Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Κλειδί» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch οι τράπεζες

«Κλειδί» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch οι τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Κλειδί» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch οι τράπεζες

Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και το επίπεδο των κεφαλαίων τους αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο το 2019, καθορίζοντας παράλληλα και την αξιολόγηση της Ελλάδας, όπως σημείωσαν οι αναλυτές της Fitch σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο οίκος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τίτλο «Credit Outlook 2019».

Οπως σημείωσε η κ. Κριστίνα Τορέγια, επικεφαλής τραπεζικής ανάλυσης της Fitch, οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι σταθερές και αναμένεται πρόοδος στην «επιδιόρθωση» των ισολογισμών των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε, οι αξιολογήσεις τους θα παραμείνουν περιορισμένες λόγω της αδύναμης ποιότητας τους ενεργητικού και της πίεσης που ασκείται στα κεφάλαια από τον υψηλό όγκο των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα δύο σχέδια που έχουν προταθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, από το ΤΧΣ και την ΤτΕ, μπορεί να αποτελέσουν «μοχλούς» μεγάλων αλλαγών για τον κλάδο, και θα θεωρηθούν πιστωτικά θετικά για τη Fitch, καθώς θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην αύξηση της κερδοφορίας, όπως πρόσθεσε. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι κατά την εκτέλεση αυτών των σχεδίων και η εφαρμογή τους εάν αποφασιστεί, θα πάρει χρόνο, με τις επιπτώσεις τους να είναι ορατές μετά το 2019.

Ο συνδυασμός των θετικών οικονομικών εξελίξεων και των δομικών μεταρρυθμίσεων όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έχουν συμβάλει στη μείωση των όγκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, σύμφωνα με τη Fitch.

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η κ. Τορέγια τόνισε πως δέχονται πιέσεις από το ρυθμιστικό περιβάλλον το οποίο γίνεται πιο αυστηρό και έτσι εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να εξετάσουν μέτρα κεφαλαιακής στήριξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου για την Ελλάδα, Μισέλ Ναπολιτάνο, επεσήμανε πως το 2018 ήταν ένα ισχυρό έτος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο το ΑΕΠ παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης. Oπως τόνισε, η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί «κλειδί» για τις προοπτικές της χώρας, και γι’ αυτό τον λόγο οι εκλογές φέτος θεωρούνται για τον οίκο καθοριστικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην κατεύθυνση της πολιτικής και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το πολιτικό περιβάλλον

Πάντως, παρά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η Fitch εκτιμά πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό καθώς έχει πλέον μειωθεί ο κίνδυνος αναστροφής των πολιτικών. Οπως εξήγησε ο κ. Ναπολιτάνο, μία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αν και θα είναι μία θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν θα αποτελεί «οδηγό» για την αξιολόγηση της Fitch.

Θετικά για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρεί ο οίκος την επίτευξη περαιτέρω πρωτογενών πλεονασμάτων και τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη συνέχιση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και τον χαμηλότερο κίνδυνο από τον τραπεζικό κλάδο. Αξίζει να σημειώσουμε πως η επόμενη αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία αναμένεται στις 8 Φεβρουαρίου

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text