Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Τα σύνορα του κόσμου: Αόρατα ή με στρατό, «σκληρά» ή «ανοιχτά», φτιαγμένα από γλάστρες και τείχη

Τα σύνορα του κόσμου: Αόρατα ή με στρατό, «σκληρά» ή «ανοιχτά», φτιαγμένα από γλάστρες και τείχη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα σύνορα του κόσμου: Αόρατα ή με στρατό, «σκληρά» ή «ανοιχτά», φτιαγμένα από γλάστρες και τείχη

Τα σύνορα έχουν διαχρονικά αποτελέσει αιτία πολέμου. Στο διάβα της ιστορίας, ένας ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι και το τελευταίο εκατοστό γης του τόπου τους και άλλοι ρίσκαραν διεκδικώντας την επέκταση των δικών τους.

Πολλά πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε η έννοια τω συνόρων να μην έχει ακριβώς την ίδια σημασία που είχε παλαιότερα τουλάχιστον στο μυαλό ενός μέσου πολίτη, κυρίως στις χώρες της Δύσης και πρωτίστως στις χώρες της ΕΕ που η μετακίνηση είναι ελεύθερη και οι κάτοικοι των κρατών-μελών απολαμβάνουν την ασφάλεια που προσφέρει η Ένωση.

Όλα αυτά όμως δεν είναι ο κανόνας για όλες τις χώρες και ακόμη και στη Δύση, οι αλλαγές που συντελέστηκαν τόσο εξαιτίας της ΕΕ όσο και εξαιτίας της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ, δεν είναι δεδομένες. Η  σημασία της «προάσπισης των συνόρων» είναι μια φράση που τυγχάνει, όπως πολλές φορές παρατηρούμε, διαφορετικής ανάγνωσης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι σήμερα αν και αρκετά τείχη που υψώθηκαν κατά μήκος συνόρων έχουν πέσει, άλλα επιμένουν ενώ νέα χτίζονται «για λόγους εθνικής ασφάλειας» ή ως ανάχωμα στην μετανάστευση.

Βέβαια το πρόβλημα με τα τείχη είναι ότι...μπερδεύουν. Καθώς αν και συνήθως υψώνονται για αποτρέψουν την είσοδο των «άλλων», καταλήγουν να εγκλωβίζουν εντός αυτών εκείνους που δέχονται να τα υψώσουν.

Σε μερικά τέτοια σύνορα, ορατά και αόρατα, και τείχη που έπεσαν ή υψώθηκαν εστιάζει δημοσίευμα των New York Times με αφορμή το τείχος που θέλει να χτίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών

Διαβάστε περισσότερα από την πηγή.

Πηγή: Huffington Post

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text