Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η αντιμετώπιση των ελληνικών NPLs στο επίκεντρο σήμερα στη Φρανκφούρτη

Η αντιμετώπιση των ελληνικών NPLs στο επίκεντρο σήμερα στη Φρανκφούρτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αντιμετώπιση των ελληνικών NPLs στο επίκεντρο σήμερα στη Φρανκφούρτη

της Νένας Μαλλιάρα

Τα ελληνικά NPLs και τα σχέδια για την αντιμετώπισή τους βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο επενδυτών και τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την PWC.

Στο συνέδριο, στο οποίο ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης θα πραγματοποιήσει την εισαγωγική ομιλία, θα μιλήσουν επίσης ο Ramon Quintana, Γενικός Διευθυντής του SSM και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Το θέμα των NPLs θα συζητηθεί διεξοδικά σε δύο πάνελ, ένα από την πλευρά των τραπεζών στο οποίο θα συμμετέχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Eurobank και της Alpha Bank, Φωκίων Καραβίας και Βασίλειος Ψάλτης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της dobank, Fabio Balbinot, και ένα από την πλευρά των servicers, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.

Με τη χαμηλή ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον τραπεζικό κλάδο, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι επίσης ο καταλύτης για τον απεγκλωβισμό της Οικονομίας από την αδύναμη ανάπτυξη. Το timing της προεκλογικής περιόδου, αλλά και η ανάγκη των αγορών να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες και ορατό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των σχεδίων ταχείας εκκαθάρισης των τραπεζικών ισολογισμών από τα "κόκκινα" δάνεια, προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σημερινό συνέδριο. Αναμένεται δε να συνδυαστεί, αύριο, με την πρώτη συνάντηση γνωριμίας των Ελλήνων τραπεζιτών με τον νέο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια.

Μέσα στην τριετία 2019 – 2021, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από τα 84 στα 30 δις. ευρώ, διαμορφώνοντας τους δείκτες NPE κάτω από το 20% και με προοπτική μονοψήφιο ποσοστό το 2022. Το τιτάνιο αυτό έργο θα αντιμετωπιστεί σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Η Eurobank έχει παρουσιάσει το σχέδιό της για την ταχεία μείωση των NPLs που περιλαμβάνει και μετασχηματισμό της ίδιας της τράπεζας, αποτελώντας τον "πιλότο" και για τις κινήσεις των υπολοίπων τραπεζών. Παράλληλα, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις, από το ΤΧΣ και την ΤτΕ, για την συνολικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το προβάδισμα έχει η πρόταση του ΤΧΣ, η οποία εκτιμάται ότι θα πάρει το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές αρχές μέσα στον Φεβρουάριο, με προοπτική να μπορέσει να λειτουργήσει τον Απρίλιο. Το ζητούμενο είναι η DGComp, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα (όπως συνέβαινε με τα ιταλικά, όταν εφαρμόστηκε το αντίστοιχο μοντέλο κρατικών εγγυήσεων σε NPLs στην Ιταλία), να δώσει την έγκρισή της στην παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα "κόκκινα" δάνεια, αποδεχόμενη την τιμολόγηση που θα δώσουν οι αγορές για τα spreads στην τιμή των εγγυήσεων. Σημειώνεται ότι το πόσο θα τιμολογηθούν τα spreads αυτά, θα κριθεί από τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) των τραπεζών.

Οι αγορές, πάντως, φαίνεται πως είναι επιφυλακτικές για το πώς θα περπατήσει το σχέδιο του ΤΧΣ, αφού ελλείψει investment grade για τα ελληνικά ομόλογα, οι κρατικές εγγυήσεις ή θα πρέπει να δοθούν με χρήση κεφαλαίων από το cash buffer (ο ESM είναι αντίθετος σε αυτό) ή οι τράπεζες θα κληθούν να τιμολογήσουν χαμηλότερα τα δάνεια που θα τιτλοποιήσουν προκειμένου οι εκδόσεις να πάρουν μία αποδεκτή αξιολόγηση από έναν ή δύο οίκους αξιολόγησης (άρα οι τράπεζες θα αυξήσουν τη ζημιά τους, κάτι που βλέπουν οι αγορές και συνεχίζουν να χτυπούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών).

Παράλληλα με την πρόταση του ΤΧΣ, τρέχει και η πρόταση της ΤτΕ, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή ενδεχομένως και από τον Ιούνιο. To σχέδιο της ΤτΕ παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο και αναμένεται να παρουσιαστεί εκ νέου στον SSM.

Η πρόταση αυτή, πέραν του ότι μπορεί να "σηκώσει" περισσότερα "κόκκινα" δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, λύνει ταυτόχρονα και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) που δημιουργεί θέμα dilution για τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών.

Το ότι με την μεταφορά αναβαλλόμενου φόρου από τα κεφάλαια των τραπεζών αυτά απομειώνονται, είναι ένα μείον, αλλά με σοβαρό αντεπιχείρημα από τις εποπτικές αρχές. Και αυτό διότι, ταυτόχρονη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μείωση του DTC, οδηγεί σε καλύτερο "πιστοποιητικό υγείας" στις τράπεζες από τον επόπτη και δημιουργεί ενδιαφέρον για μελλοντική είσοδο ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες.

Και οι δύο προτάσεις, πάντως, κινούνται παράλληλα, και τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΤτΕ εκτιμούν ότι το ιδανικό θα ήταν να εγκριθούν και οι δύο προτάσεις, και οι αγορές να "επιβάλουν" στην πορεία το αποδοτικότερο σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει μεταφορά 15 - 20 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Scheme). Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Οι εγγυήσεις μπορεί να φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της ΤτΕ αφορά τη μεταφορά σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 40 δις. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα ίσα με τη λογιστική αξία των δανείων που θα μεταφερθούν (20 δις. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων).

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί αναβαλλόμενος φόρος, ύψους 7,5 δις. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις στο SPV προκειμένου τα "κόκκινα" δάνεια να φύγουν από τις τράπεζες και να εκδοθούν έναντι αυτών ομόλογα που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

Εάν οι ανακτήσεις από τη διαχείριση θα είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που θα ανήκει στο SPV θα μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές.

Πηγή: Capital

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text