Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Market Beat: Βεβαία η διατήρηση της νευρικότητας με μικρή πιθανότητα να είναι ανοδική

Market Beat: Βεβαία η διατήρηση της νευρικότητας με μικρή πιθανότητα να είναι ανοδική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Market Beat: Βεβαία η διατήρηση της νευρικότητας με μικρή πιθανότητα να είναι ανοδική

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά συνέχισε ανοδικά στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου, που είναι μήνας εντός του οποίου συχνά σημειώνεται τοπική κορυφή για τους βασικούς δείκτες. Πέρασε πια ο Ιανουάριος και αποδείχθηκε ανοδικός για την αγορά της Αθήνας, με παράλληλη υποχώρηση της απόδοσης στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο αναφοράς. Αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι την Παρασκευή, πιέστηκαν τα δεκαετή στις αγορές ομολόγων και ανέβηκε κάπως η απόδοσή τους.

Ένα σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με τον αδύναμο κρίκο της εποχής, τις Τράπεζες, προέκυψε με τις δηλώσεις Δραγασάκη. Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ τις ερμήνευσε ως εξής: «Προειδοποίησε - απείλησε την Κυβέρνηση, ότι το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι αν δεν επιλυθεί έγκαιρα, το πρόβλημα που θα προκύψει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύει η Αγορά στην Ελλάδα. Ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του τι πιστεύει η Κυβέρνηση πως χρειάζεται για την Οικονομία και του τι πιστεύουν οι Διεθνείς Επενδυτές και οι Δανειστές για την Ελλάδα».

Τη βδομάδα της εξόδου στην αγορά δανεισμού και της ειδοποίησης του Υπουργού κ Δραγασάκη για τη σημασία της διευθέτησης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο μέσος όρος εμφάνισε μέτρια κέρδη που ήταν σημαντικά.  Καθώς έγιναν χωρίς βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο. Στο διεθνές πεδίο οι αγορές στην Ευρώπη εμφάνισαν μικρές εβδομαδιαίες μεταβολές, ανοδικές για Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και καθοδικές για Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Επιτρέποντας να θεωρήσουμε πως η κίνηση των τιμών έγινε κύρια με βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στο επιχειρηματικό πεδίο.

Τεχνικά ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης και μάλιστα, την περασμένη βδομάδα, σημειώθηκαν νέα υψηλά για το 2019. Παρά ταύτα οι προσδοκίες των αναλυτών είναι μετριοπαθώς αισιόδοξες ως απαισιόδοξες.

O Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσιάζει μια περίεργη εικόνα. Πολλές μετοχές όπως ενδεικτικά οι ΟΤΕ, ΟΤΕ Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και μικρότερες όπως τα ΠΛΑΘ και το ΠΛΑΙΣ, δίνουν σημάδια ότι θέλουν να αυτονομηθούν και να ανέβουν. Όμως οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς και η Αγορά κινείται σε ένα μικρό εύρος τιμών, απογοητεύοντας τους Επενδυτές».

O Απόστολος Μανθος της AENAON MARKETS: «Τα χρονικά περιθώρια της πλάγιας αυτής κίνησης (που πραγματοποιεί ο ΓΔ μεταξύ 600 και 660 μονάδων) αρχίζουν και στενεύουν επικίνδυνα, πιέζοντας προς την εκδήλωση μιας άμεσης κίνησης διαφυγής στις επόμενες συνεδριάσεις. Μιας που η μεσοπρόθεσμη τοξοειδής τάση παραμένει καθοδική από τις αρχές του 2018, το πρώτο λόγο έχει η πτωτική διαφυγή βάζοντας ως στόχο την περιοχή στήριξης των 570 μονάδων.

Αλλαγή του πτωτικού σεναρίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ισχυρό ανοδικό πάτημα πάνω από το επίπεδο των 660 μονάδων, χαρακτηρίζοντας έτσι τον τρίμηνο σταθεροποιητικό σχηματισμό ως διαγραμματικό μάζεμα των όποιων ρευστοποιήσεων».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε: «Τεχνικά η Αγορά ανάλωσε όλη την εβδομάδα μέσα σε 14 μονάδες. Το εύρος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο, ως εκ τούτου δεν άλλαξε ιδιαίτερα κάτι ως προς την κατεύθυνση τάσης. Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παρέμειναν αγορασμένοι, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έδειξαν μια οριακή βελτίωση και το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά έτους, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει κάτι δραματικά, αφού η διαγραμματική εικόνα μεταβάλλεται μόνο εκτός των ορίων της συσσώρευσης που στην προκειμένη περίπτωση τοποθετούνται στις 660 μονάδες».

Υπέρ ανόδου για τη στήλη συνηγορούν μερικά στατιστικά δεδομένα, που υπογραμμίζουν την κλιμακούμενη απομάκρυνση του μέσου όρου από τα χαμηλά του περυσινού Νοεμβρίου. Τότε, το κατώτερο ήταν στις 593 μονάδες χονδρικά και μετά τινάχθηκε ως τις 660. Ακολούθησε πτώση ως τις 597 στα τέλη Δεκεμβρίου, με αντίδραση κατόπιν ως τις 638,22 μονάδες στις 9 Ιανουαρίου (το ανώτερο έτους ως την περασμένη Παρασκευή). Η κάθοδος που ακολούθησε, έφερε χαμηλότερη τιμή στις 609 μονάδες αλλά κλείσιμο στις 617 και από εκεί, με 9 ανοδικές στις 11 συνεδρίες έφθασε ο ΓΔ στις 641,5. Η τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου, που χρηματιστηριακά «χρεώθηκε» στον Φεβρουάριο, έδωσε πολλά ανοδικά blue chip και λίγα καθοδικά, με μεγάλες όμως απώλειες.

