Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας σχεδιάζει η Κίνα

Νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας σχεδιάζει η Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας σχεδιάζει η Κίνα

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του στην κινεζική οικονομία, το Πεκίνο σχεδιάζει νέα μέτρα χωρίς, ωστόσο, να εξετάζει νέα ένεση ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το νέο έτος θα αυξήσει τις δαπάνες και θα μειώσει περαιτέρω τους φόρους και τις προμήθειες. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Λίαν Βεϊλιάνγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες πιέσεις στην οικονομία. Μολονότι απέφυγε να διευκρινίσει τι είδους μέτρα σχεδιάζονται, προσέθεσε πως πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας θα είναι η σταθεροποίηση της απασχόλησης. Τόνισε, πάντως, πως δεν πρόκειται για «πλημμύρα» μέτρων.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, το Πεκίνο πρόκειται να ανακοινώσει σειρά φοροαπαλλαγών συνολικού ύψους 2 τρισ. γουάν, ποσού αντίστοιχου των 296,21 δισ. δολ., αλλά και να επιτρέψει στις περιφερειακές αρχές να εκδώσουν ειδικά ομόλογα συνολικής αξίας άλλων 2 τρισ. γουάν με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Κατά γενική ομολογία, πάντως, θα χρειαστούν μήνες μέχρις ότου ενισχύσουν πραγματικά την οικονομία τα νέα μέτρα. Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, άλλωστε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει συνετή νομισματική πολιτική «όσο χρειάζεται περιοριστική και όσο χρειάζεται χαλαρή». Ο Τζου Χεξίν, υποδιοικητής της τράπεζας, τόνισε, πάντως, πως θα υπάρξουν μεταβολές στη νομισματική πολιτική. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η Τράπεζα της Κίνας μείωσε πέντε φορές το ύψος των αποθεματικών που υποχρεούνται να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες προκειμένου να ενισχυθεί ο δανεισμός ιδιαιτέρως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, μια μείωση των επιτοκίων του γουάν θα είναι η ύστατη λύση για το Πεκίνο, καθώς θα επηρεάσει αυτομάτως την ισοτιμία του γουάν και θα ενισχύσει τον κίνδυνο της υπερχρέωσης. Σχολιάζοντας τις προσδοκίες της αγοράς για τα επίπεδα των επιτοκίων, ο Τζου Χεξίν τόνισε πως «η κεντρική τράπεζα θα βελτιώσει την πολιτική της». Εδωσε, παράλληλα, στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τις κινεζικές τράπεζες να έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 2,4 τρισ. δολ. στη διάρκεια του περασμένου έτους, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.

Οι συντονισμένες κινήσεις αντανακλούν την προσπάθεια του Πεκίνου να στηρίξει την οικονομία χωρίς, όμως, να καταφύγει σε παλαιότερες τακτικές. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το 2018 εξαιτίας της εκστρατείας του Πεκίνου για μείωση της υπερχρέωσης και συρρίκνωση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Οι δύο αυτές θεμελιώδεις προτεραιότητες της κινεζικής ηγεσίας συνέπεσαν τελευταία με τον αντίκτυπο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Εχουν, έτσι, ενσπείρει ανησυχία για το ενδεχόμενο να είναι βαθύτερη η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και έχουν προκαλέσει κραδασμούς στις διεθνείς αγορές. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι οικονομολόγοι δεν θεωρούν πιθανή μια ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας.

Αμερικανικό αργό στο Πεκίνο

Τρία πλοία με φορτία αμερικανικού αργού έχουν αποπλεύσει από τις ακτές των ΗΠΑ στο Τέξας και οδεύουν προς την Κίνα, όπου αναμένεται να φτάσουν μέσα στον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τα πρώτα φορτία αμερικανικού πετρελαίου με προορισμό την Κίνα από τον Σεπτέμβριο.

Εντάσσονται, έτσι, στις κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς του Πεκίνου στο πλαίσιο της εκεχειρίας διάρκειας 90 ημερών που αποφάσισαν οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, Τραμπ και Σι, στη συνάντησή τους την 1η Δεκεμβρίου.

Την είδηση ανέφεραν στο Reuters πηγές της αμερικανικής βιομηχανίας θαλάσσιων μεταφορών φορτίου που προτίμησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο σε εισαγωγές πετρελαίου. Αναδείχθηκε, όμως, και πρώτη στον κόσμο σε αγορές αμερικανικού πετρελαίου από το 2015, οπότε η Ουάσιγκτον ήρε την απαγόρευση στις εξαγωγές αμερικανικού πετρελαίου που ίσχυε επί 40 χρόνια και είχε επιβληθεί στη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης.

Το εννεάμηνο του περασμένου έτους εισήγε 325.000 βαρέλια αμερικανικού αργού την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text