Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 202 | Η εξέλιξη των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το 2017

Η εξέλιξη των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εξέλιξη των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το 2017

Ουσιαστική ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων

Η ετήσια μελέτη της ICAP σε ένα δείγμα 10.319 ισολογισμών ελληνικών επιχειρήσεων, για την πορεία τους κατά το 2017, δείχνει ότι το έτος αυτό καταγράφηκαν ουσιώδη σημεία ανάκαμψης. Υπήρξε μία ουσιαστική ποσοτική βελτίωση των μεγεθών, η οποία είναι αισιόδοξη, ενώ και η “ποιοτική” εικόνα τους είναι ικανοποιητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης:

  • Ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 10,1% και έφθασε στα 117 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 3,8% έναντι 3,3% κατά το 2016. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 21,5% από 22,2% τον προηγούμενο χρόνο.
  • Τα καθαρά κέρδη έφθασαν στα 4,4 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. κατά το 2016 (+25,5%).

Δείτε τα στοιχεία της ανάλυσης.

Αν κάνουμε τη σύγκριση των στοιχείων της ανάλυσης του 2017, με τα στοιχεία της ανάλυσης του 2015 (δείτε εδώ) τα συμπεράσματα είναι ακόμη πιο ουσιαστικά, αφού μας δείχνουν τις εξελίξεις για το διάστημα 2014 - 2017. Κατά το διάστημα αυτό, παρατηρείται μία σημαντική βελτίωση των μεγεθών, αλλά και βελτίωση της ποιοτικής κατάστασης των μεγεθών και των λογαριασμών των ελληνικών επιχειρήσεων. Από την εξέταση προκύπτει ότι:

  • Στο σύνολο των επιχειρήσεων παρατηρείται μία ουσιώδης βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους, από το 18,45 κατά το 2014, στο 21,5% κατά το 2017.
  • Το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε από το -0,2% (αρνητικό) κατά το 2014, σε 3,8% κατά το 2017. Το ποσοστό αυτό απέχει ακόμη από το “κανονικό” 5,5% - 6,0% παλαιότερων ετών, όμως είναι αρκετά ικανοποιητικό δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.
  • Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατά το 2017 έφθασε στο 6,1%, από το αρνητικό -0,3% του 2014.
  • Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν βελτίωση.

(Δείτε τα συγκριτικά στοιχεία)

Βελτίωση παρατηρείται και στις επιμέρους κατηγοριοποιήσεις της ανάλυσης (βιομηχανικές, εμπορικές και εταιρίες παροχής υπηρεσιών).

Όλα τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση. Είναι προφανές ότι η σταδιακή βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας επιδρά θετικά στα μεγέθη των επιχειρήσεων, οι οποίες κατά το διάστημα της κρίσης προσάρμοσαν τις συνθήκες λειτουργίας τους και έγιναν περισσότερο αποδοτικές.

Η εμπειρία αναφέρει ότι, το πρώτο διάστημα μετά από την ομαλοποίηση της κατάστασης, είναι αυτό στο οποίο οι εταιρίες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους, αφού, έχοντας προσαρμοστεί σε συνθήκες ύφεσης, λειτουργούν με αυξημένη παραγωγικότητα και χαμηλά κόστη. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί στην επόμενη διετία, υπό την προϋπόθεση ότι η πορεία της οικονομίας θα εξελιχθεί θετικά και θα μπορέσει να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και αυξημένες επενδύσεις. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σ’ αυτό αναμένεται να παίξει η ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, ενώ και η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας θα παίξει το ρόλο της.

Και κατά το 2018; Εικόνα για την πορεία των εταιριών μπορούμε να έχουμε μόνον από τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αφού μόνον αυτές είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν εξάμηνα στοιχεία. Οι εταιρίες αυτές όμως, συνιστούν ένα ικανοποιητικό δείγμα για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με βάση τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2018 των 153 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, ο κύκλος εργασιών τους σημειώνει αύξηση κατά 9% και να διαμορφώνεται στα 31,8 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη να κατέγραψαν αύξηση επίσης κατά 9%. Η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 25% και να διαμορφώθηκε στα € 957 εκατ. ευρώ. Στο δείγμα αυτό δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και οι εταιρίες που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Εάν η κατάσταση της οικονομίας εξελιχθεί θετικά, ενδεχομένως θα μπορούμε να μιλάμε για την έναρξη ενός κύκλου σταδιακής βελτίωσης των μεγεθών των ελληνικών επιχειρήσεων. Το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο κύκλος ή το πόσο θα αυξηθούν τα μεγέθη των επιχειρήσεων, δε μπορεί -προς το παρόν- να προσδιοριστεί. Όμως, είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιδράσουν στις χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών κατά τα επόμενα χρόνια.

Δείτε την ανάλυση των στοιχείων

 

Περιεχόμενα

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text