Η συνέχεια στο ταμπλό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Οι «βεβαιότητες» των Κεντρικών Τραπεζών μεγαλώνουν την αβεβαιότητα

Δικαιολογημένα ορισμένοι χαρακτηρίζουν την άνοδο των αγορών της Wall Street, ως την πιο μισητή μακρόχρονη αύξηση των μετοχικών αξιών στην ιστορία, από πλήθος αναλυτών. Καθώς από το 2009 και μετά, δεκάδες φορές είδαν μια διόρθωση από την τοπική κορύφωση των βασικών δεικτών ως αρχή της εμφάνισης ενός bear market. Μιας πτώση δηλαδή πάνω από -20% που θα αποδεικνυόταν δικαιολογημένη γιατί θα ακολουθούσε η επιστροφή της οικονομίας των ΗΠΑ στην ύφεση. Επαγωγικά δε, αυτή θα απλωνόταν στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη. Ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και μάλλον θα αργήσει ακόμα.

Το παρά λίγο bear market

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, οι Dow Jones και S&P500 αφού κορύφωσαν στις 26951,81 και τις 2940,91 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου, υποχώρησαν αμφότεροι. Έτσι στις 26 Δεκεμβρίου, βρέθηκαν στις 21712,53 και 2346,58 αντίστοιχα, πλησιάζοντας στο -20% πτώσης από την κορυφή. Από τότε όμως, εμφανίστηκε μια ζήτηση για μετοχικές αξίες, που έφερε τους δείκτες αυτούς ψηλότερα από το 50% της καθόδου που περιγράψαμε. Χάθηκε έτσι πάλι η ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι αναλυτές, που θα λέγαμε, πως θέλησαν να γίνουν οι Dr Doom του 2018. Το τίτλο του «προφήτη της καταστροφής» του 2008, έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στο κ Roubini, ως τον πρώτο που προέβλεψε την ύφεση και την παγκόσμια κρίση τότε. Οι προβλέψεις του στη συνέχεια αποδείχθηκαν το ίδιο άχρηστες με των υπολοίπων.

Για επερχόμενη ύφεση, υπήρξαν προβλέψεις πάντα στις αναλύσεις που στοχεύουν να επηρεάσουν τους επενδυτές. Αλλά αυτές, από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αυξήθηκαν αριθμητικά. Παράλληλα, εκτός από τις μικρές εταιρίες ανάλυσης άρχισαν και τμήματα αναλύσεων μεγάλων επενδυτικών οίκων να περιλαμβάνουν στα σενάριά τους με ικανές πιθανότητες την έλευση ύφεσης. Τις δικαιολογούσε κύρια, η αναστροφή της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ μακροπροθέσμου και βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού. Ήταν η εποχή που η ρητορική του νέου επικεφαλής της Fed και τα τιτιβίσματα του Προέδρου Τραμπ, είχαν ζαλίσει τους διαχειριστές. Εκείνοι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν συνέφερε να εμπιστευθούν τον Πάουελ ή τον Τραμπ για το ποια είναι η ορθή πολιτική στα επιτόκια της Fed.

Σε αυτά βέβαια αξίζει να προσθέσουμε την επιβάρυνση του κλίματος από τη διακοπή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που έληξε πρόσφατα, καθώς επίσης από την υπόθεση της διαμάχης ΗΠΑ Κίνας, για το εμπόριο. Αυτή, κατά καιρούς, αποκτούσε μεγάλη ένταση, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση για ρίσκο. Ταυτόχρονα είχε αρχίσει πλέον να περνά, στις έρευνες του φρονήματος των επιχειρηματιών, η ανησυχία για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης και κατά προέκταση για την αύξηση των μελλοντικών τους κερδών. Άρα κατέβαζαν τον πήχη στις επενδυτικές τους δαπάνες. Παράλληλα γινότανε φανερή η κατεύθυνση της διοίκησης Τραμπ ως προς τη διαπραγμάτευση για το εμπόριο. Υιοθετώντας ως κεντρικό στόχο και την υπεράσπιση, έναντι των Κινέζων, των δικαιωμάτων αμερικανικών επιχειρήσεων στην υψηλή τεχνολογία.

