Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | H μεγάλη φυγή της Eurobank προς τα εμπρός

H μεγάλη φυγή της Eurobank προς τα εμπρός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H μεγάλη φυγή της Eurobank προς τα εμπρός

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Eurobank μέσα από τη συγχώνευσή της με την Grivalia, με στόχο στις 22 Φεβρουαρίου το σχέδιο να λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια των δύο ομίλων. Το σχέδιο ενισχύει κεφαλαιακά την τράπεζα με 907 εκατ. ευρώ, διατηρώντας υψηλά τους κεφαλαιακούς δείκτες της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση η οποία τοποθετείται στον Απρίλιο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απορρόφηση των ζημιών που θα προκύψουν από τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της τιτλοποίησης των δύο μεγάλων πακέτων, ύψους 2 και 7 δισ. ευρώ, που θα πραγματοποιήσει η τράπεζα το πρώτο εξάμηνο και το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Το πλήρες σχέδιο στοχεύει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Eurobank και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το επίπεδο του 39% (στοιχεία γ΄ τριμήνου) στο 15% στο τέλος του 2019 και στο μονοψήφιο ποσοστό 7% στο τέλος αυτής της διαδρομής, δηλαδή το 2021, φέρνοντας την τράπεζα στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο δραστικής μείωσης των NPEs σε απόλυτα νούμερα και συγκεκριμένα στα 6 δισ. ευρώ το 2019 και στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος της τριετίας.

Ο δρόμος προς την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας προϋποθέτει διαδοχικές κινήσεις. Πρώτο βήμα είναι η τιτλοποίηση του πρώτου πακέτου κόκκινων δανείων που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας με την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές. Το χαρτοφυλάκιο Pillar, όπως ονομάζεται το χαρτοφυλάκιο των 2 δισ. ευρώ που βγάζει προς τιτλοποίηση η Eurobank, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον έξι επενδυτικών σχημάτων, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ο νορβηγικός όμιλος B2 Holding, το Elliott Management Group, η Fortress και η Pimco.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων που επιχειρεί ελληνική τράπεζα μετά την κρίση και η επιτυχία της θα αποτελέσει καταλύτη για την αγορά των τιτλοποιήσεων, που παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Η τιτλοποίηση προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και την έκδοση στη συνέχεια τριών τύπων ομολόγων –υψηλής διαβάθμισης (senior note), μεσαίας διαβάθμισης (mezzanine note) και χαμηλής διαβάθμισης (junior note)–, ανάλογα με την ανακτησιμότητα που εκτιμάται ότι θα έχουν τα δάνεια που περιλαμβάνονται σε κάθε τίτλο. Η αξία του ομολόγου υψηλής διαβάθμισης, δηλαδή αυτού που θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, είναι 1 δισ. ευρώ. Το τμήμα αυτό, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank, θα παραμείνει στα βιβλία της τράπεζας. Η αξία του ομολόγου μεσαίας διαβάθμισης, που επίσης έχει κάποιες πιθανότητες ανάκτησης –χαμηλότερες από αυτές του senior τμήματος–, είναι 300 εκατ. ευρώ, ενώ, τέλος, ο junior τίτλος, που θεωρείται το «πιο κακό» χαρτοφυλάκιο και για το οποίο η τράπεζα έχει πάρει τις υψηλότερες προβλέψεις, είναι 700 εκατ. ευρώ.

Επόμενο βήμα είναι η τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Eurobank στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την Grivalia. Η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, όπως ονομάζεται το σχετικό πακέτο, θα υλοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας, προβλέπει ότι το senior ομόλογο, δηλαδή αυτό που θα κρατήσει η τράπεζα στα βιβλία της, θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, το mezzanine 1,2 δισ. ευρώ και το junior 3,8 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων δεν θα είναι αναίμακτη και αναμένεται να επιφέρει ζημία στην τράπεζα, την οποία θα καλύψει μέσα από την ενσωμάτωση της Grivallia και την κεφαλαιακή ενίσχυση των 907 εκατ. ευρώ, η οποία θα έχει προηγηθεί προσθέτοντας 210 μονάδες βάσης και ανεβάζοντας τον βασικό δείκτη Common Equity Tier I (CET I) στο 13,8%. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η ζημία από την πώληση του mezzanine τίτλου σε τιμή χαμηλότερη από την αξία αυτών των δανείων και συγκεκριμένα από την πρώτη τιτλοποίηση, η οποία εκτιμάται έως 180 εκατ. ευρώ, καθώς και η ζημία από την τιτλοποίηση του δεύτερου πακέτου που εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ. Το επιπλέον τμήμα της ζημίας, δηλαδή αυτό πέραν των 907 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει δημιουργήσει ο όμιλος της Eurobank, τη Financial Planning Services (FPS).

Χαρτοφυλάκιο 19 δισ. ευρώ

Με δάνεια υπό διαχείριση ύψους 19 δισ. ευρώ, η FPS αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της Eurobank. Η πώληση της FPS, που δρομολογείται στο πλαίσιο του σχεδίου για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου κατά 1,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 300 εκατ. ευρώ και τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2019. H FPS αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Στα δάνεια υπό διαχείριση που έχει αναλάβει περιλαμβάνεται το πρώτο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που μεταβιβάστηκε στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο του 2017. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Eclipse που μεταβιβάστηκε από τη Eurobank στην Intrum, ενώ στον μακρύ κατάλογο των υπό διαχείριση δανείων περιλαμβάνεται και το Zenith, το δεύτερο της Eurobank που εξαγοράστηκε από την B2Kapital, η οποία μετέφερε για διαχείριση στην FPS και το χαρτοφυλάκιο Venus που εξαγόρασε από την Alpha Bank. Η FPS, η οποία ήταν η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης που αδειοδοτήθηκε από την ΤτΕ τον Μάρτιο του 2017, απασχολεί σήμερα 700 εργαζομένους και διαχειρίζεται δάνεια 900.000 οφειλετών.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text