Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο

Σχεδόν έξι μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο και ένα χρόνο μετά την έκδοση 7ετούς ομολόγου, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιχειρήσει επιτέλους την επιστροφή στις αγορές, με τις πιο συντηρητικές και όσο το δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες, προχωρώντας στην έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα, σε μια στιγμή προσεκτικά επιλεγμένη, καθώς έχουν προηγηθεί τόσο η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από την Ιταλία (15ετές) και την Ισπανία (10ετές). Παρ’ όλα αυτά, η κοινοπρακτική έκδοση έχει στόχο την άντληση μικρού ποσού (αναφέρεται ένα μέγεθος της τάξης των 2 δισ. ευρώ), ενώ πηγές της αγοράς ομολόγων μιλούσαν χθες για προοπτική επανέκδοσης. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η λήξη του ομολόγου, όπως ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο, είναι τον Απρίλιο του 2024, ώστε ακριβώς να υπάρχει η δυνατότητα νέου ανοίγματος της έκδοσης. Η αγορά προβλέπει επιτόκιο της τάξης του 3,5%. Η κυβέρνηση θα θελήσει ασφαλώς να αξιοποιήσει πολιτικά την έκδοση συγκρίνοντας την απόδοση με την αντίστοιχη του ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, που ήταν 4,95%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αποτελεί «ασφαλές στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ισχυρό σήμα για την αγορά θα αποτελέσει η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, μιλώντας στην «Κ», μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορούν να προσελκύσουν μακροπρόθεσμους επενδυτές και η ζήτηση τείνει να αφορά περισσότερο τα hedge funds. Εάν βλέπαμε περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε αυτή την έκδοση, τότε θα ήταν ισχυρό σήμα για τις αγορές.

Πάντως, όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές είναι θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη. Η 5ετία είναι πολύ πιο εύκολο να αγοραστεί από τους επενδυτές, ενώ ένα 10ετές ομόλογο, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης της Ελλάδας, έχει ρίσκο και είναι ακριβό εάν συγκριθεί με τα εταιρικά ομόλογα που βρίσκονται σε κατηγορία χαμηλότερη του «επενδυτικού βαθμού».

Ενα 5ετές ομόλογο είναι καλό σημείο εκκίνησης για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές, καθώς η έκδοση 10ετούς θα ήταν μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, επισημαίνει στην «Κ» και ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, αναλυτής της DZ Bank. Οπως προσθέτει, το κλίμα είναι ευνοϊκό και αυτό οδήγησε πολλές χώρες της Ευρωζώνης σε πολύ επιτυχημένες κοινοπρακτικές εκδόσεις, με ρεκόρ ζήτησης σε κάποιες περιπτώσεις. «Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ανάγκη τη ρευστότητα, ωστόσο είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε συχνή επαφή με την επενδυτική κοινότητα και την πρωτογενή αγορά», τονίζει.

Η χρονική στιγμή που επιλέγει το ελληνικό Δημόσιο να βγει στις αγορές είναι σημαντική, μετά και την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δείχνει ότι η κυβέρνηση προχωρά με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Μάθιου Κερνς, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. Από την αρχή της χρονιάς σημειώνεται βελτίωση στο ελληνικό 5ετές ομόλογο, ενώ η έκδοση του ισπανικού ομολόγου πριν από μερικές ημέρες είχε τεράστια ζήτηση, δείχνοντας έτσι πως το κλίμα είναι κατάλληλο. Η ευρωπεριφέρεια προσφέρει αποδόσεις και οι επενδυτές κοιτάζουν αυτή τη στιγμή όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κερνς, η 5ετία είναι λογική επιλογή και «ασφαλές στοίχημα» για το ΟΔΔΗΧ, καθώς η διάρκειά της δεν είναι μεγάλη έτσι ώστε να δημιουργήσει ερωτήματα στους επενδυτές σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η 5ετία είναι ο καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ ωρίμανσης, απόδοσης και έκθεσης σε κίνδυνο για τους επενδυτές για το εκ νέου άνοιγμα των αγορών για την Ελλάδα, σημειώνει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics.

Ετσι, όπως προσθέτει, το ομόλογο αναμένεται να έχει ικανοποιητική ζήτηση, με το μέγεθος της έκδοσης να μην ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, όπως και στο 7ετές που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο λόγος για τον οποίο εκδίδεται ομόλογο λήξης Απριλίου 2024 έχει να κάνει με το ότι είναι ο πιο κοντινός μήνας για ένα 5ετές ομόλογο κατά τον οποίο δεν υπάρχουν άλλες λήξει (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2014 η Ελλάδα έχει λήξεις). Η Ελλάδα, όπως τονίζει, δεν θα μπορούσε να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο επειδή αυτός ο τίτλος θα ενείχε μεγάλο ρίσκο για τους επενδυτές. Ετσι, η απόφαση για έκδοση 5ετούς είναι πολύ «σοφή» στρατηγική». Εάν είναι επιτυχής και εξασφαλιστούν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους επενδυτές και το ομόλογο δεν σημειώσει έντονη μεταβλητότητα στη συνέχεια, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκδώσει ένα νέο 7ετές ομόλογο λήξης 2026 αργότερα μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Continuum Economics, το spread για το νέο 5ετές θα μπορούσε να διαμορφωθεί στις 315-330 μονάδες βάσης, με απόδοση κοντά στο 3,45% με 3,50%, με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις, σε διπλάσιο επίπεδο από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι τόσο η άντληση του ποσού για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, αλλά η αποκατάσταση της «σχέσης» του με την αγορά, η επικαιροποίηση της καμπύλης των αποδόσεων και ο εμπλουτισμός των εκδόσεων με περισσότερες διάρκειες, στο πλαίσιο του στόχου για επιστροφή στην κανονικότητα, για την οποία, όμως, υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλυφθεί, όπως έδειξαν η αποστροφή των επενδυτών προς τους ελληνικούς τίτλους και η διατήρηση των αποδόσεών τους σε υψηλά επίπεδα όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά την έξοδο από το μνημόνιο.

Πηγή:www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text