Αρκετοί δε άρχισαν να υποστηρίζουν πως η υπόθεση των δασμών, κρύβει την αγωνία να μην πάρει η Κίνα το πάνω χέρι στη μάχη για την επικράτηση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία περνά με γοργά βήματα στη μεταπρατική δραστηριότητα. Υπήρξε συνεπώς μια πίεση και στις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, με ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα, με αποτέλεσμα να μειώσουν τις προβλέψεις τους με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Τα εταιρικά αποτελέσματα τώρα

Οι εταιρείες των ΗΠΑ για αυτή την περίοδο δημοσίευσης κερδών (τέταρτο τρίμηνο), ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά σε μικρότερο βαθμό από το κανονικό, ενώ οι εταιρείες S & P 500 αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η τάση της υποβάθμισης των προσδοκιών υπογραμμίζει τους φόβους, για πιθανή πτώση των κερδών φέτος, ακόμη και αν οι μετοχές έκλεισαν πρόσφατα τον καλύτερο Ιανουάριο, σε βάθος περισσότερων από τρεις δεκαετιών. Αφού ο δείκτης S&P 500 (2706,63) ανέκαμψε (κατά 15,34%) από τις 2346,58 στα τέλη του περασμένου έτους.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, εκτιμάται ότι είναι αυξημένα κατά 15,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, βάσει των αποτελεσμάτων σχεδόν των μισών εταιρειών του S & P 500 και των προβλέψεων για τις υπόλοιπες, από περίπου 14,5% πριν από τρεις εβδομάδες. Αυτό το βήμα είναι ιστορικά ισχυρό, αλλά αισθητά βραδύτερο από τα τρία προηγούμενα τρίμηνα το 2018.  Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δίνουν, το ποσοστό με το οποίο ξεπέρνιονται οι εκτιμήσεις της αγοράς για το σύνολο του S & P 500, στο 2,8%. Είναι χαμηλό σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 5,4% τα τελευταία οκτώ τρίμηνα, βάσει των δεδομένων της Refinitiv.

Οι ανησυχίες ως προφητεία

Μοιάζει πιθανό οι φόβοι για μια ύφεση, να μπορέσουν να προκαλέσουν μία. Αρκετοί, όπως ο Dr Ed Yardeni, αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς στη διάρκεια του Δεκεμβρίου ίσως να προκάλεσε μια «φτωχή κάμψη» στην οικονομική δραστηριότητα, κατά τη διάρκειά του. Για την ώρα η επερχόμενη ύφεση είναι μια καλή ιστορία για να πουλήσουν τα μέσα ενημέρωσης, επειδή τα κακά νέα τείνουν να τραβούν την προσοχή. Αλλά το ράλι από την επόμενη των Χριστουγέννων σύνοδο δείχνει, ότι οι επενδυτές είναι λίγο πιο χαλαροί απέναντι στα μηνύματα για μια επικείμενη ύφεση, από ό, τι ήταν νωρίτερα τον περασμένο μήνα. Βοήθησαν  στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης αρκετές εξελίξεις:

Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν, αφότου φάνηκε ότι ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell ετοιμάζεται να αλλάξει την δήλωση του (12/19) για το ρυθμό του περιορισμού του ισολογισμού της, που «φούσκωσε» με τα QE. Ενώ πρόσφατα οι αγοραίοι συμπέραναν ότι σταματούν για την ώρα να αυξάνονται τα επιτόκια. Κάτι που έχει τροφοδοτήσει τα κέρδη των μετοχών. Ωστόσο οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η υπόσχεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και ίσως θα άξιζε να τη δουν, σαν σιωπηρή επιβεβαίωση της παρατεταμένης ανησυχίας των αγορών σχετικά με την ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Τετάρτη, ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι "σταθερή" και αναμένεται να συνεχιστεί. Το χαλαρωτικό μήνυμα της Fed έστειλε τον S&P 500 +1,6% ψηλότερα εκείνη την ημέρα, βοηθώντας τον δείκτη αναφοράς να εμφανίσει το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου του για Ιανουάριο μήνα, από το 1987.

Ωστόσο, οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι ενδέχεται να έχουν φτάσει στο τέλος της τελευταίας σειράς αυξήσεων επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Φεβρουαρίου που περιέλαβε και το τέλος Ιανουαρίου, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2706,63 μονάδες, είχε μεταβολή +1,57% ενώ στο 2019 αποδίδει +7,97%. Ο Dow, με άνοδο +1,32%, έκλεισε στις 25.036,89 μονάδες, στο 2019 κερδίζει +7,44%. Ο S&P400 με κέρδη +1,26% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +10,73%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,29%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +11,38%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,38%, εμφάνισε στο 2019 κέρδη +9,47%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +3,10% στη βδομάδα, με κέρδη +4,34% στο 2019. Ο DAXυποχώρησε -0,90%, με ετήσια επίδοση +5,89%, ο CAC είχε μεταβολή +1,90%, με απόδοση στο 2019 +6,10%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -1,81% και στο έτος αποδίδει +5,61%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,18%, στο 2019 αποδίδει +6,84%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +0,18%, με +11,35% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +0,23%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +5,04%. Ο χρυσός ανέβηκε κατά +1,02%, στα 1322,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +3,18%. Με άνοδο +3,40%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2019 γράφει κέρδη +21,93%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,07%, στο 2019 εμφάνισε άνοδο +3,87%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,18% και επίδοση για φέτος +7,96%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,23%, στο 2019 αποδίδει +1,11%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,31% και στο 2019 εμφάνισε επίδοση +8,07%. Μεταβολή +1,31% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +4,99%.

Η τεχνολογία στο επίκεντρο

Η Wall Street στο τέλος του 2018 κινήθηκε προεξοφλώντας αρνητικές ειδήσεις από τους γίγαντες της Τεχνολογίας και την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν. Οι πωλήσεις τηλεφώνων της Appleεπιβραδύνθηκαν. Η πρόβλεψη της Intel (εταιρίας κατασκευής ημιαγωγών) για πωλήσεις chip στους servers του cloud απογοήτευσε, όπως και η πρόβλεψη για τα έσοδα πρώτου τριμήνου της AMD. Μεγάλο μέρος ευθύνης αποδόθηκε στο ισχυρότερο δολάριο, το υπερβολικό απόθεμα ημιαγωγών και στις βραδύτερες πωλήσεις στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, η Nvidia προειδοποίησε ότι θα εμφανίσει πολύ χαμηλό επίπεδο προσδοκιών. Η ζημιά ήταν έντονη.

