Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Η υποταγή στην τάση των διεθνών αγορών ουδετεροποιεί τις προσδοκίες

Market Beat: Η υποταγή στην τάση των διεθνών αγορών ουδετεροποιεί τις προσδοκίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Η υποταγή στην τάση των διεθνών αγορών ουδετεροποιεί τις προσδοκίες

Του Κώστα Ιωαννίδη


Με κινήσεις που δεν θα υπακούσουν στους κλασικούς αγοραίους «κανόνες» αναμένεται η συνέχεια των συναλλαγών στο χρηματιστήριο και τις αγορές ομολόγων. Χθες για παράδειγμα, οι πιέσεις στις Τράπεζες του 25άρη που έφερε απώλειες στον Τραπεζικό δείκτη πάνω από -5%, δεν ήταν σε συμφωνία με την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς αναφοράς που έπεσε στο 4,25%. Η εκτίμησή μας είναι πως έφερε τα κύματα ρευστοποίησης θέσεων η διαρροή από την ΕΚΤ, για επιβολή χρονικών περιορισμών στις τράπεζες που εποπτεύει, αναφορικά με την ελάφρυνση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Θυμίζουμε ότι χθες στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι κάνει επίθεση στο Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας του. Ο επικεφαλής της Λέγκας υποστήριξε ότι “το αίτημα της ΕΚΤ για περισσότερα χρήματα στην άκρη από πλευράς Τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορούσε να κοστίσει 15 δις ευρώ”.

Η πρόβλεψή μας χθες το πρωί, ότι θα μετρήσει και στο ταμπλό της Αθήνας η αλλαγή κλίματος που πρωτοεμφανίστηκε στις ασιατικές συναλλαγές, επιβεβαιώθηκε μόνο για το πρώτο τέταρτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οδηγώντας μας στην εκτίμηση πως η αγορά μας έχει περιέλθει στην γνωστή από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 κατάσταση, όπου κυριαρχεί η διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Έτσι τις μέρες που στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επικρατεί διάθεση για τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες, ο ΓΔ ακολουθεί, με μικρότερα βήματα από αυτά που πραγματοποιούν οι ξένοι δείκτες. Και όταν αυτοί βουλιάζουν, στην Αθήνα οι αρνητικές ημερήσιες μεταβολές είναι μεγαλύτερες. Οδηγοί στην κάθοδο είναι οι τραπεζικές μετοχές, που πρόσφατα μπήκαν ξανά, σε παγκόσμια κλίμακα, στο μικροσκόπιο των αναλυτών.

Στην Ελλάδα ωστόσο, τα βάσανα των τραπεζικών μετοχών είναι πολύ μεγαλύτερα. Γιατί είναι πολύ μεγάλος ο χρόνος που έχει μείνει σε εκκρεμότητα η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δε εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αποτελούν… εγγύηση πως η καθυστέρηση θα συνεχιστεί. Επειδή η επίλυση αυτού του ζητήματος εμπεριέχει πόνο για αρκετούς δανειολήπτες και ο κατοχυρωμένος λαϊκισμός έχει οδηγήσει στο να επιβαρύνει πολιτικά την κυβέρνηση που υπάρχει, όταν τα πράγματα φθάνουν στο απροχώρητο για κάθε οφειλέτη.

Για κάθε κάτοικο της χώρας  είναι σαφές πως βρισκόμαστε πλέον σε… φουλ προεκλογική περίοδο. Άρα θα είναι δύσκολο να νομοθετηθούν μέτρα επίλυσης προβλημάτων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Επειδή προηγούνται και προτιμώνται από τους νομοθέτες τα μέτρα ελάφρυνσης του αποδεκατισμένου οικονομικά (από τις δικές τους πολιτικές και όχι μόνο) μεγάλου πλήθους των ψηφοφόρων.

