Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τα spreads υποχωρούν, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Τα spreads υποχωρούν, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Φρένο πάτησε το ράλι των ελληνικών ομολόγων, το οποίο ακολούθησε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με τις αποδόσεις όλων των κρατικών τίτλων να κινούνται σταθεροποιητικά χθες και το νέο 5ετές ομόλογo να διατηρεί τα ισχυρά κέρδη που σημείωνε έως την Παρασκευή στη διατραπεζική αγορά. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ισχυρή ζήτηση που συγκέντρωσαν τα ελληνικά ομόλογα οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στον σχεδιασμό της επόμενης έκδοσης, ωστόσο εκτιμούν πως είναι δύσκολο να διατηρηθεί το τρέχον ευνοϊκό κλίμα.

Οπως τονίζουν, αν και η Ελλάδα θέλει να μιμηθεί την Πορτογαλία, συνεχίζει να αποτελεί... «ειδική περίπτωση».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου λήξης Απριλίου 2024 διαμορφώθηκε χθες στο 3,29% ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής και σχεδόν 9% χαμηλότερα από την απόδοση της έκδοσης (3,60%), ενώ μικρή πτώση σημείωσε και η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028, στο 3,88%, συνεχίζοντας έτσι να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2018.

Οπως σημειώνει η Societe Generale, το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει ευνοηθεί από το θετικό διεθνές κλίμα και τη βελτίωση της παγκόσμιας διάθεσης για ρίσκο. Ο λόγος που ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να βγει τώρα στις αγορές παρά την ύπαρξη του μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας είναι ότι οι ελληνικές αρχές θεωρούν πως μία τέτοια κίνηση αναμένεται να προσελκύσει τους επενδυτές πίσω στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, εντυπωσιάζοντας τους οίκους αξιολόγησης και οδηγώντας σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Με λίγα λόγια, όπως τονίζει η Societe Generale, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας, η οποία μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων –σε σχετικά χαμηλές αποδόσεις– περιόρισε τους φόβους των οίκων, αν και είχε προηγηθεί σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης της οικονομίας της. Ομως η Ελλάδα αποτελεί μία ειδική πιστωτική περίπτωση, ένα αίνιγμα για τους οίκους αξιολόγησης, τονίζει. Εχει πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και υψηλό χρέος σε σύγκριση με άλλες χώρες με αξιολόγηση στην κατηγορία «Β», ενώ είναι η μόνη που διαθέτει cash buffer με τη «σφραγίδα» της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η γερμανική DZ Bank προειδοποιεί πως αν και τα ελληνικά spreads μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα παραμένουν. Οπως παρατηρεί, το νέο 5ετές ομόλογο είχε απόδοση (3,60%) παρόμοια με αυτή του 7ετούς ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025, και για αυτόν τον λόγο η ζήτηση αποδείχθηκε αντίστοιχα υψηλή, με την αντίδραση της αγοράς να είναι θετική στη συνέχεια. Αυτή η επιτυχία θα ωθήσει την όρεξη της Ελλάδας για περισσότερες εκδόσεις στο επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει, ενώ εκτιμά πως, από πλευράς καμπύλης αποδόσεων, ένα νέο 7ετές ομόλογο λήξης 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, παρά την επιτυχία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η DZ Bank θεωρεί πως η τρέχουσα καλή επίδοση των ελληνικών ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί. Με τις κάλπες να αναμένεται να στηθούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και κάνει προεκλογικές παραχωρήσεις.

Πρόσφατα, επισημαίνει, αποφασίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ τον μήνα. Ετσι, είναι πολύ πιθανό οι τιμές των ελληνικών ομολόγων να κινηθούν πολύ χαμηλότερα το επόμενο διάστημα, ως συνέπεια.

Πηγή:www.kathimerini.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text