Η τιμή της μετοχής της Intel μειώθηκε κατά 18,5% από το υψηλό της Ιουνίου μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης. Η Apple έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της από τον Οκτώβριο. Η AMD έχει μειωθεί κατά 41%, ενώ η NVIDIA έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, έχοντας μειωθεί κατά 54% από τον Οκτώβριο. Ορισμένοι από την αγορά αυτή την εβδομάδα, υπέδειξαν ότι μεγάλο μέρος των αρνητικών ειδήσεων είχε ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών. Ακόμη και αν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιλυθεί φιλικά, οι εταιρείες τεχνολογίας ίσως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για τη διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού τους από την Κίνα.

ΧΑ

Ανοδική εβδομάδα με πολλά ανοδικά blue chip

Τη βδομάδα της εξόδου στην αγορά δανεισμού και της ειδοποίησης του Υπουργού κ Δραγασάκη για τη σημασία της διευθέτησης στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο μέσος όρος εμφάνισε μέτρια κέρδη που ήταν σημαντικά.  Καθώς έγιναν χωρίς βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο. Στο διεθνές πεδίο οι αγορές στην Ευρώπη εμφάνισαν μικρές εβδομαδιαίες μεταβολές, ανοδικές για Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και καθοδικές για Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Επιτρέποντας να θεωρήσουμε πως η κίνηση των τιμών έγινε κύρια με βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό και στο επιχειρηματικό πεδίο.

Στην  πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο ΓΔ κέρδισε +1,29%, ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +1,18%, αλλά ο FTSEM ανέβηκε +0,61%. Στο έτος ο μέσος όρος κερδίζει +4,59% ο 25άρης +6,05% και ο  FTSEM +7,14%.

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν η διακύμανση του ΓΔ, που περιορίστηκε στις 14,8 μονάδες και τεχνικά θετικό ήταν πως το χαμηλό εβδομάδας κρατήθηκε πάνω από τις 625 μονάδες, με το ανώτερο να αποτελεί και μέγιστο για το τρέχον έτος. Ενώ σε παρελθούσες συνόδους οι θεσμικοί δεν μπορούσαν να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 640 μονάδες, την Παρασκευή, η έντονη ζήτηση για μετοχές εκτός τραπεζών, με εξαίρεση την ΕΥΡΩΒ, έφερε κλείσιμο στις 641,5. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από Παρασκευή σε Παρασκευή ξεκίνησε στα 47,532 δις ευρώ και κατέληξε στα 47,999. Ο μέσος τζίρος έχει κατεβεί στα 38,24 εκατ. ευρώ τη μέρα και η μέση αξία πακέτων διαμορφώθηκε στα 3,53 εκατ., αφήνοντας τον ημερήσιο τζίρο ελεύθερων συναλλαγών στα 35 εκατ.

Στη πρώτη σύνοδο της βδομάδας, οι τιμές των βασικών δεικτών ακολούθησαν πορεία σε θετικό και αρνητικό πεδίο. Με αλλαγές πρόσημου μεταβολής, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,41% και έφθασε στις 630,70 από 633,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1678,21 από 1685,85 με μεταβολή -0,45%. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,31%) και το διεθνές πτωτικό κλίμα. Στη σύνοδο της Τρίτης, αν και οι θεσμικοί έστειλαν τους δείκτες για τρεις ώρες σε αρνητικό πεδίο και σε εγγραφή του κατώτερου εβδομάδας, οι τιμές αντέδρασαν. Στο τελευταίο δίωρο και στις δημοπρασίες, οι εντολές αγοράς έδωσαν κέρδη  σε 17 blue chip, με τον τραπεζικό δείκτη στο +0,08%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,76%, έφθασε στις 635,51 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1689,48 με μεταβολή +0,67%. Ήταν η μέρα με τις περισσότερες ανοδικές μετοχές στο κλείσιμο. Την Τετάρτη, είχαμε τη σύνοδο με τη μικρότερη διακύμανση του ΓΔ (5,2 μονάδες) και οριακά ανοδικό κλείσιμο για τον μέσο όρο και πτώση του 25άρη. Οι Τράπεζες με μεταβολή +0,22%, εξακολούθησαν να εμφανίζουν μεικτή εικόνα στο κλείσιμο, με τις ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ σταθερά στις πτωτικές, ενώ κέρδη έγραφε η ΕΥΡΩΒ.

