Τα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πώς μπορούμε να μιλούμε για άνοδο των επιτοκίων;

 

Η επιστροφή του πληθωρισμού στη διεθνή οικονομία θα αργήσει αρκετά ακόμη χρόνια. Όσο οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πληθυσμιακά αποθέματα, για να εντάξουν από τον πρωτογενή τομέα στον δευτερογενή (βιομηχανία) και -δευτερευόντως- στον τριτογενή (υπηρεσίες), η αμοιβή της εργασίας στις χώρες αυτές θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και, συνεπώς, η ανταγωνιστικότητά τους θα είναι εξαιρετικά υψηλή, εκτοπίζοντας από τις αγορές τα -ακριβά- προϊόντα των αναπτυγμένων οικονομιών. Και έτσι, οι ρυθμοί ανάπτυξης στις αναπτυγμένες χώρες θα παραμένουν χαμηλοί, στοιχείο το οποίο θα αποκλείει ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Αυτό είναι, με λίγα και απλά λόγια, το “μάθημα” που πήρε η Δύση κατά την τελευταία 20ετία, διάστημα κατά το οποίο η ανατροπή της παγκόσμιας οικονομικής τάξης, έγινε αντιληπτή απ’ όλους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πώς μπορούμε να μιλούμε για άνοδο των επιτοκίων;

 

Και αν τα προγράμματα “ποσοτικής χαλάρωσης” (QE) τερματίζονται, αυτό δε σημαίνει ότι πέτυχαν τους στόχους τους και ότι προκάλεσαν πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες. Και βέβαια, ουδείς τολμά να μιλήσει για “ποσοτική σύσφιξη”, δηλαδή την απόσυρση των τεραστίων ποσοτήτων κεφαλαίων που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων χωρών ή οικονομικών σχηματισμών στις αγορές. Μάλλον θα έπρεπε να προβληματιζόμαστε για την εξεύρεση τρόπων για να συνεχιστεί η προσπάθεια νομισματικής ενίσχυσης των οικονομικών συστημάτων, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των αγορών και -συνεπακόλουθα- η είσοδος των οικονομιών σε ύφεση.

 

Αντί να περιμένουμε από τους προέδρους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να μας ενημερώσουν για το πότε θα ξεκινήσει ο επόμενος “ανοδικός κύκλος” των επιτοκίων, οι πολίτες -και οι επενδυτές- θα πρέπει να προβληματιστούμε για το ποιές θα είναι οι περαιτέρω συνέπειες στις αποδόσεις κεφαλαίου, από την παραμονή των επιτοκίων, σε τόσο χαμηλά επίπεδα, για αρκετά ακόμη χρόνια. Ποιές θα είναι οι συνέπειες στην κερδοφορία των τραπεζών και στις αποδόσεις των ασφαλιστικών αποθεμάτων, τα οποία καλούνται να χρηματοδοτήσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα ενός μεγάλου αριθμού (δυτικών) χωρών.

 

Αδίκως ανησυχούμε για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή θα αργήσει ακόμη πολύ. Αυτό είναι θετικό για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες θα έχουν ένα λόγο λιγότερο για να ανησυχούν, αφού η FED θα αναγκαστεί να διακόψει το πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων της κατά το 2019, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

 

Δείτε στον πίνακα του συνδέσμου την εξέλιξη των επιτοκίων των 10ετών κρατικών ομολόγων κατά το διάστημα των τελευταίων ετών, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανατροπής και το εντελώς νέο -και άγνωστο- περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε σήμερα. (Δείτε εδώ)

 

 

Περιεχόμενα

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text