Από τις 860 μονάδες τον Μάη του 2018, ο ΓΔ χτύπησε στις 593 στις 20 Νοεμβρίου και κατάφερε, μετά από τέτοια βουτιά, να φθάσει  στις 4/12 τις 664. Στις τελευταίες συνόδους του 2018 (27/12) επέστρεψε στις 597. Με δεύτερη αναπήδηση, από επίπεδα κάτω των 600 μονάδων, έβγαλε κορυφή στις 638 στις 9 Ιανουαρίου. Από τότε, η κάθοδος που ακολούθησε, δείχνει αναζήτηση πυθμένα για το νέο έτος. Είναι αλήθεια ότι πολλοί δεν κάνουν μια βαθιά ανάλυση του χαρτοφυλακίου τους, εωσότου ένα σκληρό χτύπημα τους αναγκάσει να δώσουν προσοχή. Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη στιγμή για να επανεξετάσουν εάν τα χαρτοφυλάκιά τους εξακολουθούν να συμβαδίζουν με τους οικονομικούς στόχους τους και την προσωπική τους ανεκτικότητα στο ρίσκο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street χθες, με πρωταγωνιστή της ανόδου τον τεχνολογικό κλάδο. Ειδικότερα, ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,71% στις 7.023,83 μονάδες, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,65% ή 155 μονάδες στις 24.065,59 και ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,07% στις 2.610,30 μονάδες. Την ώθηση στον τεχνολογικό δείκτη έδωσε η μετοχή της Netflix (+6,6%) μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα αυξήσει τις χρεώσεις στις μηνιαίες συνδρομές.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+3,3%) και Microsoft (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M Co (-1,9%) και Home Depot (-1,4%).

Τα εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου προβλημάτισαν.

Ειδικότερα, αφού η JP Morgan ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη στα 1,98 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα στα 26,80 δις  δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 2,20 δολάρια και έσοδα στα 26,84 δις αντίστοιχα. Ενώ η Wells Fargo γνωστοποίησε αυξημένα προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,21 δολάρια ανά μετοχή και μειωμένα έσοδα στα 21 δις δολάρια.

Επιπλέον, περιόρισαν τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες το Πεκίνο αναμένεται μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, σε επενδύσεις στις υποδομές και μεγαλύτερες πιστώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1407 δολάρια από 1,1471 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,71%.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν εντέλει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, ενώ ήταν σε αναμονή μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 348,71 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,58% στις 6.895,02 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAXκινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 10.891,79 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 4.786,17 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 8.850,10 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες 0,03% στις 19.165,48 μονάδες.

Στα θέματα που μέτρησαν στη διαμόρφωση τάσης ήταν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% το 2018, με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, καταγράφοντας μία σαφή επιβράδυνση από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκε τον Νοέμβριο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω απότομης πτώσης των εισαγωγών. Στην Ιταλία ο Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι κάνει επίθεση στο Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας του. Ο επικεφαλής της Λέγκας υποστήριξε ότι “το αίτημα της ΕΚΤ για περισσότερα χρήματα στην άκρη από πλευράς Τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορούσε να κοστίσει 15 δις ευρώ”. Από το εταιρικό πεδίο, ισχυρές πωλήσεις για το 2018 ανακοίνωσε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot SA.

ΧΑ

Οι πιέσεις στις Τράπεζες και η μεταβλητότητα διεθνώς έφεραν τον ΓΔ χαμηλότερα

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών καθοδική πορεία  μετά τα πρώτα λεπτά. Μάλιστα μετά από το πρώτο τέταρτο ο ΓΔ πέρασε σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, ο ΓΔ εμφάνισε κατόπιν, υπολογίσιμη υποχώρηση από την «κορυφή» των 632,22 μονάδων. Είχαμε εγγραφή κατώτερου στην τελευταία ώρα και ανώτερου τρία λεπτά μετά το άνοιγμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έγινε γρήγορα σαφές πως θα γινόταν επί ώρες η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Φάνηκε πως θα ήταν στις 617,11 μονάδες, με τιμή ανοίγματος τις 631,22, αφού μετά την εγγραφή του για δεύτερη φορά (στις 16:17) απόκτησε ανοδική πορεία. Έτσι κατάφερε να φθάσει στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης στις 621,75 μονάδες. Στις δημοπρασίες όμως, από την αυξημένη ζήτηση τον έκλεισαν στις 622,78 από 629,88 μονάδες, που ήταν 7,1 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Έτσι, η αγορά «απέτυχε» αυξήσει τα κέρδη από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ μάλλον πέτυχε να κερδίσει το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών πάνω από το μέσο όγκο της προηγούμενης βδομάδας.

Τη σύνοδο σφράγισε το σχετικά καλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 11,041 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή σχετικά διακύμανση της απόδοσης τους (4 μονάδων). Τελικά, η απόδοση είχε ελάττωση, πλησιάζοντας κοντά στο 4,25%.