Την Πέμπτη (31/1) οι πιέσεις έφεραν απώλειες στον Τραπεζικό δείκτη (-0,94%),  και ενώ ο ΓΔ κορύφωσε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 640 μονάδες, στο κλείσιμο οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,16% και έφθασε στις 634,64 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1682,67 με μεταβολή -0,30%. Αλλά εμφανίστηκε αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε τα 52 εκατ. ευρώ και η αξία των πακέτων πλησίασε τα 2 εκατ. Έστω και έτσι, το ΧΑ «γιόρτασε» με… πτώση, την έλευση του πρώτου ανοδικού μήνα (3,48%) μετά από πέντε καθοδικούς. Την Παρασκευή, η αρχή του Φεβρουαρίου ήταν ανοδική και επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,26%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,08% και έφθασε στις 641,48 μονάδες, που ήταν νέο ανώτερο έτους και ο 25άρης, έκλεισε στις 1705,66 με μεταβολή +1,37%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,737 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,205 εκατ. Στην άνοδο συνέβαλλαν τα κέρδη των περισσότερων κλαδικών δεικτών, με μόνο δείκτη σε πτώση, αυτόν των εταιριών στα Χημικά.

Εννέα είναι τα blue chip που η στατιστική τους εικόνα επιβαρύνθηκε με απώλειες. Αλλά  διαχωρίζονται στα πέντε με αξιόλογη πτώση και σε τέσσερα με μικρότερη του -0,5%. Ήτοι

  • ΑΛΦΑ -10,68% με (-20,64% τον Ιανουάριο),
  • ΤΙΤΚ -4,02% με (+1,44%),
  • ΠΕΙΡ -3,39% (-32,14%),
  • ΔΕΗ -3,11% με (+0,62%) και
  • ΟΛΠ -1,37% (+0,27%).

Ακολουθούν

  • ΟΤΕ -0,45% (+15,02%),
  • ΒΙΟ -0,37% με (+5,31%),
  • ΟΠΑΠ -0,35% με (+7,23%) και
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,23% με (-10,00%).

Τα ανοδικά χωρίζονται σε εκείνα με μεταβολές κοντά και κάτω από των βασικών δεικτών που είναι:

  • ΑΡΑΙΓ +1,58% με (2,98% απόδ. Ιαν),
  • ΓΡΙΒ +1,42% με (1,08%),
  • ΤΕΝΕΡΓ +0,85% με (+6,25%),
  • ΕΧΑΕ +0,83% με (-1,35%),
  • ΣΑΡ +0,28% (+6,02%),
  • ΕΛΠΕ +0,26% με (3,79% στο μήνα) και
  • ΕΥΔΑΠ 0,00% με (+7,00%).

Εννέα είναι και οι μετοχές του 25άρη με κέρδη καλύτερα από αυτόν οι οποίες στήριξαν την άνοδο της βδομάδας και του μήνα του μέσου όρου. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε από την

  • ΕΥΡΩΒ +12% και +0,74% στον Ιανουάριο,
  • ΑΔΜΗΕ +5,03% και (+1,55%),
  • ΛΑΜΔΑ +4,39% και (+7,02%),
  • ΕΤΕ +4,17% και (-11,14%),
  • ΜΠΕΛΑ +3,57% και (12,26%),
  • ΦΡΛΚ +3,27% και (+6,59%),
  • ΕΕΕ +3,02% και (+7,67%),
  • ΜΥΤΙΛ +1,95% και (+12,76%) και
  • ΜΟΗ +1,85% και (3,57%).

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μάλλον αισιόδοξες οι προσδοκίες, η αβεβαιότητα επηρεάζει συναλλακτικά

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας και πρώτη του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη  κίνηση πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, με τα 5 πρώτα λεπτά σε αρνητικό πεδίο. Με κίνηση ανοδική επί ώρες, μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, το οποίο ήταν και ελάχιστο μέρας στις 1675,85 μονάδες, χτύπησε μέγιστο στις 1705,66, στις δημοπρασίες (17:10). Το κλείσιμο στις 1705,66 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +1,37%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,322 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου, άλλαξαν χέρια 1044 συμβόλαια με ανώτερο τις 1706,00, κατώτερο τις 1677,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1704,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 3 ΣΜΕ Μαρτίου με ανώτερο τις 1695,00, κατώτερο τις 1690,00, με τελευταίες πράξεις στις 1695,00 μονάδες.

Στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων κατά +1,18%, στην οποία συνέβαλλαν πολλές μη τραπεζικές μετοχές του και η ΕΥΡΩΒ. Είχαμε παράλληλα +34,8% άνοδο των όγκων στα ΣΜΕ του. Η δε σχετικά μικρή υποχώρηση των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την αυξημένη αβεβαιότητα, λόγω αναζήτησης χαμηλών βίου από τραπεζικές μετοχές. Ο 25άρης πέρασε πάνω από τις 1705,5 μονάδες, με ετήσια μεταβολή +6,05% και Ιανουαρίου +4,62%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 4.322 συμβόλαια, καταλήγοντας με 3.657 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 822 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Μαρτίου ανήλθε στα 42 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 3444 από 3534 την προηγούμενη βδομάδα και της επόμενης (λήξης Μαρτίου) ήταν 213 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έγιναν στις 1704,00 με προήγηση 1,66 μονάδων του 25άρη, έναντι του ΣΜΕ.

Στην  πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο ΓΔ κέρδισε +1,29%, ο 25άρης εμφάνισε άνοδο +1,18%, αλλά ο FTSEM ανέβηκε +0,61%. Στο έτος ο μέσος όρος κερδίζει +4,59% ο 25άρης +6,05% και ο  FTSEM +7,14%.

