Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η επιστροφή στα κέρδη το 2019, στόχος της «Ελλάκτωρ»

Η επιστροφή στα κέρδη το 2019, στόχος της «Ελλάκτωρ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επιστροφή στα κέρδη το 2019, στόχος της «Ελλάκτωρ»

Με την εγγραφή και των τελευταίων προβλέψεων για έργα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στα Βαλκάνια (κυρίως Ρουμανία), αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της «αλλαγής σελίδας» στον τρόπο λειτουργίας της «Ακτωρ». Οι εν λόγω ζημίες θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2018, ώστε από τη χρήση του 2019 και μετά, να δοθεί έμφαση στην επιστροφή στην κερδοφορία, έναν στόχο που η νυν διοίκηση Καλλιτσάντση κρίνει εφικτό. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οι ζημίες μόνο από την «Ακτωρ» διαμορφώθηκαν σε 150 εκατ. ευρώ, απόρροια κυρίως των προβλέψεων που σχηματίστηκαν για έργα του εξωτερικού, κυρίως Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Αυτήν την περίοδο, προχωρεί η απορρόφηση της θυγατρικής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της Ελ. Τεχ. «Ανεμος», από την οποία αναμένονται συνέργειες ύψους τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζεται η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του ομίλου, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες ενέργειες, όπως π.χ. η κατάρτιση οργανογραμμάτων για όλες τις εταιρείες του ομίλου «Ελλάκτωρ», η δημιουργία πολιτικών λειτουργίας για όλο το προσωπικό και η ανάθεση και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε όλα τα στελέχη. Αυτό πάντως που είναι βέβαιο, επί του παρόντος, είναι ότι δεν πρόκειται να συνενωθούν άλλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου. «Εντοπίσαμε τις αδυναμίες και θέσαμε σε εφαρμογή διαδικασίες ορθολογισμού και μηχανισμούς προστασίας της κερδοφορίας μας», ανέφερε, απευθυνόμενος στους εργαζομένους της «Ελλάκτωρ», ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Προβόπουλος, με αφορμή το κόψιμο της πίτας, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια. Συμπλήρωσε δε επισημαίνοντας ότι «βλέπω με ικανοποίηση ότι τα τείχη που είχαν υψωθεί μεταξύ των δραστηριοτήτων της “Ελλάκτωρ” αργά αλλά σταθερά υποχωρούν». Με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε ότι «οι μέρες που η “Ελλάκτωρ” ήταν εσωστρεφής και μαστίζονταν από έριδες πέρασαν. Οι εποχές που η κάθε δραστηριότητα ήταν μια νησίδα απομονωμένη από όλες τις άλλες, και ο όμιλος τίποτα άλλο παρά ένα συνονθύλευμα θυγατρικών, τελείωσαν». Ο κ. Καλλιτσάντσης πραγματοποίησε κι έναν αναλυτικό απολογισμό των όσων δράσεων αναλήφθηκαν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, για την αναδιοργάνωση της εισηγμένης, αρχής γενομένης από τις αλλαγές στη στελέχωση και στη διοικητική διάρθρωση, με την τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, επιχειρησιακού διευθυντή (κ. Λουκά Δημητρίου), υπευθύνου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των στρατηγικών κι επιχειρησιακών σχεδίων και διαδικασιών και διευθυντού ανθρώπινου δυναμικού (κ. Αντώνη Παπαχρήστου).

Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν οι παρατηρήσεις του κ. Καλλιτσάντση για την «Ακτωρ». «Πίσω από τα αστραφτερά εγκαίνια και το μεγάλο ανεκτέλεστο, καλυπτόταν μια ασαφής οργάνωση, χωρίς ξεκάθαρες ευθύνες και αρμοδιότητες, που λειτουργούσε με έναν εξαιρετικά συγκεντρωτικό τρόπο. Φτάσαμε στο σημείο τα τελευταία χρόνια ο όμιλος να εισφέρει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην “Ακτωρ” προκειμένου να τη στηρίξει. Χρήματα που εν πολλοίς πήγαν χαμένα», τόνισε. Σήμερα, μετά τη λήψη συστηματικών μέτρων παρακολούθησης κι ελέγχου της κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητας, κόστους και συμβατικών κινδύνων, ο κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η “Ακτωρ” δεν θυμάται ότι ανήκει σε έναν όμιλο μόνο όταν της τελειώνουν τα λεφτά και σπεύδει στη μητρική, ζητώντας της να ξεπουλήσει μια άλλη από τις θυγατρικές της».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Έντυπ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text