Ήταν σύνοδος με υπεροχή των αγοραστών οι οποίοι επέβαλαν χαμηλότερες τιμές για να απορροφήσουν την προσφορά που προκάλεσαν οι αγοραστές. Το ελάχιστο στις 617,11 ήταν 24,4 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών μετά τις 16:00, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και νευρική ανοδική κίνηση στη συνέχεια σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 622,78 μονάδες, που ήταν 5,7 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 9,44 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (15,4 από 8,35 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,736 από 47,179 δις ευρώ. Έξη blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΣΑΡ +3,13%, ΜΥΤΙΛ +2,67%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,25% +1,01%, ΤΕΝΕΡΓ +0,18%, ΕΛΠΕ +0,13%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,12%, ενώ 19 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Μέτρησαν επιβαρυντικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,06% από -4,17%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -6,25% από -3,86%, την ΕΤΕ στο -7,41% από -5,26%, ΕΥΡΩΒ -1,92% από -3,70% και την ΠΕΙΡ στο -3,55% από -5,26%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,41% από -1,13%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από6) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 17) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,13% και έφθασε στις 622,78 από 629,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1656,86 από 1677,29 μονάδες με μεταβολή -1,22%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,668 από 24,757 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,041 από 1,672 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 37,621 από 20,687 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,504 από 0,665 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 37, των καθοδικών 58 από 52 και 26 από 31 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με ουδέτερα στοιχήματα, τρεις μέρες πριν την εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρηπάλι πτωτική πορεία. Με κίνηση έντονα ανοδική μετά από ανοδικού χάσματος άνοιγμα, στις 10:33, χτύπησε μέγιστο στις 1682,17 μονάδες. Το ελάχιστο μέρας στις 1640,39 μονάδες ήρθε στις 16:17. Το κλείσιμο έγινε στις 1656,86, με μεταβολή -1,22%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,066 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου, άλλαξαν χέρια 1283 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1677,00, κατώτερο τις 1638,50 με τελευταίες πράξεις στις 1657,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1277 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 1684,00, κατώτερο τις 1636,75 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1655,00. Αλλά δεν  άλλαξαν χέρια στα ΣΜΕ Μαρτίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 3617 από 3810 ενώ για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 1469 από 871 ΣΜΕ και για την επόμενη έμειναν 20.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών εκτινάχθηκε ο συνολικός όγκος για τις σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6225 από 1403 για τη σειρά Μαρτίου, της ΕΤΕ με 7295 από 1291, της ΕΥΡΩΒ με 6130 από 1518, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 2906 από 1857, και του ΟΤΕ ΟΤΕ-0,37% με 378 από 263 για τη νέα κυρίαρχη σειρά.

Οι παρατηρήσεις των αγοραίων αφορούν στο γεγονός πως μετά από αρκετές συνεδριάσεις σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος αριθμός από κινήσεις “stop long”, οι οποίες μπορεί να ενταθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, από πιθανά “margin calls” που πρέπει να βρίσκονται “επί θύραις”. Αφού οι επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχαν σαν αποτέλεσμα την σχετική αύξηση του τζίρου. Ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.  Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η απώλεια της ζώνης στήριξης 626 – 623, αυξάνει τις πιθανότητες δοκιμασίας της επόμενης στήριξης στις 610 – 600 μονάδες. Για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, κίνηση του Δείκτη με κλείσιμο χαμηλότερα των 613 μονάδων, θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων και αύξηση της ρευστότητας.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το σημείο – κλειδί για την μείωση θέσεων είναι οι 1612 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1638 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η αναγγελία για αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε συνέχεια της ‘διάρρηξης’ της σχέσης του με τον Κυβερνητικό Εταίρο του, δεν αιφνιδίασε, καθώς είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο. Ωστόσο, η υλοποίησή της λειτούργησε αρνητικά για την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς η άτυπη ανακωχή από πλευράς πωλητών είχε επιτρέψει στους αγοραστές την υπεροπλία, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη ανοδικά μέχρι την Παρασκευή 11/1.

