδύσεων. Τα έντυπά της κυκλοφορούν σε εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το κεντρικό site της, κάθε μήνα επισκέπτονται περισσότεροι από 4 εκατομμύρια χρήστες.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2016, δημοσίευσε ένα άρθρο όπου πρότεινε τις “10 μετοχές για την επόμενη 10ετία”! Δε γνωρίζουμε πώς θα λήξει η 10ετία για τις μετοχές αυτές (για μία απ’ αυτές έχει ήδη λήξει, αφού οι μετοχές της δε διαπραγματεύονται πλέον), όμως είναι βέβαιο ότι δε ξεκίνησε καλά. (Δείτε εδώ).

Κατά το διάστημα από 14/10/2016 έως και το τέλος του 2017, μόλις 4 από τις 9 είχαν απόδοση καλύτερη από το δείκτη Dow Jones. Η μέση απόδοση των 9 ήταν 31,2%, ενώ του Dow Jones ήταν 36,3%. Στο διάστημα από 14/10/2016 έως το τέλος του 2018, η μέση απόδοση των 9 μετοχών ήταν 21,1%, ενώ του Dow Jones έφθασε στο 28,6%.

 

 

Και κάτι πολύ σημαντικό. Στη χρηματοοικονομική θεωρία, υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται “η επίδραση της ανακοίνωσης” (announcement effect). Με αυτό περιγράφεται η επίδραση που έχει στην τιμή μίας μετοχής η ανακοίνωση ότι ένας φημισμένος αναλυτής τη συνιστά για αγορά. Τα έντυπα αυτά διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες. Είναι βέβαιο ότι πολλοί απ’ αυτούς επηρεάζονται από τέτοιες ανακοινώσεις και αγοράζουν τις προτεινόμενες μετοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτηση και “ανοδική ώθηση” στις τιμές τους. Η ύπαρξη του φαινομένου αυτού, κάνει τις αποδόσεις των “ειδικών” ακόμη πιο απογοητευτικές.

 

Τί δε μας λένε οι “ειδικοί”

Όμως, δεν είναι μόνον οι προβλέψεις που υστερούν των μέσων όρων (δηλαδή των δεικτών). Ούτε το ότι, μετά από κάποιο διάστημα, ουδέποτε γίνεται ένας απολογισμός για την πορεία των προτάσεων αυτών (για να είμαστε δίκαιοι, μερικές -σπάνιες- φορές γίνεται, όμως αυτό συμβαίνει μόνον εάν οι προτάσεις αυτές τύχει να έχουν μία ικανοποιητικά καλή επίδοση). Το πρόβλημα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό: Οι “ειδικοί”, φεύγουν αφού διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Και ποτέ δε μας λένε πότε να πουλήσουμε τις μετοχές που μας πρότειναν. Αυτό, όπως όλοι που έχουν ασχοληθεί με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις γνωρίζουν, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα με τις προτάσεις. Ουδείς θα πει πότε θα πρέπει να πουληθούν οι μετοχές που κάποτε πρότειναν για αγορά. Και όμως! Αυτή είναι η πιο σημαντική πράξη στις χρηματιστηριακές επενδύσεις. Κανείς δεν έχασε επειδή δεν αγόρασε. Όσοι έχασαν, έχασαν επειδή δεν πούλησαν, ή επειδή δεν πούλησαν όταν έπρεπε!


Καταγράψαμε τις προτάσεις τις Forbes και για το έτος 2019. Δημιουργήσαμε ένα χαρτοφυλάκιο (θεωρητικής αξίας 10.000 δολαρίων, τα οποία κατανείμαμε ισόποσα σε κάθε μία από τις 12 προτεινόμενες μετοχές) και παρακολουθούμε την εξέλιξή του. (Δείτε εδώ). Σε κάθε τεύχος του “Χ&Α” θα σας ενημερώνουμε για την επίδοσή του, ενώ κάποιος θα μπορεί να το παρακολουθεί διαρκώς στη σχετική σελίδα του eurocapital.gr (δείτε εδώ).

 

 

Περιεχόμενα

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text