Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | ΘΕΙΕ! ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

ΘΕΙΕ! ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΘΕΙΕ! ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Πριν από χρόνια, επισκέφθηκε την Ελλάδα, για πρώτη φορά, μια ανιψιά μου που ζει στην Αμερική. Ελληνοαμερικανόπουλο τρίτης γενιάς, που όμως πήρε γερή δόση παράδοσης, ορθοδοξίας, μουσακά και ελληνικής γλώσσας από τον Έλληνα παππού και την (καρα)ελληνίδα γιαγιά, που έφυγαν από την Ελλάδα στη δεκαετία του '50, τότε που η Ελλάδα ήταν φτωχή και έφευγαν οι νέοι της Πελοποννήσου για την Αμερική (σήμερα φεύγουν επειδή η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη). Ως καλός θείος, την γύρισα στην Αθήνα, στην Ακρόπολη και σε ουζερί, για να της μάθω να πίνει ούζο. Και μία μέρα μου λέει:
- Θείε, άλλαξα πλάνο για τις επόμενες μέρες. Δε θα πάω στη Βουλγαρία, αλλά στη Μακεδονία.
- Μπράβο της λέω. Καλά θα κάνεις. Και να σου πω και ωραία μέρη να πας να δεις και να φας στη Θεσσαλονίκη!
- Όχι, μου λέει. Δε θα πάω στη Θεσσαλονίκη. Στη Μακεδονία θα πάω, στα Σκόπια.
Σοκ ο θείος! Κόντεψα να πέσω κάτω! Και ως καλός θείος, την άρχισα στο φροντιστήριο. Να η αρχαία ιστορία, να ο Μεγαλέξανδρος, να οι κομιτατζήδες, να και ο Παύλος Μελάς. Της είπα και για τις σύγχρονες εξελίξεις: Να η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, να το “η Μακεδονία είναι ελληνική” με φόντο τον Χριστόδουλο, να ο Σαμαράς, να το δάκρυ του Καραμανλή, να και η FYROM.
- Το κατάλαβες τώρα, τη ρωτάω;
- Ναι θείε. Το κατάλαβα. Στη FYROM θα πάω. Δεν τα ήξερα όλα αυτά, όμως, παντού σα Μακεδονία τη διαβάζω και την ακούω.
Ευτυχισμένος ο θείος που έβαλε την ανιψιά στο σωστό δρόμο, την πήγα στο σταθμό και έφυγε η κοπέλα για τη FYROM.
Και να, μετά από δύο μέρες, σέλφι της ανιψιάς στο Facebook: “Greetings from Macedonia” η λεζάντα!
Σοκ! Αλλά και αντίληψη της πικρής αλήθειας. Το χάσαμε το παιχνίδι πατριώτες! Εμείς μόνο, μεταξύ μας στη μικρή γωνιά που ζούμε, απομείναμε με το κεφάλι στην άμμο... Ούτε καν η ανιψιά, που έχει έναν τόσο περήφανο θείο που έζησε τη μισή του ζωή στη Μακεδονία μας.
Όνειρό μου, την επόμενη φορά που η ανιψιά μου, ή τα παιδιά της πάνε στη χώρα των βορείων γειτόνων μας, η λεζάντα στην τότε σέλφι τους να γράφει “Greetings from North Macedonia” και να γνωρίζουν ότι η Μακεδονία ήταν μία ελληνική περιοχή, που -λόγω λαθών και διχονοιών του πολύ μακρινού, αλλά και του κοντινού παρελθόντος- χάσαμε ένα μέρος της. Όμως, βάλαμε μυαλό, μάθαμε να ζούμε με την πραγματικότητα και πεισμώσαμε και ορκιστήκαμε ότι, θα κάνουμε μία πατρίδα ισχυρή, με ισχυρή οικονομία, με μορφωμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους που θα δέχονται και θα αγαπούν την αλήθεια.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text