Όμως, η αίσθηση ότι η προεκλογική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει είναι απροσδιόριστης διάρκειας, με το χρόνο των εκλογών να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, οδηγεί σε επαναπροδιορισμό εκτιμήσεων. Με δεδομένη λοιπόν την αυξημένη αβεβαιότητα, οι αποφάσεις για την Οικονομία αναστέλλονται, οι Αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται χρονικά, η έξοδος στις Αγορές δύσκολα μπορεί να αποτολμηθεί, οι Τράπεζες δυσχεραίνονται στους σχεδιασμούς τους, σε σχέση με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα “κόκκινα” δάνεια και την επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση. Γενικότερα, επομένως, η επάνοδος της Οικονομίας στην κανονικότητα δεν μπορεί να δρομολογηθεί.

Τα παραπάνω δεδομένα, ήδη από χθες, αφύπνισαν τους πωλητές, ιδιαίτερα στις Τραπεζικές μετοχές, που επανήλθαν με επιθετικότητα, διαδικασία που θεωρούσαμε ότι δεν θα βλέπαμε στο εγγύς μέλλον, ενώ δύσκολα θα αποφευχθεί η γενίκευσή της και σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς διαφαίνεται ότι αναζωπυρώνεται ο “κίνδυνος Χώρας”.

Αυτό άλλωστε υποδηλώνουν και τα Ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετων να διατηρούνται επίμονα στην περιοχή των 4,30%. Έτσι, η τεχνική ανάλυση επαναπροσδιορίζει τη στάση της, με τις 613 μονάδες να αποτελούν κρίσιμο επίπεδο στήριξης, ενόψει της πλαγιοκαθοδικής κίνησης που είναι σε εξέλιξη και ενώ εγείρονται αμφιβολίες αν η περιοχή των 600 μονάδων θα αποτελέσει αυτή τη φορά όριο που θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των αγοραστών. Ιδιαίτερα ενόσω η ανομβρία, το έλλειμμα θετικών καταλυτών δηλαδή, θα συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το εξωτερικό παραμένουν δυσοίωνα. Στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο απορρίπτει, πιθανότατα, απόψε τη συμφωνία για το “Brexit” που παρουσίασε η Τερέζα Μέι και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για τη συνέχεια, από το “άτακτο Brexit”, μέχρι ένα νέο δημοψήφισμα.

Στις ΗΠΑ, το “shut down” της Δημόσια Διοίκησης συνεχίζεται, προκαλώντας ζημιά στην Οικονομία, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για την έκβαση στις Σινοαμερικανικές συνομιλίες.

Η Γερμανική Οικονομία επιβραδύνει τους ρυθμούς της το τελευταίο 3μηνο και στη Κίνα, ο Δεκέμβριος έδειξε σημαντική κόπωση για το Εμπόριό της.

Αν και όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κυκλική επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, το σενάριο να εξελιχθεί πρόωρα σε ύφεση είναι υπαρκτό, αν κάποιοι “μαύροι κύκνοι” επανέλθουν, με το μέγεθος του Παγκόσμιου χρέους (στα $250 τρις. ήδη) να θέτει υποψηφιότητα. Ευλόγως, οι επενδυτικές στρατηγικές αυξημένου κινδύνου στις Αγορές έχουν ελαχιστοποιηθεί από τους ανά τον Κόσμο Διαχειριστές.

Σήμερα

Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται κυρίως πτωτικά σήμερα το πρωί. Στην Ιαπωνία, η Kose μειώθηκε κατά -4,8%, παρά τις αναφορές που υποδηλώνουν ότι κατέγραψε κέρδη ρεκόρ για την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, οι Asahi Group Holdings και Sapporo σημείωσαν άνοδο +0,7% και +1,2% αντίστοιχα.

Στο Χονγκ Κονγκ, οι εταιρείες AAC Technologies Holdings και Sunny Optical Technology Group έχουν πέσει -2,5% και -2,7% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, αποθέματα χαρτοπαικτικών λεσχών, Galaxy Entertainment Group και Sands της Κίνας κέρδιζαν +0,7% και +1,3% αντίστοιχα. Στη Νότια Κορέα, ο Όμιλος Shinhan Financialκαι το Hana Financial Group κέρδισαν +2,7% και +3,2% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ,οι NCsoft, Amorepacific και Lotte Shopping μειώθηκαν κατά -2,7%, -3,2% και -3,4% αντίστοιχα. Ο δείκτης Nikkei 225 διαπραγματεύεται 0,55% χαμηλότερα στις 20.442,75 μονάδες. Ο δείκτη Hang Seng διαπραγματεύεται στο +0,2% στις 26.868,24, ενώ ο δείκτης Kospi διαπραγματεύεται +0,43% υψηλότερα στις 2.106,10.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text