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν η διακύμανση του ΓΔ, που περιορίστηκε στις 14,8 μονάδες και τεχνικά θετικό ήταν πως το χαμηλό εβδομάδας κρατήθηκε πάνω από τις 625 μονάδες, με το ανώτερο να αποτελεί και μέγιστο για το τρέχον έτος. Ενώ σε παρελθούσες συνόδους οι θεσμικοί δεν μπορούσαν να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 640 μονάδες, την Παρασκευή, η έντονη ζήτηση για μετοχές εκτός τραπεζών, με εξαίρεση την ΕΥΡΩΒ, έφερε κλείσιμο στις 641,5. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από Παρασκευή σε Παρασκευή ξεκίνησε στα 47,532 δις ευρώ και κατέληξε στα 47,999. Ο μέσος τζίρος έχει κατεβεί στα 38,24 εκατ. ευρώ τη μέρα και η μέση αξία πακέτων διαμορφώθηκε στα 3,53 εκατ., αφήνοντας τον ημερήσιο τζίρο ελεύθερων συναλλαγών στα 35 εκατ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Με έκπληξη υποδέχτηκε οι Αγορά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη για τις Τράπεζες. Ο κ. Δραγασάκης, στην ουσία προειδοποίησε - απείλησε την Κυβέρνηση, ότι το θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι αν δεν επιλυθεί έγκαιρα, το πρόβλημα που θα προκύψει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.

Η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύει η Αγορά στην Ελλάδα. Ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του τι πιστεύει η Κυβέρνηση πως χρειάζεται για την Οικονομία και του τι πιστεύουν οι Διεθνείς Επενδυτές και οι Δανειστές για την Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι τα μεγάλα θέματα με διεθνή αντίκτυπο, είναι η προτεραιότητα. Πιστεύει, πως αυτά τα θέματα τονώνουν το διεθνές προφίλ του Πρωθυπουργού και αυτός με τη σειρά του θα φέρει τα πολυπόθητα λεφτά για επενδύσεις από τους Διεθνείς Επενδυτές. Οι Διεθνείς Επενδυτές και οι Δανειστές, φαίνεται να απαιτούν υλοποίηση των αλλαγών στην Οικονομία και επίλυση όλων των θεμάτων που χρονίζουν αδικαιολόγητα. Μέχρι τότε απέχουν, ή εκβιάζουν στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ανύπαρκτη ρευστότητα της Οικονομίας.

Αν για παράδειγμα δεν είχε πάρει παράταση ο Νόμος Κατσέλη και είχε γίνει μία Αποκρατικοποίηση και την ίδια στιγμή δεν είχαμε την “επιτυχία” της Συνθήκης των Πρεσπών, πιστεύω πως η έξοδος στις Αγορές θα είχε πραγματικά πετύχει και δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να απειλούμε με ανακεφαλαιοποίηση τις Τράπεζες.

Σε αυτό το κλίμα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρουσιάζει μια περίεργη εικόνα. Πολλές μετοχές όπως ενδεικτικά οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και μικρότερες όπως τα ΠΛΑΘ και το ΠΛΑΙΣ, δίνουν σημάδια ότι θέλουν να αυτονομηθούν και να ανέβουν. Όμως οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς και η Αγορά κινείται σε ένα μικρό εύρος τιμών, απογοητεύοντας τους Επενδυτές. Ας ελπίσουμε οι παραινέσεις του κ. Δραγασάκη να πείσουν την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με την Οικονομία, γιατί αλλιώς η ζημία στην Οικονομία μπορεί να είναι ανυπολόγιστή, όπως ο ίδιος παραδέχεται.

O Απόστολος Μανθος της AENAON MARKETS

Επί ένα τρίμηνο ο Γενικός Δείκτης παραμένει αδύναμος κάτω από τις 660 μονάδες, προσπαθώντας με μια πλάγια σταθεροποιητικά σαθρή κίνηση να αποφύγει τη διολίσθηση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Τα χρονικά όμως περιθώρια της πλάγιας αυτής κίνησης αρχίζουν και στενεύουν επικίνδυνα, πιέζοντας προς την εκδήλωση μιας άμεσης κίνησης διαφυγής στις επόμενες συνεδριάσεις.

Μιας που η μεσοπρόθεσμη τοξοειδής τάση παραμένει καθοδική από τις αρχές του 2018, το πρώτο λόγο έχει η πτωτική διαφυγή βάζοντας ως στόχο την περιοχή στήριξης των 570 μονάδων. Αλλαγή του πτωτικού σεναρίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ισχυρό ανοδικό πάτημα πάνω από το επίπεδο των 660 μονάδων, χαρακτηρίζοντας έτσι τον τρίμηνο σταθεροποιητικό σχηματισμό ως διαγραμματικό μάζεμα των όποιων ρευστοποιήσεων. Η κίνηση αυτή παρόλο που έχει το μικρότερο ποσοστό επίτευξης, εάν αποτυπωθεί με επιτυχία μπορεί να ανοίξει πεδίο επαφής με την περιοχή των 707 μονάδων, αλλάζοντας έτσι άρδην τα μέχρι τώρα καθοδικά δεδομένα. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος παραμένει καθοδικός και ολισθηρός.

