Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Οι ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι η Κίνα κόβει ταχύτητα

Οι ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι η Κίνα κόβει ταχύτητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι η Κίνα κόβει ταχύτητα

Παρότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο, μεγαλύτερη ανησυχία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα προκαλεί η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI), που πέρυσι αυξήθηκαν ελάχιστα φθάνοντας τα 131 δισ. δολάρια. Μειωμένη ροή κινεζικών επενδύσεων σημειώθηκε παράλληλα προς τη Β. Αμερική και την Ευρώπη. Το πρόβλημα εν μέρει οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση. Εξίσου σοβαρός παράγοντας είναι και η καχυποψία για την ίδια τη χώρα. Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, το οποίο αυξήθηκε 17% στα 323 δισ. δολάρια το 2018, το θέτει πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης για την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Προς έκπληξη όλων, απογοητευτικά ήταν και άλλα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου. Οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν συνολικά άνω του 4% και σχεδόν 8% οι εισαγωγές. Και τα δύο στοιχεία δείχνουν ανησυχητική εξασθένηση στην κατανάλωση.

Η ροή των FDI προς τη χώρα είναι ακόμα χειρότερη. Αυτό που δεν αναφερόταν στα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι ότι μεγάλο μέρος αυτών των άμεσων «ξένων» επενδύσεων προέρχεται από κινεζικές εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό. Πιθανότατα, δηλαδή, το πραγματικό ποσοστό αύξησής τους να είναι πιο χαμηλό. Εκτός αυτού, η νομική εταιρεία Baker & McKenzie διαπίστωσε πως ο όγκος των επιχειρηματικών συμφωνιών στην Κίνα μειώθηκε 40% το 2018. Το εμπόριο υπήρξε ανέκαθεν καθοριστικό κίνητρο για άμεσες ξένες επενδύσεις. Αρχικά οι δυτικές εταιρείες επένδυαν στην Κίνα, αναζητώντας φθηνότερη παραγωγική βάση. Το ξένο κεφάλαιο ήταν ευπρόσδεκτο, επειδή ο ιδιωτικός τομέας της χώρας δυσκολευόταν να δανειστεί από τις κρατικές τράπεζες. Οι ξένες επενδύσεις αποτελούσαν για τις εταιρείες έναν τρόπο να βελτιώσουν το μάρκετινγκ και την παροχή υπηρεσιών, να μειώσουν το κόστος διαχείρισης της προμηθευτικής αλυσίδας και να αυξήσουν τα κέρδη.

Με τη σειρά τους οι Κινέζοι προμηθευτές αγόρασαν εκτός συνόρων δίκτυα διανομής, όσοι κατασκεύαζαν ανώνυμα προϊόντα αγόρασαν εμπορικά σήματα, ενώ κινεζικές εταιρείες οικιακών συσκευών έκτισαν εργοστάσια στο εξωτερικό.

Η σχέση ΗΠΑ - Κίνας πλήττεται περισσότερο από την αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης και τα εμπόδια που δημιουργεί η άσκηση πολιτικής. Η απόφαση του Ελον Μασκ, του ιδρυτή της Tesla, να χτίσει τεράστιο εργοστάσιο έξω από τη Σαγκάη είναι η εξαίρεση στον κανόνα για το 2018. Σύμφωνα με την Dealogic, οι πιο πολλές ξένες επενδύσεις στην Κίνα ήταν συγκρατημένες, είτε προέρχονταν από ιδιωτικά κεφάλαια είτε αφορούσαν ενίσχυση παλαιότερων συνεργασιών. Σε αντίθεση με την απλή αγορά αγαθών, οι άμεσες ξένες επενδύσεις δημιουργούν στενούς δεσμούς μεταξύ εταιρειών, οικονομιών και κυβερνήσεων, βοηθώντας να αμβλυνθούν οι διαφορές.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text