Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Το δ΄ τρίμηνο αναμένεται αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Το δ΄ τρίμηνο αναμένεται αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το δ΄ τρίμηνο αναμένεται αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να αναβάλει η ΕΚΤ την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, καθώς η πληθώρα των στοιχείων που προδίδουν κίνδυνο ύφεσης αλλάζει τον σχεδιασμό της πολιτικής της. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters. Μόλις πριν από ένα μήνα σε ανάλογη δημοσκόπηση επικρατούσε η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι του 2019 όπως είχε αφήσει να εννοηθεί.

Εχει, όμως, μεσολαβήσει καταιγισμός απογοητευτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και η διαφαινόμενη επιβράδυνση της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μόλις που διέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση υποβαθμίζουν, έτσι, τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου. «Μολονότι θα αποφευχθεί μάλλον η ύφεση φέτος, αναμένεται πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι βαθύτερη από τις προβλέψεις και μια περαιτέρω κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ήπια ύφεση», εκτιμά ο Αντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics. Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν, έτσι, στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Οι τελευταίες αυτές εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών εκφράζονται εν μέσω εντεινόμενης κρίσης γύρω από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τον διαφαινόμενο κίνδυνο να γίνει αυτή χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους τέως εταίρους του Λονδίνου. Οπως τονίζει ο Πίτερ Βάντεν Χουτ, οικονομολόγος της ING, «για την Ευρωζώνη το Brexit εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους καθώς θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία και να αποτελέσει πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη». Μόνον δύο από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters προβλέπουν πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας μέσα στο 2020. Συνολικά, πάντως, από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών φαίνεται πως έχει αυξηθεί η πιθανότητα μιας ύφεσης την επόμενη διετία στο 35% από το 30% στο οποίο υπολογιζόταν τον Δεκέμβριο. Σημειωτέον ότι στην αρχή της εβδομάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωζώνη δεν θα διολισθήσει σε ύφεση αλλά η κεντρική τράπεζα πρέπει να στηρίξει την οικονομία της καθώς η επιβράδυνση ενδέχεται να είναι παρατεταμένη.

 

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text