Προσπάθεια αντίστασης και απεμπλοκής από τη μεσοπρόθεσμη καθοδική ρότα του καναλιού “Q” επιχειρεί τους τελευταίους μήνες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ισορροπώντας ανάμεσα στα δύο επίπεδα των 1710 και 1570 μονάδων. Ισχυρή τμήση της άνω πλευράς του καναλιού στις 1710 με 1728 μονάδες, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα διαγραμματικά δρώμενα, τονώνοντας την ανοδική σκέψη για τις 1800 μονάδες. Στατιστικώς πάντως τέτοιοι σχηματισμοί που εμπεριέχουν πλάγια κίνηση μέσα σε κανάλι τάσης, καταλήγουν σε βίαιη αποδέσμευση προς την πλευρά της τάσης δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση προς την περιοχή των 1520 μονάδων.

Τέλος, δίχως σημάδια διαγραμματικής “ανάστασης” ο Τραπεζικός Δείκτης συνεχίζει την κατηφορική του πορεία προς τη Fibo στήριξη των 350 μονάδων, ακολουθώντας πιστά από τις αρχές του Σεπτέμβρη τον αποτυπωμένο καθοδικό δίαυλο στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών. Χαρακτηριστική είναι δε η συμπεριφορά του δείκτη μετά και τη καταστρατήγηση των 604 μονάδων, καθώς παρουσιάζει τους αγοραστές σα να έχουν στην κυριολεξία κατεβάσει τα χέρια. Εδώ για να μπορέσουμε να πούμε ότι κάτι αρχίζει και κινείται, θα πρέπει ο δείκτης να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό άλμα προς το επίπεδο των 470 μονάδων.

O Νίκος Καυκάς της Merit Sec

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με κέρδη 3,48% τον Ιανουάριο στις 634,64 μονάδες, υποαποδίδοντας συγκρινόμενος με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (EuroStoxx 600 6,23%).

Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε υποτονικός με τον μέσο ημερήσιο τζίρο 20 ημερών να κινείται χαμηλότερα των €40 εκατ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η νέα 5ετους διάρκειας ομολογιακή έκδοση με απόδοση 3,6%, η οποία τοποθετείται στο άνω εύρος διακύμανσης του τελευταίου έτους, αφήνοντας περιθώρια για βραχυπρόθεσμα κέρδη μιας και η τρέχουσα ετησιοποιημένη απόδοση στην λήξη (yield to maturity_ytm) ανέρχεται στο 2,8% περίπου.

Η έξοδος αυτή στις Αγορές Κεφαλαίου, είχε ως αποτέλεσμα μια ευρύτερη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων της Χώρας σε χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, ενώ επηρέασε θετικά και τον δείκτη εταιρικών ομολόγων (πλην του Χρηματοοικονομικού Τομέα) της ΤτΕ, που η απόδοσή του διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο 2,57% mid-ytm από 3,09% mid-ytm τον Δεκέμβριο και 3,67% mid-ytm τον Νοέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία από τους πρόδρομους δείκτες της Οικονομίας κινούνται σταθεροποιητικά, με τον δείκτη Markit PMI Μεταποίησης (53,8) και τον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ (101,6) να υποχωρούν ελαφρώς για τον Δεκέμβριο.

Στο εσωτερικό οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο και στον Τραπεζικό κλάδο παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν οι Οίκοι αξιολόγησης, θα στηρίξουν το στοίχημα της εξόδου στις Αγορές Κεφαλαίου χωρίς την ύπαρξη οδικού χάρτη στους τομείς αυτούς.

Το μηνιαίο εύρος διακύμανσης του ΓΔ ορίζεται μεταξύ των 580 και 680 μονάδων, με πιθανότερο σενάριο να κινηθούμε εντός των 600 - 670 μονάδων. Για τον ΔΤΡ, το κομβικό σημείο που ενδέχεται να σημάνει μεταστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης είναι το επίπεδο των 410 με 420 μονάδων.

Στο εξωτερικό, προς το παρόν, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα παραμένει υποστηρικτικό, μετά και από ορισμένα θετικά εταιρικά αποτελέσματα (ήτοι άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών) δ’ τριμήνου από Βαρύδεικτες εισηγμένες του S&P 500 στις ΗΠΑ και την διαφαινόμενη υπομονή που έχει την διάθεση να επιδείξει η FED σχετικά με την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. Επιμένουμε σε μεμονωμένες μετοχικές επιλογές, οι οποίες θα προστατέψουν τα χαρτοφυλάκια από ανεπιθύμητη μεταβλητότητα, Βασικό κριτήριο οι ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές (Καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές-επενδυτικά έξοδα) και ο ελεγχόμενος καθαρός δανεισμός (Δανεισμός - ταμειακά διαθέσιμα).

O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με το μισό τζίρο σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο, σε επίπεδο μέσων ημερήσιων συναλλαγών και με κέρδη 3,48% έκλεισε ο Ιανουάριος για την Αγορά, παρουσιάζοντας μια διττή εικόνα αποδόσεων στις επιμέρους μετοχές. Οι Τράπεζες αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά τον ‘αδύναμο κρίκο’ της Αγοράς, καθώς τα σχέδια των τιτλοποιήσεων έχουν μπει μεν στο μικροσκόπιο των Εποπτικών Αρχών, χωρίς να διαφαίνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια άμεση ετυμηγορία ως προς το πότε και αν θα δοθεί το πράσινο φως.

Οι Επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, καθώς η επιτάχυνση της μείωσης των “κόκκινων” δανείων αποτελεί βασικό θέμα στην εξυγίανση του Τραπεζικού Συστήματος, το οποίο αν και έχει καταφέρει ως τώρα να είναι συνεπές ως προς την επίτευξη των λειτουργικών του στόχων, δεν βρίσκει επενδυτικό αντίκρισμα. Η χρηματιστηριακή διαφοροποίηση της Eurobank έχει να κάνει με το χρονικό προβάδισμα που έχει αποκτήσει η Τράπεζα, μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου απορρόφησης της Grivalia, γεγονός που δείχνει ότι η στάση της Επενδυτικής Κοινότητας καθορίζεται, στην παρούσα φάση, από ενέργειες και λιγότερο από προσδοκίες, παρά τις χαμηλότατες αποτιμήσεις στις οποίες διαπραγματεύονται και οι τέσσερις συστημικοί Εκπρόσωποι.

Κατά τα άλλα η εβδομάδα που πέρασε είχε σαν κεντρικό θέμα την πετυχημένη έκδοση του 5ετους ομολόγου, η οποία συνοδεύτηκε με θετικές αναγνώσεις τόσο σε ποσοτικό (υπερκάλυψη, επιτόκιο και διαπραγμάτευση στην δευτερογενή Αγορά) όσο και ποιοτικές (κατανομή, προέλευση κεφαλαίων κάλυψης).

Ακολούθως, το σπάσιμο του 4% στην δεκαετία έφερε χαμόγελα, δεν είναι και λίγο να επιστρέφει μια Οικονομία σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου κόστους χρήματος, γεγονός το οποίο λειτούργησε σταθεροποιητικά στην συμπεριφορά των εγχώριων μετοχικών τίτλων, δεδομένης της αναθεώρησης του ασφάλιστρου κινδύνου που αυτό συνεπάγεται.

Αν μάλιστα η εικόνα αυτή παραμείνει στο τέλος του τριμήνου, οι κατέχοντες Ελληνικά ομόλογα θα γράψουν κάποια αξιοσημείωτα κεφαλαιακά κέρδη.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 η Alpha Βank είχε την μεγαλύτερη θέση σε Ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της (2,6 δισ. ευρώ) από τις τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να συγκινήσει την Αγορά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εικόνα στο ταμπλώ.

Τεχνικά η Αγορά ανάλωσε όλη την εβδομάδα μέσα σε 14 μονάδες. Το εύρος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο, ως εκ τούτου δεν άλλαξε ιδιαίτερα κάτι ως προς την κατεύθυνση τάσης. Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών καθώς και ο MACD παρέμειναν αγορασμένοι, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έδειξαν μια οριακή βελτίωση και το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά έτους, χωρίς βέβαια αυτό να αλλάζει κάτι δραματικά, αφού η διαγραμματική εικόνα μεταβάλλεται μόνο εκτός των ορίων της συσσώρευσης που στην προκειμένη περίπτωση τοποθετούνται στις 660 μονάδες.

Η αργή πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει “αγοράσει χρόνο” υπέρ μιας ανοδικής κίνησης, η οποία, ωστόσο, θα χρειαστεί την προοδευτική συνδρομή των συναλλαγών, για να κατοχυρώνει κάθε νέο επίπεδο τιμών. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοιο τέμπο, με τους αγοραστές να έχουν ένα μικρό προβάδισμα, όσο οι 620 μονάδες παραμένουν ανέπαφες.

Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με μια πιστοληπτική αξιολόγηση την ερχόμενη Παρασκευή από την Fitch, η οποία μετά την πετυχημένη έκδοση της 5ετιας, ενδεχομένως να δει με θετικότερο μάτι την προοπτική της Χώρας και να αναβαθμίσει το “Β” σε κάτι καλύτερο, δεδομένης και της μετριοπαθούς προόδου που παρατηρείται στα δημοσιονομικά. Στο μέτωπο των εισηγμένων, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών από τον όμιλο της Μυτιληναίος, ΜΥΤΙΛ ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ολοκληρώνεται η δημοσία πρόταση για το Υγεία. Η 6η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κρατήθηκαν σε υψηλά τεσσάρων μηνών σήμερα Δευτέρα, παρά μια μικτή απόδοση στη Wall Street στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, γιατί θεωρήθηκαν ισχυρά τα στοιχεία από την απασχόληση και την παραγωγή των Η.Π.Α. ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε έναντι του γιεν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία ήταν σχεδόν επίπεδος. Είχε φθάσει σε μια κορυφή τεσσάρων μηνών την Παρασκευή.

Το εμπόριο ήταν υποτονικό με πολλές από τις αγορές της περιοχής κλειστές για το νέο σεληνιακό έτος. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας κλείνουν όλη την εβδομάδα, ενώ οι αγορές στη Νότια Κορέα είναι κλειστές μέχρι την Πέμπτη. Ο Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, το οποίο διαπραγματεύεται μόνο μισή ημέρα, σημείωσε άνοδο 0,2%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,5%.

Στην Wall Street την Παρασκευή επικράτησε αισιοδοξία από την αύξηση των θέσεων εργασίας στη διάρκεια του Ιανουαρίου που αντισταθμίστηκε από μια ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν εκτίμηση από την Amazon.com Inc για τα προσδοκόμενα κέρδη που έφεραν πιέσεις στις μετοχές εταιριών λιανικής πώλησης. Ο δείκτης Dow σημείωσε άνοδο 0,26%, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,25%

Πηγή:www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text